Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθησαν το 8ο Παγκρήτιο διεπιστημονικό συνέδριο νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών και το 4ο Πανελλήνιο συνέδριο στην ενεργό και υγιή γήρανση, που πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης, από 22 έως 24 Σεπτεμβρίου 2022. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Αλληλεγγύη Ηρακλείου για τη Νόσο Alzheimer και την Υγιή Γήρανση, με την συνεργασία των Εταιρειών Alzheimer Χανίων, Ρεθύμνου, Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ΕΛΜΕΠΑ, Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας – ΙΤΕ, HIAAD και υπό τις αιγίδες της Περιφέρειας Κρήτης, της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου, του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, της Ιατρικής Εταιρείας Ηρακλείου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Alzheimer και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.
Σημειώνεται ότι η Αλληλεγγύη Ηρακλείου συμπλήρωσε φέτος 17 χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς σε ασθενείς με άνοια νόσο Alzheimer και περιθάλποντες, αλλά και υγιείς συμπολίτες μεγαλύτερης ηλικίας με προγράμματα προώθησης της υγιούς γήρανσης.
Όπως δήλωσε η κυρία Ιωάννα Κορτσιδάκη, Πρόεδρος του ΔΣ Αλληλεγγύης Ηρακλείου, το 8ο Παγκρήτιο Διεπιστημονικό Συνέδριο νόσου Alzheimer όπως και το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο στην Υγιή Γήρανση δομήθηκαν στη βάση δύο αξόνων:
Ο πρώτος αφορά την παρουσίαση της πιο πρόσφατης γνώσης και πρακτικής γύρω από τη νόσο Alzheimer με τρόπο διεπιστημονικό και ολοκληρωμένο, συγκεντρώνοντας επαγγελματίες/επιστήμονες από το χώρο της ιατρικής, της ψυχολογίας, της νοσηλευτικής, των κοινωνικών επιστημών, της βιολογίας και της βιοχημείας, της διατροφολογίας, της πληροφορικής και της ιατρικής τεχνολογίας, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα που παρουσιάζει η νόσος, η θεραπεία της και η φροντίδα του ατόμου/προσώπου με άνοια.
Ο δεύτερος άξονας σκοπό έχει να παρουσιάσει σύγχρονες κατευθύνσεις στην αντιμετώπιση του γηριατρικού ασθενή αλλά και γενικότερα του ενήλικα άνω των 65 ετών και να συστήσει καλές συνήθειες και πρακτικές που προάγουν την ενεργό και υγιή γήρανση και προλαμβάνουν την ευπάθεια.
Στόχος της φετινής διοργάνωσης ήταν ο καλύτερος συντονισμός και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων που σχετίζονται με τη νόσο, αλλά και την έμφαση στην πρόληψη και την προώθηση της ενεργού και υγιούς γήρανσης με προγράμματα και δράσεις που στοχεύουν στην βελτίωση της καθημερινότητας όλων.
Στην ομιλία του ο καθηγητής και Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας – ΙΤΕ επισήμανε τα τελευταία επιτεύγματα του Ιδρύματος στον τομέα των νευροεκφυλιστικών ασθενειών και της νόσου Alzheimer.
Ειδικότερα ανέφερε πως το ΙΤΕ είναι ένα δημόσιο Ερευνητικό Κέντρο που αποτελεί περιβάλλον προώθησης γνώσης και καινοτομίας, με στοχευμένη επιστημονική έρευνα, υψηλά εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό όπου η γνώση και καινοτομία λειτουργούν ως μοχλοί οικονομικής ανάπτυξης.
Υπογράμμισε ότι τα λόγια του Ιπποκράτη «Είναι πιο σημαντικό να γνωρίζουμε ποιος άνθρωπος πάσχει από μια ασθένεια παρά από ποια ασθένεια πάσχει ένας άνθρωπος», γίνονται πράξη με την Ιατρική Ακριβείας αξιοποιώντας την εξατομικευμένη γονιδιωματική ανάλυση, που οδηγεί στην εξατομικευμένη φαρμακευτική αγωγή.
Ολόκληρη η παρουσίαση του καθηγητή Νεκτάριου Ταβερναράκη: