Συνέντευξη της Έρης Παυλάκη
[χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά και 43 δευτ.]
Το Women Do Business γεννήθηκε από την ανάγκη να υποστηρίξει τις γυναίκες που θέλουν να επιχειρήσουν, να εξελιχθούν και να σπάσουν τα κοινωνικά στερεότυπα. Με στόχο την ενδυνάμωση, την εκπαίδευση, τη δικτύωση και την καθοδήγηση, ο οργανισμός έχει εξελιχθεί σε ένα δυναμικό οικοσύστημα γυναικείας επιχειρηματικότητας, επισημαίνει η κυρία Έρη Παυλάκη, Co-founder & CEO των Women Do Business & Star Sleep, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε στο «Κρητών Επιχειρείν».
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, μας μιλά για το όραμα, τις προκλήσεις, τις δράσεις και τον ρόλο της γυναικείας επιχειρηματικότητας στις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές.
Επίσης συζητάμε για το «1ο Παγκρήτιο Συνέδριο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας με Διεθνή Συμμετοχή», μια πρωτοβουλία που στοχεύει να γίνει θεσμός, δίνοντας νέες ευκαιρίες σε γυναίκες από όλη την Ελλάδα.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα και ποιο είναι το όραμα και η αποστολή του Women Do Business;
Η ιδέα γεννήθηκε όταν έπειτα από σπουδές και χρόνια εργασίας στην Αθήνα, επέστρεψα στην Κρήτη, έχοντας να αντιμετωπίσω, όπως και κάθε γυναίκα, τα στερεότυπα της κοινωνίας, ως προς τη θέση μας σε αυτήν.
Πήγα σε μία εκδήλωση για την επιχειρηματικότητα, όπου ανάμεσα σε πολλούς άντρες άκουσα μία γυναίκα που ο δυναμισμός και η αμεσότητά της αποτέλεσαν την πηγή της έμπνευσης. Έτσι, θέλησα να ακούσω κι άλλες, ώστε να πάρω κουράγιο για να ξεκινήσω κάτι δικό της. Με αυτόν τον συλλογισμό, συνειδητοποίησα ότι, αν έχω αυτή την ανάγκη, τότε σίγουρα υπάρχουν κι άλλες γυναίκες εκεί έξω που βρίσκονται στην ίδια θέση.
Μοιράστηκα την ιδέα μου με την Νατάσα Γρηγοράκη, Co-Founder της Women Do Business, και μέσα σε δύο, περίπου, μήνες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση του Women Do Business, τον Μάιο του 2019, με συμμετοχή 120 ατόμων. Λίγους μήνες αργότερα, ακολούθησε άλλο ένα event με 150+ άτομα, όπου μπορούσε κανείς να διακρίνει, ήδη, τη δημιουργία μίας κοινότητας γύρω από το Women Do Business. Οι γυναίκες της Κρήτης άρχισαν να αναρωτιούνται, «Πώς μπορώ να κάνω το επόμενο βήμα» -αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίσαμε, να δημιουργήσουμε έναν Οργανισμό που θα υποστηρίζει τις γυναίκες με έναν πιο πρακτικό και ουσιαστικό τρόπο.
Τον Ιούλιο του 2020 ο Οργανισμός απέκτησε τη νομική του μορφή ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση.
Όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε έναν κόσμο ίσως ευκαιριών που ενθαρρύνει τις γυναίκες να αναδείξουν τη δυναμική τους, να επιχειρήσουν και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Αποστολή μας είναι να φέρουμε πιο κοντά τις γυναίκες της Κρήτης και στη συνέχεια της υπόλοιπης Ελλάδας, δίνοντας έμφαση στις περιφέρειες, και να κυνηγήσουμε τους επαγγελματικούς τους στόχους, μέσω της εκπαίδευσης, της καθοδήγησης, της ενδυνάμωσης και της σύνδεσής τους με ανθρώπους και πρωτοβουλίες.
Τι σας οδήγησε στην απόφαση να διοργανώσετε το 1ο Παγκρήτιο Συνέδριο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας;
Βλέποντας την ανάγκη των ίδιων των γυναικών, μέσα από τη δράση μας στο πεδίο, τα τελευταία 5 (πέντε), περίπου, χρόνια, και έχοντας πλέον μία παρουσία σχεδόν σε όλη την Κρήτη, αλλά και εκτός αυτής, θελήσαμε να κάνουμε μία ουσιαστική και ολοκληρωμένη δράση, όπως το 1ο Παγκρήτιο Συνέδριο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας με Διεθνή Συμμετοχή. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε γυναίκες επιχειρηματίες, σε κέντρα λήψης αποφάσεων, επιστημόνισσες, που δρουν ως ηγέτιδες, η κάθε μία στο αντικείμενό της, δηλαδή γυναίκες-πρότυπα. Να δώσουμε το έναυσμα για ακόμα περισσότερες προσλαμβάνουσες και αφορμές έμπνευσης και τέλος, να κάνουμε εφικτή την πρόσβαση σε μία τέτοια διοργάνωση, επιπέδου μεγάλων αστικών κέντρων, σε γυναίκες της περιφέρειας, που δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες -στη γνώση, την δικτύωση και τη συμμετοχή- με εκείνες που ζουν στα κέντρα αυτά.
Πώς μπορεί το συνέδριο να συμβάλει στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και στην ανάπτυξη ενός πιο υποστηρικτικού οικοσυστήματος;
Από τη στιγμή που ξεκίνησε η διοργάνωση, φέραμε σε ένα “τραπέζι” διαφορετικούς παράγοντες, φορείς, ειδικότητες, ιδιότητες, καθηγητές πανεπιστημίου, επιχειρηματίες, από όλη την Κρήτη, από Περιφέρειες, Επιμελητήρια, Δήμους, από Πανεπιστήμια, το οποίο μεταφράζεται σε 36 Ομιλήτριες/ές, και 12 συντονίστριες/ές, για έναν κοινό Σκοπό, με ένα κοινό Όραμα. Μπορούμε να πούμε, με σιγουριά, ότι, αυτό από μόνο του, έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός πιο υποστηρικτικού οικοσυστήματος στο νησί μας. Επιπροσθέτως, η δυνατότητα που δημιουργείται στις/στους συμμετέχουσες/οντες, για δικτύωση, έμπνευση και αλληλεπίδραση με τα προαναφερθέντα, αδιαμφισβήτητα αξιόλογα, πρόσωπα συμβάλλει ενεργά για μία υποστηρικτική κοινότητα όπου ο καθένας αργότερα μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής στην δική του, αλλά και των υπολοίπων, πορεία.
Μιλάμε για ένα Συνέδριο, το οποίο, Στόχος μας είναι να γίνει θεσμός, αναδεικνύοντας, κάθε φορά, νέους ανθρώπους και προωθώντας, κάθε φορά, νέες ευκαιρίες.
Και αυτό να είναι μόνο η αρχή.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες στην Κρήτη και στην Ελλάδα σήμερα;
Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην Ελλάδα σήμερα είναι:
1. οι οικογενειακές υποχρεώσεις,
2. η έλλειψη αυτοπεποίθησης και
3. η ανυπαρξία υποστηρικτικού περιβάλλοντος,
σε σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με έρευνες στην Ευρώπη, τη Ελλάδα και, ειδικά, την Κρήτη.
Είναι σημαντικό ότι στη ρίζα όλων αυτών εντοπίζουμε τα στερεότυπα που επικρατούν στην κοινωνία.
Το Women Do Business, έρχεται, μέσα από δράσεις να υποστηρίξει τις γυναίκες αυτές.
Με ποιους τρόπους υποστηρίζετε τις γυναίκες επιχειρηματίες;
Το Women Do Business υποστηρίζει τις γυναίκες μέσω μίας ολιστικής προσέγγισης που στηρίζεται σε 4 (τέσσερις) πυλώνες.
1. Την Ενδυνάμωση, που επιτυγχάνεται μέσα από σεμινάρια, από εξειδικευμένους συνεργάτες και ψυχολόγους, με κεντρικά θέματα όπως το «πώς να ξεπεράσω τους φόβους και τις περιοριστικές πεποιθήσεις», μέσα από τα μεγάλα events, όπου αναδεικνύονται γυναίκες πρότυπα (role models) με στόχο την έμπνευση, την παρακίνηση και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.
2. Την Εκπαίδευση, με την Τρίμηνη Ακαδημία, που αφορά γυναίκες από όλη την Ελλάδα, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν εξ αποστάσεως σεμινάρια διαφόρων θεματικών (Προσωπικής Ανάπτυξης, Ηγεσίας, Digital Skills, AI, Προγράμματα Χρηματοδότησης κ.α). Τα σεμινάρια εντάσσονται σε ένα εντατικό Τρίμηνο Πρόγραμμα, από εξαιρετικά καταρτισμένες/ους εισηγήτριες και εισηγητές, με στόχο την ανάπτυξη των ηγετικών και επιχειρηματικών τους δεξιοτήτων και των πρακτικών που θα τις οδηγήσουν στην υλοποίηση ή εξέλιξη της δικής τους επιχειρηματικής ιδέας.
3. Το Mentoring, όπου χουμε πάνω από 160 mentors και εξειδικευμένους συνεργάτες, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, στο δίκτυό μας και ένα ετήσιο πρόγραμμα για 30 γυναίκες που αντιστοιχούνται με 30 μεντορες, ώστε να έχουν εξατομικευμένη καθοδήγηση.
4. Την Δικτύωση, όπου φέρνουμε ανθρώπους, με αντίστοιχα ενδιαφέροντα και πρωτοβουλίες, κοντά με στόχο τη δημιουργία συνεργειών.
Πιστεύετε ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα μπορεί να φέρει κοινωνικές αλλαγές;
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του ομώνυμου ζητήματος. Το ζήτημα αυτό δεν είναι απλά ηθικό, καθότι σύμφωνα με έρευνες, η μείωση του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να δημιουργήσει 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και αύξηση στο ΑΕΠ, μέχρι 3,15 τρις, έως το 2050. Επομένως δε μιλάμε απλά για την ηθική διάσταση του θέματος, αλλά και για την οικονομική, με πολλαπλά οφέλη για το οικοσύστημα της χώρας μας. Έτσι, καταλήγουμε ότι μπορεί να επιφέρει όχι μόνο κοινωνικές αλλαγές, αλλά και σημαντικές οικονομικές αλλαγές. Το γεγονός ότι οι γυναίκες κατέκτησαν το επιχειρείν, δημιούργησαν θέσεις εργασίας, δρουν με τον ρόλο της ηγέτιδας στην επιχείρησή τους, κάποτε φάνταζε μακρινό, αν όχι ανεπίτρεπτο. Μία γυναίκα η οποία στέκεται οικονομικά, επιχειρηματικά και έχει χτίσει την αυτοπεποίθησή της είναι και μία γυναίκα η οποία θωρακίζει και προστατεύει τον εαυτό της από τυχόν στερεοτυπικές απόψεις και συμπεριφορές. Αυτό από μόνο του ξεριζώνει βαθιές κοινωνικές πεποιθήσεις και φέρει τις πολυαναμενόμενες κοινωνικές αλλαγές. Μία γυναίκα σαν κι αυτή, είναι ανεξάρτητη και αυθύπαρκτη.
Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τις γυναίκες που σκέφτονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση αλλά διστάζουν;
Υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες εκεί έξω, αλλά πολλές φορές δεν ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε. Είναι σημαντικό, με βοήθεια ή χωρίς να μάθουμε να τις εντοπίζουμε και να τις αδράττουμε. Γι’ αυτό περιμένουμε να γνωρίσουμε κάθε γυναίκα που επιθυμεί να κάνει μία δυναμική αρχή και να εξασφαλίσει μία ανοδική εξέλιξη, στις 12 και 13 Απριλίου 2025, στο Ρέθυμνο, στο Theartemis Palace, στο 1ο Παγκρήτιο Συνέδριο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας με Διεθνή Συμμετοχή. Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.
Παράλληλα, το Women Do Business, αρκετοί Οργανισμοί και φορείς, έχουν κάθε χρόνο πολλαπλές δράσεις προς ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των γυναικών.
Η αίσθηση του ανήκειν, σε ένα πλαίσιο αλληλεπίδρασης και αλληλοφροντίδας, με γυναίκες που επιχειρούν και υποστηρίζουν η μία την άλλη, δημιουργεί μία κοινότητα γυναικών οι οποίες συμμετέχουν στις δράσεις και τις εκδηλώσεις μας και μένουν κοντά μας για χρόνια.
Η Έρη Παυλάκη είναι co-founder και CEO του Women Do Business και έχει διακριθεί ως μία από τις «Top 100 Women in Social Enterprise το 2022». Έχει υπάρξει ως μία από τις 10 νικήτριες ανά την Ελλάδα, του Προγράμματος «World of Difference» του Ιδρύματος Vodafone για το 2021. Ενώ εκπροσώπησε την Ελλάδα το ‘23 στην συνάντηση του OΟΣΑ για ανάπτυξη πολιτικών της νεανικής επιχειρηματικότητας. Είναι keynote speaker σ’ εκδηλώσεις για την Ενδυνάμωση, την Επιχειρηματικότητα των Γυναικών και την προαγωγή της Ισότητας των Φύλων και TedX Workshops Instructor. Επιπρόσθετα είναι η CEO στην startup στον τομέα του Τουρισμου «Star Sleep». Kάτοχος Msc στο Διεθνές Δίκαιο, τις Διπλωματικές Σπουδές και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία σε διάφορους κλάδους, ενώ έχει διατελέσει Μanager στον τομέα των εισαγωγών και του εμπορίου. Ήταν στέλεχος πωλήσεων στο χώρο της διαφήμισης Β2Β & B2C sales για αρκετά χρόνια. Είναι founder και πρώην Πρόεδρος στο εθελοντικό σωματείο «Είμαι Ακόμα Παιδί» για κακοποιημένα και άπορα παιδιά. Παράλληλα, έχει επιλεχθεί ως συμμετέχουσα και mentor σε πλήθος ευρωπαϊκών προγραμμάτων και είναι Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων. Έχει λάβει εκπαίδευση σε προγράμματα Προσωπικής Ανάπτυξης και Ηγεσίας, καθώς και έχει εκπαιδευτεί ως εισηγήτρια αυτών. Τέλος, η Έρη Παυλάκη με την κοινωνική δράση της, έχει υποστηρίξει ως Mentor ή Project Manager αρκετά κοινωνικά project και μέσω των δράσεών της στην Κοινωνία των Πολιτών, έχουν ωφεληθεί έμμεσα ή άμεσα σχεδόν 11.000 άτομα.



