Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος Η μεγάλη εργασιακή απορρύθμιση – Τα 30+ χρόνια προς το ευέλικτο πρότυπο, του Γιάννη Κουζή.
Το εργασιακό πρότυπο των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών στην Ευρώπη υποχωρεί σταδιακά υπό έναν αρνητικότερο συσχετισμό δυνάμεων για την εργασία, χάριν της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και υπό το βάρος των νεοφιλελεύθερων δοξασιών. Στην Ελλάδα οι αλλαγές στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων συστηματοποιούνται µε συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις από το 1990 και εντείνονται µε πρωτοφανείς ρυθμούς κατά την περίοδο των μνημονίων και της πανδημίας, επιβάλλοντας το νέο εργασιακό πρότυπο µε άξονα την ευελιξία.
Η θεσμική ενθάρρυνση μιας μεγάλης ποικιλίας ευέλικτων μορφών εργασίας εις βάρος της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, η ελαστικοποίηση των ωραρίων, η διευκόλυνση των απολύσεων, η αποδιάρθρωση του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων, η εξατομίκευση των εργασιακών όρων, η ενίσχυση των περιορισμών στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος και η διατηρούμενη υψηλή εργοδοτική παραβατικότητα συνδυάζονται µε τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς του δημόσιου τομέα σε μια πορεία συνολικής εργασιακής υποβάθμισης.
Στο πλαίσιο αυτό καταγράφεται και αναλύεται διεξοδικά το περιεχόμενο των επί 30+ χρόνια μέτρων «μεταρρύθμισης» και «επαναρρύθμισης», που συνεπάγονται την σταδιακή, ουσιαστική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και οδηγούν στην δημιουργία ενός νέου εργασιακού τοπίου µε κύρια χαρακτηριστικά την χαμηλά αμειβόμενη, ευέλικτη και επισφαλή εργασία.
Ο Γιάννης Κουζής είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής της Αθήνας και διδάκτωρ Κοινωνικού Δικαίου στο Paris X-Nanterre. Είναι Καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων και από το 2022 Πρόεδρος στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, όπως επίσης και κατά την περίοδο 2010-14. Κατά την περίοδο 2017-21 διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ την περίοδο 2016-18 ήταν Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Κοινωνικής Πολιτικής. Από το 1991 έως το 2015 ήταν υπεύθυνος του τομέα εργασιακών σχέσεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ενώ κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015 υπήρξε επικεφαλής της ομάδας συμβούλων του υπουργού Εργασίας. Τα επιστημονικά και συγγραφικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα ακόλουθα πεδία: εργασιακές σχέσεις, συνδικαλισμός, συμμετοχή εργαζομένων, πολιτικές απασχόλησης, κοινωνική πολιτική.