[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 23 δευτ.]
Το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποίησε πρόσφατα συνάντηση εργασίας, συγκεντρώνοντας εκπροσώπους από τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα, καθώς και στελέχη των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνογνωσίας/Τεχνολογίας της περιοχής.
Η συνάντηση αυτή αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Κρήτη. Μέσα από τη συνεργασία και τις συντονισμένες δράσεις, δημιουργείται ένα δυναμικό οικοσύστημα, ικανό να προωθήσει την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια και τη βιωσιμότητα της τοπικής οικονομίας.
Στόχοι της Συνάντησης
Κεντρικός άξονας της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του Παρατηρητηρίου και των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνογνωσίας/Τεχνολογίας. Οι συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στο σχεδιασμό κοινών δράσεων για:
• Την προώθηση της επιχειρηματικής εξωστρέφειας των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
• Την ενδυνάμωση του ρόλου των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνογνωσίας, με στόχο τη διασύνδεση της επιστημονικής κοινότητας με τον επιχειρηματικό κόσμο.
Επιπλέον, ανταλλάχθηκαν ιδέες και προτάσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων.
Δέσμευση για Στήριξη της Καινοτομίας
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέρθηκε στη μακροχρόνια και παραγωγική συνεργασία της Περιφέρειας με τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα. Τόνισε τη σημασία της σύνδεσης της έρευνας με την επιχειρηματική δραστηριότητα, υπογραμμίζοντας πως η Περιφέρεια δεσμεύεται να στηρίξει δράσεις που προάγουν την καινοτομία.
Στη συνάντηση συμμετείχαν
• Η Ομάδα του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης, με επικεφαλής τη Χ. Δασκαλάκη, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού.
• Το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μ. Παυλίδης, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης και επικεφαλής της Μονάδας Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας «Μῆτις».
• Το Πολυτεχνείο Κρήτης – Κ. Ουγγρίνης, Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας, και Γ. Αραμπατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής.
• Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο – Α. Μαλάμος, Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας.
• Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» – Α. Τσαγκαράκου, Διευθύντρια Ερευνών και Γ. Ψαρράς, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.
• Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) – Κ. Βαβέκης, Διευθυντής του Δικτύου ΠΡΑΞΙΣ, και Γ. Παπαμιχαήλ, Διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης.
• Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) – Σ. Καστρινάκης, Επικεφαλής του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας.
Το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας παραμένει βασικός συνδετικός κρίκος μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και της επιχειρηματικότητας. Με πρωτοβουλίες όπως αυτή, στοχεύει στη δημιουργία ενός δυναμικού οικοσυστήματος καινοτομίας, το οποίο θα ενισχύσει την τοπική οικονομία και θα καθιερώσει την Περιφέρεια Κρήτης ως κόμβο αριστείας και καινοτομίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.