Ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) συνέχισαν να επιδεινώνονται από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 ενώ η εύρεση χρηματοδότησης παραμένει αρνητική, καταγράφεται σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Αυτή η έκθεση παρουσιάζει τα κύρια αποτελέσματα του 24ου γύρου της έρευνας για την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων (SAFE) στη ζώνη του ευρώ, η οποία διεξήχθη μεταξύ 8 Μαρτίου και 22 Απριλίου 2021. Η έρευνα κάλυψε την περίοδο από τον Οκτώβριο 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 Το δείγμα περιελάμβανε 11.007 επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ, εκ των οποίων 10.054 (91%) ήταν ΜΜΕ (δηλ. Εταιρείες με λιγότερους από 250 υπαλλήλους).
Ειδικότερα η επιδείνωση του κύκλου εργασιών και των κερδών τους, αντικατοπτρίζοντας την αδυναμία της οικονομικής δραστηριότητας, αν και λιγότερο από ό, τι στο πρώτο κύμα της πανδημία (με καθαρά ποσοστά -29% (από -46%) για τον κύκλο εργασιών και -35% (από -47%) για κέρδη).
Η ανάκαμψη των τιμών των βασικών εμπορευμάτων προκάλεσε μια άνοδο στο καθαρό ποσοστό των ΜμΕ της ζώνης του ευρώ, αναφέροντας αύξηση του κόστους των υλικών και της ενέργειας (36%, από 11%). Ταυτόχρονα, μετά την πρόβλεψη μείωσης στους δύο προηγούμενους γύρους έρευνας, οι ΜΜΕ ανέμεναν τον κύκλο εργασιών να αυξηθεί τους επόμενους έξι μήνες (19%, από -9%).
Μετά από ένα έτος της πανδημίας κοροναϊού (COVID-19), οι ΜμΕ της ζώνης του ευρώ ανέφεραν ότι οι δυσκολίες στην πρόσληψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού (21%) και στην εύρεση πελατών (20%) ήταν οι κύριες ανησυχίες για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Οι ανησυχίες σχετικά με την πρόσβαση στη χρηματοδότηση παρέμειναν χαμηλές στο σύνολο της ζώνης του ευρώ (9%).
Το καθαρό ποσοστό των ΜμΕ που ανέφεραν βελτίωση στη διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων μειώθηκε οριακά στο 3% (κάτω από 6%). Η ελαφρά βελτίωση της διαθεσιμότητας τραπεζικών δανείων ήταν ευρείας βάσης μεταξύ των χωρών, με λίγες εξαιρέσεις. Αυτό δεν συνέβη, ωστόσο, για τις μικροεπιχειρήσεις (που ορίζονται ως εταιρείες με λιγότερους από δέκα υπαλλήλους), γεγονός που σήμαινε μείωση της διαθεσιμότητας τραπεζικών δανείων για πρώτη φορά από τα μέσα του 2015 (-2%).
Αντίθετα, μεγάλες εταιρείες ανέφεραν ότι η διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων είχε επιστρέψει στα επίπεδα πριν από το COVID-19. Το χάσμα εξωτερικής χρηματοδότησης των ΜμΕ – η διαφορά μεταξύ της μεταβολής της ζήτησης και της αλλαγής στη διαθεσιμότητα εξωτερικής χρηματοδότησης – παρέμεινε θετική, τόσο σε επίπεδο ζώνης του ευρώ (4%, κάτω από 5%) όσο και σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Οι ΜμΕ ανέφεραν επίσης ότι η προσφορά εμπορικής πίστωσης παρέμεινε αμετάβλητη (0%, από -1%), ενώ το καθαρό 6% των ΜΜΕ της ζώνης του ευρώ ανέφερε αύξηση της διαθεσιμότητας της χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της μίσθωσης-αγοράς (από 3%). Για τις περισσότερες εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης, υπάρχουν τώρα λιγότερες ΜμΕ που αναμένουν επιδείνωση της διαθεσιμότητας στο μέλλον.
Σε αυτόν τον γύρο έρευνας, ένα μικρότερο καθαρό ποσοστό των ΜΜΕ ανέφερε ότι το οικονομικό περιβάλλον είχε επηρεάσει αρνητικά τη διαθεσιμότητα εξωτερικής χρηματοδότησης (-29%, από -41%). Αυτό το καθαρό ποσοστό είναι συγκρίσιμο με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από την πανδημία και μπορεί να δείχνει τον ευεργετικό αντίκτυπο των συνεχιζόμενων μέτρων στήριξης της πολιτικής. Ομοίως, λιγότερες ΜμΕ ανέφεραν ότι οι προοπτικές τους για συγκεκριμένες επιχειρήσεις (-15%) και οι θέσεις κεφαλαίου (-2%) είχαν επιδεινωθεί.