Ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό έργο «ΝΑΥΣ» του Προγράμματος INTERREG VA «Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020, δημιουργώντας τη διαδικτυακή πλατφόρμα ΝΑΥΣ e-market place, η οποία λειτουργεί πιλοτικά από τις αρχές του έτους και ενημερώνοντας τους ενδιαφερόμενους μέσω των Επιμελητηρίων.
Στόχος του ΝΑΥΣ ήταν η ανάπτυξη ενός συστήματος εξυπηρέτησης της εφοδιαστικής αλυσίδας της κρουαζιέρας βασιζόμενο σε σύγχρονες τεχνολογίες διασύνδεσης και ανταλλαγής πληροφοριών, μέσω του οποίου οι τοπικοί παραγωγοί και προμηθευτές θα μπορούσαν να προωθήσουν απευθείας τα προϊόντα τους στα κρουαζιερόπλοια και τους επιβάτες στα λιμάνια της Ελλάδας και της Κύπρου.
Σε Ελλάδα και Κύπρο η συμβολή της Κρουαζιέρας στις τοπικές οικονομίες είναι συγκριτικά περιορισμένη.
Ενδεικτικά, η Ελλάδα έχει μερίδιο αγοράς 14,1% και την 3η θέση στην Ευρωπαϊκή Αγορά Κρουαζιέρας από άποψη αριθμού επιβατών και μόλις την 8η θέση από άποψη άμεσων οικονομικών εισροών με μερίδιο μόλις 3%.
Ανάλογα είναι τα χαρακτηριστικά της Αγοράς Κρουαζιέρας στην Κύπρο, ενώ ορισμένες εταιρείες προσφέρουν κρουαζιέρες με προσεγγίσεις σε ελληνικά και κυπριακά λιμάνια, στη διάρκεια του ίδιου κύκλου ταξιδιού.
αύξηση της συμμετοχής των τοπικών προϊόντων στον εφοδιασμό.
Για την αύξηση της συμμετοχής των τοπικών προϊόντων στον εφοδιασμό, επιβάλλεται να αναλυθούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες προμηθειών, να αξιοποιηθούν οι ναυτιλιακές πληροφορίες (άφιξη και αναχώρηση κρουαζιεροπλοίων, αριθμός επιβατών, χρόνος παραμονής στο λιμάνι, δίκτυο προσεγγίσεων κλπ.) με στόχο να βελτιστοποιηθεί η χρήση του μικρού χρονικού διαστήματος εφοδιασμού στα λιμάνια και η εξυπηρέτηση των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων.
Η αξιοποίηση των ναυτιλιακών πληροφοριών στη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της Κρουαζιέρας στους Ελληνικούς και Κυπριακούς λιμένες αποτελεί αφετηρία της πρότασης. Ο τομέας της κρουαζιέρας έχει δυναμική ανάπτυξη με θετική συμβολή σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Στην Ελλάδα και Κύπρο οι εμπλεκόμενοι φορείς παρουσιάζουν σημαντικές διεπαφές κρίσιμες για τον κλάδο.
Το προτεινόμενο έργο ΝΑΥΣ έχει σχεδιαστεί με βάση τον περιφερειακό και τοπικό προγραμματισμό ακολουθώντας τις προτεραιότητες της Ελλάδας και της Κύπρου σχετικά με τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων στις μεταφορές καθώς και την ενίσχυση της οικονομίας και της βιωσιμότητας των περιοχών, όπως αυτές περιγράφονται στα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Περιφερειών Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Βορείου Αιγαίου καθώς και στο «Στρατηγικό Σχέδιο 2016-2018» της Κύπρου. Σε εθνικό επίπεδο, το έργο ΝΑΥΣ θα συμβάλει στον εθνικό προγραμματισμό της Ελλάδας, όπως αυτός περιγράφεται στο «Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης 2014-2020» (ΕΣΠΑ) και στη «Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης RIS3» και παράλληλα ακολουθεί το «Στρατηγικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής 2016-2018» και στη «Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης» της Κύπρου.