[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 30 δευτ.]
Ο Λίβανος παραδοσιακά είναι μία χώρα ανοικτή στις ξένες επενδύσεις. Συνολικά, περίπου 700 μεγάλες ξένες εταιρίες βρίσκονται στο Λίβανο, αριθμός που θεωρείται χαμηλός σε σχέση με τις δυνατότητες της αγοράς. Οι εταιρίες λειτουργούν στη χώρα, μέσω υποκαταστήματος ή γραφείου αντιπροσωπείας. Επιπλέον αυτών, ξένα κεφάλαια συμμετέχουν σε λιβανικές ανώνυμες εταιρίες (SAL). Οι ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται κυρίως για υποτομείς υπηρεσιών, όπως ακινήτων, τουρισμού, τηλεπικοινωνιών, κατασκευών, εμπορίου και τραπεζών. Οι μεγαλύτεροι επενδυτές προέρχονται από τον Αραβικό Κόλπο και ακολουθεί η Γαλλία. Η λιβανική διασπορά δημιουργεί μεγάλη ροή άμεσων ξένων επενδύσεων, ιδίως από αραβικές χώρες. Ο Λίβανος είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος αποδέκτης άμεσων ξένων επενδύσεων μεταξύ των 13 οικονομιών στη Δυτική Ασία, επόμενος της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) κατέταξε το Λίβανο στην κατηγορία των χωρών με χαμηλό δυναμικό ΑΞΕ, υψηλής απόδοσης, σε σχέση με τις επιδόσεις και δυνατότητες του επενδυτικού περιβάλλοντος της χώρας.
Τα παραπάνω αναφέρονται στον «ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΣΤΟN ΛΙΒΑΝΟ 2023», του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, της Ελληνικής Πρεσβείας στην Βηρυτό.
Βασικά πλεονεκτήματα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων προβάλλονται, η φιλελεύθερη οικονομική πολιτική, η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και συναλλάγματος, η διαθεσιμότητα ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, η διάθεση ρευστότητας από τις εγχώριες Τράπεζες και η ποιότητα ζωής. Υστέρηση σημειώνεται στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς (ο Λίβανος δεν έχει υπογράψει τη σχετική Συμφωνία του ΟΟΣΑ), στις διαδικασίες έκδοσης αδειών, στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, στην αποτελεσματική λειτουργία τού συστήματος απονομής δικαιοσύνης, και στην προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και του «αστάθμητου» περιβάλλοντος.
Διαβάστε ολόκληρο τον ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΣΤΟN ΛΙΒΑΝΟ 2023: