Ηγέτιδα δύναμη με Όραμα – Καινοτομία – Κοινωνική Ευθύνη

[χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά και 31 δευτ.]

Συνέντευξη του Μανώλη Αποστολάκη,
Προέδρου
ΕΤΑΝΑΠ SAMΑRIA

Η Εταιρεία Ανάπτυξης Αποκορώνου Α.Ε. (ΕΤΑΝΑΠ) αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της βιομηχανίας εμφιάλωσης νερού στην Κρήτη και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Με την ιστορία της να ξεκινά το 1978, και με οδηγό το όραμα του ιδρυτή της, του μακαριστού αρχιεπισκόπου Ειρηναίου Γαλανάκη, η ΕΤΑΝΑΠ – SAMARIA συνεχίζει να διαμορφώνει τον βιομηχανικό τομέα της χώρας, παραμένοντας πιστή στις αρχές της ποιότητας, της καινοτομίας και της κοινωνικής ευθύνης.
          Σε συνέντευξη του, στο Κρητών Επιχειρείν, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΝΑΠ – SAMARIA, Μανώλης Αποστολάκης, αποκαλύπτει τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες ανάπτυξης και την αφοσίωση της εταιρείας στην ποιότητα, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα.

            Πώς ξεκίνησε η ΕΤΑΝΑΠ και ποιες ήταν οι βασικές προκλήσεις και οι καθοριστικές στιγμές που διαμόρφωσαν την πορεία της εταιρείας στην Κρήτη;

Η ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ. Α.Ε. – SAMARIA (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ) ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του μακαριστού αρχιεπισκόπου Σελίνου και Κισσάμου Ειρηναίου Γαλανάκη το 1978 ως πολυμετοχική εταιρεία και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1980. Το όραμα του ήταν η ίδρυση μίας εταιρείας λαϊκής βάσης μέσω της οποίας θα δημιουργούνταν επαναλαμβανόμενη και διαχρονική αξία τόσο για την περιοχή του Αποκόρωνα Χανίων όσο και για ολόκληρη την Κρήτη.  
          Οι κάτοικοι των Χανίων και ιδιαίτερα του Αποκόρωνα στήριξαν το όραμα και την πρωτοβουλία του Δεσπότη συχνά από το υστέρημά τους! η σημερινή διοίκηση επιφορτισμένη με την υλοποίηση του οράματος του Δεσπότη, καθώς και με την μεταλαμπάδευση του στις νεότερες γενιές της εταιρείας, έχει κατορθώσει να δημιουργήσει μια εταιρεία πρότυπο για τη βιομηχανία της Κρήτης αλλά και συνολικά για τη βιομηχανία της χώρας.

            Ποιος είναι ο οικονομικός αντίκτυπος της ΕΤΑΝΑΠ στην οικονομία της Κρήτης;

Για το έτος 2023 η εταιρεία απασχόλησε – κατά μέσο όρο – 67 εργαζομένους. Η πλειονότητα, άνω του 80%, είναι κάτοικοι Κρήτης με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να διαβιούν στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων.
          Σε ό,τι αφορά τον Κύκλο εργασιών το έτος 2023 η εταιρεία κατέγραψε πωλήσεις 18.365 εκ. ευρώ αυξημένες κατά 17% σε σχέση με το 2022.

            Ποια είναι τα κύρια προϊόντα που παράγει η ΕΤΑΝΑΠ και πώς διαφοροποιούνται στην αγορά ως ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;

H ΕΤΑΝΑΠ SAMΑRIA δραστηριοποιείται στον κλάδο εμφιάλωσης φυσικού & ανθρακούχου νερού για 46 χρόνια καθιστώντας την μία εκ των μακροβιότερων βιομηχανιών του κλάδου. Το εργοστάσιο διαθέτει 6 γραμμές εμφιάλωσης συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας 90.000 φιαλών ανά ώρα ή 2.160 εκ. φιαλών ανά ημέρα. Το κωδικολόγιο προϊόντων της εταιρείας αποτελείται από 35 branded (SAMARIA & ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ) κωδικούς τόσο σε φιάλες PET όσο και σε γυάλινες φιάλες. Μεταξύ των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων είναι αφενός η ποιότητα του νερού αφετέρου ο υψηλός βαθμός τεχνογνωσίας που έχει αναπτύξει η ΕΤΑΝΑΠ SAMARIA στα 46 χρόνια λειτουργίας της.   

            Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ως εταιρεία στον σημερινό ανταγωνιστικό επιχειρηματικό κόσμο αξιοποιώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και συνεργασίας, εντός και εκτός Κρήτης; 

Ο κλάδος εμφιάλωσης νερού αποτελεί βιομηχανία εντάσεως ανταγωνισμού, τεχνολογίας & τεχνογνωσίας. Στο πεδίο του ανταγωνισμού η εταιρεία ανταγωνίζεται πολύ μεγάλες εταιρείες του κλάδου και έχει κατορθώσει να είναι στην πρώτη δεκάδα των εταιρειών σε επίπεδο όγκων και αξίας πωλήσεων. Στα πεδία τεχνολογία και τεχνογνωσίας, η εμφιάλωση νερού φαντάζει ως απλή και εύκολη διαδικασία. Σας διαβεβαιώ ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Η εμφιάλωση νερού απαιτεί την ύπαρξη υψηλού βαθμού τεχνογνωσίας και βέβαια η τεχνογνωσία αυτή θα πρέπει να υποστηρίζεται και από γραμμές παραγωγής τελευταίας γενιάς. Σημαντικό επίσης ρόλο διαδραματίζει η στελέχωση της εταιρείας. Ο ανθρώπινος παράγοντας έχει σημαντικό μερίδιο στην επίτευξη των ποιοτικών – αλλά και ποσοτικών στόχων- της εταιρείας. Και σε αυτό το πεδίο η ΕΤΑΝΑΠ SAMARIA θεωρώ ότι υπερέχει!
          Σε ό,τι αφορά στις διαφαινόμενες ευκαιρίες στην αγορά, εξετάζουμε διαρκώς τις συνθήκες λαμβάνοντας υπόψη μία σειρά παραγόντων ανάπτυξης. Ένα απτό παράδειγμα αποτελεί το πλάνο ανάπτυξής μας στις αγορές του εξωτερικού.   

            Η πρόταση εξαγοράς του 51% της ΕΤΑΝΑΠ από την
Attica Group πως επηρεάζει τον ανταγωνισμό, θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ή προκλήσεις για την εταιρεία; 

Όπως σωστά αναφέρετε κατατέθηκε δημόσια πρόταση εξαγοράς του 51%. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό κάποιο πλάνο ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, το μόνο που μπορώ να αναφέρω είναι η ύπαρξη δημόσια πρότασης. 

            Ποια είναι η στρατηγική της ΕΤΑΝΑΠ όσον αφορά τη βιωσιμότητα και την περιβαλλοντική προστασία; 

Αποστολή της ΕΤΑΝΑΠ SAMARIA είναι η επίτευξη, η διατήρηση και η βελτίωση της εικόνας και της αξιοπιστίας της στην κοινωνία, παράγοντας και παρέχοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας με σεβασμό στον Άνθρωπο και στο Περιβάλλον.
          Στο πλαίσιο της εταιρικής της αποστολής και τιμώντας την ιστορία της σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας με έμφαση στην κάλυψη αναγκών της κοινωνίας ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει και στην προστασία του περιβάλλοντος.  
          Στον άξονα «η ΕΤΑΝΑΠ για την Κοινωνία» η εταιρεία καλύπτει ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, τόσο της Κρήτης όσο και της υπόλοιπης Ελλάδος.  Στον άξονα Κοινωνία η εταιρεία υποστηρίζει αθλητικούς συλλόγους και αθλητικές δραστηριότητες, πολιτιστικούς συλλόγους και τις δραστηριότητες τους και τέλος ιδιαίτερη έμφαση δίνει στον τομέα της υγείας διοργανώνοντας εθελοντικές δράσεις αιμοδοσίας κλπ.  
          Στον άξονα «η ΕΤΑΝΑΠ για το Περιβάλλον», η εταιρεία το 2023 ολοκλήρωσε πρόγραμμα εγκατάστασης 2.064 φωτοβολταϊκών στις κεντρικές εγκαταστάσεις του εργοστασίου στον Στύλο Αποκορώνου. Τα νέα φωτοβολταϊκά καλύπτουν το 35-40% της ετήσιας ανάγκης της εταιρείας σε κατανάλωση ρεύματος και μειώνουν την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον κατά 386 τόνους σε ετήσια βάση!  
          Μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία της ΕΤΑΝΑΠ SAMARIA, που υλοποιήθηκε στις αρχές του 2024, αφορά στην επιλογή και χρήση διάφανου πώματος για τις φιάλες των προϊόντων της -συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό ακόμη περισσότερο στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος-. Το νέο πώμα δεν αποσπάται από την φιάλη, (σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ) και δεν περιέχει χρωστικές που βάσει μελετών η ύπαρξή τους δυσχεραίνουν τη διαδικασία ανακύκλωσης.  
          Για το έτος 2023 η ΕΤΑΝΑΠ SAMARIA υλοποίησε προγράμματα του άξονα «η ΕΤΑΝΑΠ για την Κοινωνία» προσφέροντας 100.000 φιάλες νερού συνολικής αξίας 50.000€ ενώ οι επενδύσεις που αφορούν τον άξονα «η ΕΤΑΝΑΠ για το Περιβάλλον» ξεπέρασαν τις 500.000€ το ίδιο έτος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω