Ενίσχυση Τουριστικών Εσόδων & Στρατηγικές Ανάπτυξης

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 50 δευτ.]

Με άκρως θετικές προοπτικές για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, με σημαντική αύξηση στα έσοδα, τις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις σε όλη τη χώρα, ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) στο Υπουργείο Τουρισμού.
Η Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι η αύξηση των τουριστικών εσόδων αποτελεί σαφή ένδειξη της ανθεκτικότητας και της δυναμικής του ελληνικού τουρισμού, επιβεβαιώνοντας τη ζωτική του συμβολή στην εθνική οικονομία και την απασχόληση. Όπως σημείωσε, βασικός στρατηγικός στόχος του Υπουργείου είναι η διατήρηση αυτής της θετικής πορείας, με έμφαση στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα και τη διάχυση των ωφελειών σε ολόκληρη τη χώρα.

Αύξηση Μέσης Δαπάνης
Από την πλευρά της ΠΟΞ, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τόνισαν τη σημασία της αύξησης της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη, η οποία οδηγεί σε σημαντική ενίσχυση των εσόδων, όχι μόνο για τα ξενοδοχεία, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες.Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη θετική συμβολή της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Τουρισμού για τη ρύθμιση του πλαισίου μίσθωσης των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τους εκπροσώπους του κλάδου να αναδεικνύουν τη συμβολή της ρύθμισης αυτής και σε κοινωνικά ζητήματα, όπως το στεγαστικό. 

Προορισμοί και Ορεινός Τουρισμός   
Στη συνέχεια της συνάντησης, συζητήθηκε εκτενώς η σημασία των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs). Η ΠΟΞ ανέδειξε την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης και προβολής των προορισμών, ως ουσιαστική παράμετρο για την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο εξετάζει τρόπους ενίσχυσης και εμπλουτισμού του θεσμού των DMMOs, θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού.Σημαντικό μέρος της συζήτησης αποτέλεσε και η στρατηγική ενίσχυση του ορεινού τουρισμού. Η Υπουργός τόνισε ότι, για πρώτη φορά, προωθείται μια ολοκληρωμένη στρατηγική στον τομέα αυτό, η οποία αποτυπώνεται σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και στοχευμένες δράσεις προβολής. Η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εσόδων κατά τους χειμερινούς και πλάγιους μήνες για το 2024 και το 2025. 

Στρατηγικοί Στόχοι 
Στο πλαίσιο της συνεργασίας, θίχτηκαν επίσης: 
• Η πρόοδος των ενεργειών για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. 
• Ζητήματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης. 
• Το κρίσιμο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στον κλάδο της φιλοξενίας.
Κλείνοντας, οι δύο πλευρές συζήτησαν εκτενώς προτάσεις για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, με κοινό στρατηγικό στόχο την ενίσχυση της επισκεψιμότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Από τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η άριστη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση και εδραίωση του ελληνικού τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην συνάντηση συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βασιλική Κουτσούκου, και ο Ειδικός Σύμβουλος της Υπουργού Κωνσταντίνος Ζήκος.
Από την πλευρά της ΠΟΞ παρέστησαν ο Πρόεδρος Γιάννης Χατζής, ο Αναπληρωματικός Πρόεδρος Μανώλης Γιαννούλης, ο Β’ Αντιπρόεδρος Ηρακλής Τσιτλακίδης, ο Γ’ Αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Μαρινάκος, ο Γενικός Γραμματέας Άγγελος Καλλίας, ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών Γεράσιμος Τιμοθεάτος, ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Χαράλαμπος Βούλγαρης, ο Έφορος Διεθνών Σχέσεων Ιορδάνης Μιχαηλίδης, το μέλος του Δ.Σ. Κωνσταντίνα Σβύνου και ο Νομικός Σύμβουλος Νίκος Ζωητός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω