[χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά και 43 δευτ.]
Ο Δήμος Κισσάμου σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γραμβούσας. στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς (World Olive Tree Day), στις 26 Νοεμβρίου, διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων προβολής και προώθησης των προϊόντων Ελιάς με τίτλο «ΕΛΑΙΑ ΚΙΣΣΑΜΟΣ 2024» το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2024 στο Τσατσαρωνάκειο Πολύκεντρο.
Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, ομιλίες σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοκαλλιέργεια και τους τρόπους διαχείρισής τους, ομιλίες σχετικά με την ποιότητα της διατροφής, έκθεση τυποποιημένων ελαιόλαδων και παράγωγα αυτών από τοπικές επιχειρήσεις, επιδείξεις γαστρονομίας και γευσιγνωσίας με βάση την ελιά και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, έκθεση φωτογραφίας με θέμα την ελιά, καθώς και μια εσπερίδα κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στις δυνατότητες βελτίωσης των ελαιοκομικών προϊόντων.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΛΑΙΑ 2024
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου
• Αίθουσα εκδηλώσεων και εξωτερικός χώρος του Τσατσαρωνάκειου
08.30
Προσέλευση
Καλωσόρισμα από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Β. Γλαμπεδάκη.
09.00
Κτίζω σωστά εμένα
Ειρ. Μαραζιώτη, Εκπαιδευτικός & σύμβουλος διατροφής – Κέντρα Μεσογειακής Δίαιτας.
10.00
Διάλειμμα
10.30
Τα μυστικά της ισορροπημένης διατροφής
Φωτ.-Ιωάν Φαραγγιτάκη, MSc Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος.
10.45
Επίδειξη γαστρονομίας σε παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Παιδομαγειρέματα»
Δεκατιανό με βάση την ελιά και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από τοπικούς chef E. Παπουτσάκης, Ι. Τσιβουράκης, Σ. Πετρώφ, Β. Λεωνίδου.
• Φουαγιέ Τσατσαρωνάκειου
09.30
Έκθεση Τυποποιημένων προϊόντων ελιάς & ελαιολάδου.
Έκθεση μαθητικών έργων ζωγραφικής με θέμα «ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ, Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ».(Σχολεία 1βάθμιας και 2βάθμιας Εκπαίδευσης)
21.30
Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Ελιά και ελαιόλαδο» από την Φωτογραφική Ομάδα Κισάμου.
• Αίθουσα εκδηλώσεων του Τσατσαρωνάκειου
17.00
Προσέλευση – Εγγραφές εσπερίδας
17.30
Εγκαίνια εκθέσεων – Χαιρετισμοί
18.00
Έναρξη εσπερίδας
Προεδρείο: Καπετανάκη Π., Ψαρράς Γ., Χαρτζουλακης Κ.
18.00
Προσαρμογή των ελαιώνων στην κλιματική κρίση και προστασία της βιοποικιλότητας
Γ. Κουμπούρης ΕΛΓΟ-Ινστ. Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου.
18.15
Προσαρμογή της θρέψης του ελαιώνα σε συνθήκες κλιματικής κρίσης
Γ. Ψαρράς, Δ/ντής ΕΛΓΟ-Ινστ.Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών& Αμπέλου.
18.30
Διαχείριση του νερού άρδευσης σε συνθήκες ξηρασίας
Κ. Χαρτζουλάκης, τ. Δ/ντής Ινστ. Ελιάς καιΥποτροπικών Φυτών.
18.45
Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς.
Α. Καλαϊτζάκη – Ι. Κουφάκης, ΕΛΓΟ-Ινστ. Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών& Αμπέλου.
19.00
Ποιοτικός έλεγχος (χημικός και οργανοληπτικός) του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου κατά την παραλαβή
Ειρ. Σκουνάκη, χημικός, ΡΕΝΙΕΡΗΣ ΙΚΕ.
19.30
Εκδήλωση τιμής στον Ν. Ψυλλάκη, Γεωπόνο, ιδρυτή του Ινστιτούτου Ελιάς & Υποτροπικών Φυτών Χανίων, τ. Γ. Γ. ΥΠΑΑΤ.
20.30
Στρογγυλή Τράπεζα
Δυνατότητες βελτίωσης ελαιοκομικών προϊόντων
Συντονιστής: Γ. Γιωργακάκης, Γιώργος δημοσιογράφος.
Συμμετέχουν:
Γ. Μυλωνάκης, Δήμαρχος Κισάμου
Α. Ροκάκης, πρόεδρος ΕΒΕΧ
Ι. Μαλανδράκης, Πρόεδρος ΣΕΔΗΚ
Β. Κουτσαυτάκης, Πρόεδρος Α.Σ. Γραμβούσας
Ε. Μαμιδάκη, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Χανίων
Ε. Καρπαδάκης, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης
21.30
Ερωτήσεις
Σάββατο 30 Νοεμβρίου
• Αίθουσα εκδηλώσεων Τσατσαρωνάκειου
09.30
ΠροσέλευσηΠροεδρείο Καπετανάκη Π., Μετζιδάκης Ι., Μακράκης Γ.
10.00
Η ελιά και το ελαιόλαδο στη Βιβλική παράδοση
Αρχ. Αγ. Κουμαρτζάκης, Δρ. Θεολογίας, Πρωτοσύγκελος Ι. Μ. Κ. & Σ.
10.15
Η ελιά στην ποίηση, τη λογοτεχνία και τη λαογραφία
Ελ. Γεωργακάκη, φιλόλογος, πρόεδρος Φιλολογικού Συλλόγου Κισάμου.
10.30
Ο πολυλειτουργικός ρόλος της ελιάς και το περιβάλλον
Δρ. Ι. Μετζιδάκης ερευνητής, τ. Δ/ντής εργαστηρίου Ελαιοκομίας ΙΕΥΦ Χανίων.
10.45
Ελαιοτουρισμός, αιχμή του δόρατος για τον Ελληνικό τουρισμό: Mια ολιστική εμπειρία
Φ. Τιρπιντήρη, Αντιπρόεδρος Falcon S.A, πρόεδρος του Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος».
11.00
Ελαιοκομικά προϊόντα και υγεία
Α. Τριχοπούλου, Ομ. καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
11.15
Nέες τεχνικές στο ελαιουργείο για την βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου
Α. Κυριτσάκης, Ομ. καθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.
11.30
Τα προϊόντα της ελιάς στο τραπέζι μας: Τρόποι αξιοποίησης για το βέλτιστο αποτέλεσμα
Ε. Παπουτσάκης, chef – Επιχειρηματίας εστίασης.
11.45
Διάλλειμα – καφές
12.15
Ιστορίες της ελιάς…στους δρόμους της αειφορίας. Μουσικοκινητικό δρώμενο από το 4ο Οικολογικό Νηπιαγωγείο Κισάμου και την Α΄ τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κισάμου.
Ελευθεριάδου Ε., Αθητάκη Χ., Βερυκάκη Λ. Καραφέντζου Α., Κατή Μ., Λαϊνάκη Μ. Φουντουλάκη Τ.
• Αίθουσα εκδηλώσεων και εξωτερικός χώρος του Τσατσαρωνάκειου
16.00
Έναρξη εκδηλώσεων – Βράβευση παιδικών έργων
16.30
Οργανοληπτική αξιολόγηση ως κριτήριο ποιότητας του ελαιολάδου
Γ. Καλαντζάκης, Ε. Μπαρμποπούλου, Α. Παπαμανωλιουδάκη, ΕΛΓΟ- Ινστ. Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου.
17.30
Διαγωνισμός τοπικών εδεσμάτων από νοικοκυρές με τη χρήση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου
18.30
Αξιολόγηση από διακεκριμένους chef E.Παπουτσάκης, Ι. Τσιβουράκης, Σ. Πετρώφ, Β. Λεωνίδου.
19.00
Απονομή βραβείων
20.00
Παρουσίαση συνταγών με βάση την ελιά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από chef της Κρήτης – Επίδειξη εδεσμάτων και γευσιγνωσία από το κοινό
E. Παπουτσάκης, Ι. Τσιβουράκης, Σ. Πετρώφ, Β. Λεωνίδου.
Παραδοσιακό κέρασμα
21.00
Συναυλία μαθητών 1ου δημοτικού Σχολείου Κισάμου
Ελ. Τυμπακιανάκη, καθηγήτρια μουσικής