[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 25 δευτ.]
Η Περιφέρεια Κρήτης, με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη και σε συνεργασία με τα τέσσερα Επιμελητήρια του νησιού, συνεχίζει δυναμικά τις προσπάθειες προβολής και ενίσχυσης της θέσης των αγροδιατροφικών προϊόντων της Κρητικής γης στις διεθνείς αγορές. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής εξωστρέφειας, η Κρήτη έλαβε μέρος στη διεθνή έκθεση τροφίμων SIAL Paris 2024, που γιόρτασε φέτος τα 60 χρόνια της, συγκεντρώνοντας 7.500 εκθέτες από 130 χώρες και περίπου 8.000 αγοραστές σε έναν από τους πιο διακεκριμένους χώρους για τη βιομηχανία τροφίμων παγκοσμίως.
Η εκθεσιακή παρουσία της Περιφέρειας Κρήτης κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον διεθνών αγοραστών από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, προμηθευτών καταστημάτων τροφίμων και delicatessen, προσφέροντας ευκαιρίες για νέες εμπορικές συνεργασίες. Τα ποιοτικά προϊόντα της Κρήτης, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, η γραβιέρα, το μέλι και το κρητικό κρασί, βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής, προβάλλοντας την καινοτομία και την αξία τους.
Με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα «The European FoodMasters/EU FOOD MASTERS», η Περιφέρεια Κρήτης πέτυχε την ανάδειξη προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.) στις ευρωπαϊκές αγορές και πέρα από αυτές. Η δράση αυτή έδωσε την ευκαιρία στους Κρητικούς παραγωγούς να συνδεθούν απευθείας με εκπροσώπους από αλυσίδες διανομής τροφίμων και να δημιουργήσουν στρατηγικές συνεργασίες που αναμένεται να ενισχύσουν τις εξαγωγές και να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητα του brand «ΚΡΗΤΗ».
Οι επισκέπτες της έκθεσης ενημερώθηκαν από την αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Κρήτης και τους ίδιους τους παραγωγούς για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των κρητικών προϊόντων, ενώ σε γαστρονομική εκδήλωση δοκίμασαν τοπικά εδέσματα βασισμένα στην Κρητική διατροφή, ενισχύοντας τις εντυπώσεις γύρω από την παράδοση και τη γαστρονομική ταυτότητα του νησιού.
Στη σημαντική αυτή προσπάθεια, συμμετείχαν ενεργά στελέχη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γαλλία, προσφέροντας πολύτιμη στήριξη και συμβολή στην εδραίωση των κρητικών προϊόντων στη γαλλική αγορά.
Η πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, Ειρήνη Χουδετσανάκη, υπογράμμισε την αξία του ευρωπαϊκού προγράμματος «The European FoodMasters/EU FOOD MASTERS» και τη σημασία του για την προβολή των Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντων της Κρήτης, επισημαίνοντας ότι οι δράσεις αυτές προάγουν την εξωστρέφεια και επιτρέπουν στο ευρύ καταναλωτικό κοινό να γνωρίσει τα προϊόντα της Κρήτης.
Η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη αναδεικνύουν έτσι, μέσω συντονισμένων και καλαίσθητων εκθέσεων όπως αυτή, τη δύναμη της κρητικής αγροδιατροφικής παραγωγής και τη συμβολή της στην παγκόσμια αγορά τροφίμων, με γνώμονα την ποιότητα και την αυθεντικότητα των προϊόντων του νησιού.