[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 2 δευτ.]
Στις 10 και 11 Ιουλίου 2025, το Παρίσι φιλοξένησε την 157η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του CIHEAM (Διεθνές Κέντρο Ανωτάτων Γεωπονικών Σπουδών της Μεσογείου), αναδεικνύοντας τη συνεχή δέσμευση του οργανισμού στην ενίσχυση της γεωργικής και διατροφικής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές και οι δραστηριότητες των τεσσάρων Ινστιτούτων του CIHEAM, μεταξύ των οποίων ξεχωριστή θέση κατέχει το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) στην Κρήτη. Την Ελλάδα και το ΜΑΙΧ εκπροσώπησε με την παρουσία του ο Δρ. Γιώργος Μπαουράκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου, υπογραμμίζοντας τον ενεργό ρόλο της χώρας στις κοινές προσπάθειες για ένα βιώσιμο μεσογειακό μέλλον.
Ένας Πυλώνας Γνώσης και Καινοτομίας στην Ελλάδα
Το ΜΑΙΧ, με έδρα τα Χανιά της Κρήτης, αποτελεί ένα από τα τέσσερα Ινστιτούτα του CIHEAM και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη στον αγροδιατροφικό τομέα της Μεσογείου. Η παρουσία του στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κρήτη, ενισχύει τη θέση της χώρας στον διεθνή ακαδημαϊκό και ερευνητικό χάρτη, συμβάλλοντας ενεργά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική ανασφάλεια και η βιώσιμη ανάπτυξη.
Μέσα από τα εξειδικευμένα μεταπτυχιακά του προγράμματα, τις ερευνητικές του πρωτοβουλίες και τις συνεργασίες του με φορείς και οργανισμούς, το ΜΑΙΧ εκπαιδεύει την επόμενη γενιά επιστημόνων και επαγγελματιών, προωθεί καινοτόμες λύσεις και μεταφέρει τεχνογνωσία που είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των γεωργικών πρακτικών και την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Οι Αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και η Συνεισφορά του CIHEAM
Η 157η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του CIHEAM, στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τα κράτη μέλη και οργανισμούς παρατηρητές όπως ο ΟΟΣΑ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, επικύρωσε τη δέσμευση του οργανισμού στις προτεραιότητες του Στρατηγικού Σχεδίου 2030. Αυτό το σχέδιο στοχεύει στην ανταπόκριση στις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα γεωργικά και διατροφικά συστήματα της Μεσογείου.
Σημαντικές πρωτοβουλίες που αναδείχθηκαν περιλαμβάνουν:
Δίκτυο Méta BEANS: Ένα νέο δίκτυο αφιερωμένο στην επιστημονική και ποικιλιακή συνεργασία για τα όσπρια, ζωτικής σημασίας για τη διατροφική ασφάλεια και τη βιώσιμη γεωργία.
Πλατφόρμα SFS-MED: Ενίσχυση της πλατφόρμας που προωθεί βιώσιμα συστήματα τροφίμων στη Μεσόγειο.
Πρωτοβουλία «Πρέσβεις σε Διάλογο – Μεσογειακό Φόρουμ»: Μια πλατφόρμα για διάλογο και συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και περιφερειακών εταίρων.
Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο επαίνεσε τις προσπάθειες για την ενίσχυση της εσωτερικής διαχείρισης, της διαφάνειας και της πολιτικής ασφάλειας πληροφοριών, καθώς και την ανάπτυξη νέων συνεργασιών με το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών (UNU) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH).
Στο πλαίσιο της συνάντησης, απονεμήθηκε επίσης το Βραβείο CIHEAM 2024 για την καλύτερη διατριβή στον κ. Oussama Khaled από το Μαρόκο, για το καινοτόμο έργο του στην εκτίμηση της γεωργικής εξατμισοδιαπνοής με χρήση υπερφασματικής τηλεπισκόπησης και τεχνητής νοημοσύνης.
Το Μέλλον της Συνεργασίας και η Ελληνική Συμμετοχή
Η συνεδρίαση στο Παρίσι υπογράμμισε τη σημασία της συνεχούς συνεργασίας και του διαλόγου για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων στη Μεσόγειο. Η επικείμενη Συνάντηση Λιβανέζων Αποφοίτων του CIHEAM στη Βηρυτό, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2025, αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της δέσμευσης του οργανισμού στην ενίσχυση των δικτύων και την επένδυση στους νέους για βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα.
Η ενεργός συμμετοχή του ΜΑΙΧ σε αυτές τις πρωτοβουλίες διασφαλίζει ότι η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στον αγροδιατροφικό τομέα, συμβάλλοντας με την τεχνογνωσία και την εμπειρία της στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου και ανθεκτικού μέλλοντος για ολόκληρη τη Μεσογειακή περιοχή.
