Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών

Σάββας Χριστοφορίδης
Διευθυντής Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών

Ο Σάββας Χριστοφορίδης σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1995 στη Βιολογική Χημεία του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στην Κυτταρική Βιολογία, στο ΕΜΒL Χαϊδελβέργης της Γερμανίας, ως υπότροφος του προγράμματος Marie Curie. Το 2001 εκλέχθηκε Λέκτορας στο εργαστήριο Βιολογικής Χημείας του Τμήματος Ιατρικής του Παν/μίου Ιωαννίνων, και μετέπειτα Επίκουρος Καθηγητής, Αναπληρωτής Καθηγητής και Καθηγητής. Έχει βραβευτεί με το βραβείο EMBO νέου ερευνητή, ενώ από το 2001 είναι συνεργαζόμενο μέλος του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του ΙΤΕ στα Ιωάννινα. Έχει συμμετάσχει σε 35 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, σε 15 από τα οποία ήταν επιστημονικός υπεύθυνος, ενώ το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε περιοδικά υψηλής εμβέλειας, όπως Nature, Nature Cell Biology, Cell, Journal of Cell Biology, PLoS Biology, EMBO Journal, J Cell Science και έχει λάβει πάνω από 4.500 ετεροαναφορές. Από το 2019 διετέλεσε Διευθύνων του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών και από το 2021 είναι εκλεγμένος Διευθυντής. Το κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον της ομάδας του είναι η μελέτη των αλληλεπιδράσεων μεταξύ ενδοκυττάρωσης, μεταγωγής σήματος και εξωκυττάρωσης στα ενδοθηλιακά κύτταρα και ο ρόλος που διαδραματίζουν στη φυσιολογία των αιμοφόρων αγγείων, καθώς και οι επιπτώσεις σε ασθένειες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Αναγεννητική Ιατρική

Το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών Ιωαννίνων, ιδρύθηκε το έτος 1998 στα Ιωάννινα, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) ως ανεξάρτητο Ινστιτούτο με την επωνυμία «Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών Ιωαννίνων – ΙΒΕΙ» (Προεδρικό Διάταγμα 20/1998). Το 2001, το IBΕI εντάχθηκε στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) (432/1987) και έγινε το έβδομο Ινστιτούτο του με την επωνυμία «Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών – ΙBΕ» (Προεδρικό Διάταγμα 311/2001 – ΦΕΚ Α’ 210/24 -9-01), με έδρα τα Ιωάννινα. Το 2012, το ΙΒΕ Ιωαννίνων και το IMBB του Ηρακλείου συγχωνεύθηκαν σε ένα Ινστιτούτο, ενώ το 2021 επανιδρύθηκε και πάλι ως ανεξάρτητο Ινστιτούτο του ΙΤΕ. Ερευνητικά αντικείμενα του Ινστιτούτου αποτελούν θέματα βιοϊατρικής σημασίας, όπως βιολογία των αγγείων, βιολογία των βλαστικών κυττάρων, οργάνωση του πυρήνα και βιοϊατρική τεχνολογία, βιολογία του καρκίνου, νευροβιολογία, καθώς και των εφαρμογών τους, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναγεννητική ιατρική και τη μηχανική ιστών.

Περίληψη δραστηριοτήτων

  • Μέσος αριθμός δημοσιεύσεων κατ’έτος: 50 (συνολικά >2.000) (5.000 αναφορές ανά επιστημονικό υπεύθυνο)
  • Μέσος αριθμός διδακτορικών διατριβών κατ’έτος: 6 (συνολικά >100)
  • Μέσος αριθμός διατριβών μεταπτυχιακής εξειδίκευσης κατ’έτος: 9 (συνολικά >150)
  • Μέσος αριθμός φοιτητών σε πρακτική άσκηση κατ’έτος: 15 (συνολικά >150)
  • Μέσος αριθμός διπλωματικών-πτυχιακών εργασιών (Integrated master’s) κατ’έτος: 30 (συνολικά >200)
  • Eνεργά ερευνητικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη:
  • Συνολικός αριθμός: 45
  • από τα οποία, 12 Ευρωπαϊκά, 7 ΕΛΙΔΕΚ
  • συνολικός προϋπολογισμός έργων: 4.804.452 Ευρώ
  • Ερευνητικά αντικείμενα του Ινστιτούτου:
  • βιολογία των αγγείων
  • βιολογία των βλαστικών κυττάρων
  • οργάνωση του πυρήνα
  • βιοϊατρική τεχνολογία
  • βιολογία του καρκίνου
  • νευροβιολογία
  • εφαρμογές των πιο πάνω, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναγεννητική ιατρική και τη μηχανική ιστών
  • Αριθμός ερευνητών-μελών ανά κατηγορία:
  • 19 Επιστημονικοί υπεύθυνοι (4 Μόνιμοι Ερευνητές και 15 Καθηγητές)
  • 45 Μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές
  • 25 Μεταδιδακτορικοί ερευνητές
  • 4 Διοικητικοί Υπάλληλοι
  • 1 Τεχνικός

Το ανθρώπινο δυναμικό
To Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών απαρτίζεται από 19 ερευνητικές ομάδες (4 ερευνητές, 15 συνεργαζόμενα μέλη ΔΕΠ, ένα διακεκριμένο μέλος και ένα επίτιμο μέλος) (https://www.bri.forth.gr/el/research-el). Το σύνολο των μελών που εργάζονται στις ερευνητικές ομάδες και στη διοίκηση του ΙΒΕ αριθμεί 90 μέλη (μεταδιδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές, τεχνικοί, διοικητικοί) (https://www.imbb.forth.gr/el/about-imbb-el/communicate-with-br-el/personel-directory-br-el).

Ερευνητικά επιτεύγματα
Οι ερευνητικές ομάδες του Ινστιτούτου εστιάζονται σε θέματα βιοϊατρικής σημασίας, όπως βιολογία αγγείων, αναγεννητική ιατρική, βιολογία του καρκίνου, νευροβιολογία, οργάνωση του πυρήνα και βιοϊατρική τεχνολογία (https://www.bri.forth.gr/en/research-en). Οι επικεφαλής των ερευνητικών ομάδων έχουν λάβει σημαντικές ακαδημαϊκές διακρίσεις, έχουν μακρόχρονη και ευδόκιμη θητεία σε ερευνητικά κέντρα αριστείας της Ευρώπης και της Αμερικής, και διαθέτουν πλούσιο και υψηλού επιπέδου δημοσιευμένο έργο, όπως αυτό αποτιμάται με διεθνώς αποδεκτούς ποσοτικούς δείκτες. Ακόμη, συμμετέχουν σε εκτεταμένα δίκτυα συνεργασιών με ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουν προσελκύσει ικανό αριθμό υψηλού επιπέδου ερευνητών από το εξωτερικό, που δεν είναι Έλληνες, έχουν συμμετάσχει ενεργά στην υποβολή και την υλοποίηση ερευνητικών προτάσεων που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ (πλαίσια FP5 και FP6, FP7, H2020, HEurope) και από άλλους διεθνείς οργανισμούς και διακρατικά προγράμματα, έχουν προσελκύσει σημαντική χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο ανταγωνιστικών προγραμμάτων (ΠΕΝΕΔ, ΕΠΕΑΕΚ, ΕΠΑΝ, ΕΣΠΑ, ΕΛΙΔΕΚ, Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ κλπ), διαθέτουν τεχνογνωσία και πλούσια εμπειρία σε μεθοδολογίες αιχμής της σύγχρονης Βιοϊατρικής επιστήμης, δραστηριοποιούνται ερευνητικά σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών περιοχών με έντονο το διεπιστημονικό τους χαρακτήρα και έχουν πλούσια εμπειρία στην εκπαίδευση μεταδιδακτορικών ερευνητών, διδακτορικών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Από το ερευνητικό προσωπικό του Ινστιτούτου έχουν παραχθεί μέχρι σήμερα 5 διπλώματα ευρεσιτεχνίας με διεθνή κατοχύρωση.

Η οικονομική κατάσταση
Ο κρατικός προϋπολογισμός αντιπροσωπεύει το 11% των συνολικών εσόδων του Ινστιτούτου, ενώ το υπόλοιπο 89% προέρχεται από ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις από εθνικές και ευρωπαϊκές πηγές. Μάλιστα, τα ενεργά ερευνητικά προγράμματα που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη είναι συνολικά 40, από τα οποία τα 6 είναι Ευρωπαϊκά. Ο συνολικός προϋπολογισμός όλων των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ανέρχεται στα 4.804.452 Ευρώ. Συνεπώς, οι ερευνητικές ομάδες του ΙΒΕ διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία ώστε να υποστηρίξουν τη χρηματοδότηση της έρευνας που διεξάγεται στο Ινστιτούτο.

Το υπάρχον κτήριο και οι εγκαταστάσεις
Το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών στεγάζεται σε προκατασκευασμένο κτήριο, το οποίο έχει παραχωρηθεί από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το κτήριο αυτό έχει έκταση 834 τ.μ. όπου υπάρχουν χώροι υποστήριξης της έρευνας και γραφεία. Οι υποδομές υποστήριξης της έρευνας (https://www.bri.forth.gr/el/facilities-el) περιλαμβάνουν:

  1. Μονάδα Καθαρισμού και Ανάλυσης Πρωτεϊνών, με συστήματα υγρής ταχείας χρωματογραφίας πρωτεϊνών (FPLC/HPLC) και παρελκόμενα, συσκευές ηλεκτροφορήσης πρωτεϊνών διαφόρων ειδών, συσκευές αποτύπωσης πρωτεϊνών, συσκευές υπερδιήθησης διαφόρων μεγεθών, αναλυτές Elisa, φθορισμόμετρο.
  2. Μονάδα βασικών Κυτταροκαλλιεργειών και μονάδα βλαστοκυττάρων, με 5 υπομονάδες με εστίες νηματικής ροής και επωαστήρες CO2, μικροσκόπια φθορισμού, μετρητή κυττάρων, παρακαταθήκη κυτταρικών σειρών (https://www.bri.forth.gr/en/facilities-en/human-stem-cell-facility).
  3. Μονάδα οργανοειδών (https://www.bri.forth.gr/en/facilities-en/human-brain-organoids-facility)
  4. Μονάδα Μικροσυστοιχιών DNA (σε συνεργασία με το ΠΙ), με σύστημα αποκοπής και απομόνωσης κυττάρων από ιστολογικά παρασκευάσματα (Laser microdisection microscopy), σύστημα ποιοτικής ανάλυσης RNA/DNA (βιοαναλυτής και φασματοφωτόμετρο ορατού – υπεριώδους), βασική μονάδα μικροσυστοιχιών DNA (αυτόματο σύστημα υβριδοποίησης πλακιδίων με μικροσυστοιχίες, σαρωτή και σετ λογισμικών), σύστημα PCR πραγματικού χρόνου.
  5. Μονάδα μικροσκοπίας υπερδιακριτικής ανάλυσης (https://www.bri.forth.gr/en/facilities-en/advanced-light-microscopy-facility), η οποία περιλαμβάνει:
  • Leica SP5 II confocal microscope, Inverted research microscope Leica DMI6000 CS Life Imaging Services chamber, temperature and CO2-air unit STED CW module.
    • TIRF Microscope Leica AF 7000 TIRF system-Leica DMI 6000B inverted microscope-Pecan Chamber and temperature CO2-air control unit
    Η λειτουργία του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών στο προκατασκευασμένο κτήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2007 και αποτελούσε μια βραχυπρόθεσμη λύση έως ότου κατασκευαστεί το νέο κτήριο του ΙΒΕ.

Ανέγερση του νέου κτηρίου του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών
Μέσω πρόσφατης χρηματοδότησης που εγκρίθηκε για το ΙΤΕ και τα Ινστιτούτα του, έχει αρχίσει η ανέγερση του νέου κτηρίου του ΙΒΕ, Υποέργο Α/Α 10 «Υποδομή Έρευνας και Καινοτομίας του ΙΤΕ (Ιωάννινα)» του Έργου «1. Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) – Κέντρο Καινοτομίας και Προχωρημένης Εκπαίδευσης». Το κτήριο κατασκευάζεται σε οικόπεδο 8.000 τ.μ. το οποίο έχει παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εντός της Πανεπιστημιούπολης κοντά στο Τεχνολογικό Πάρκο. Το κτήριο θα έχει συνολική επιφάνεια 4.921 τ.μ., με 2 ορόφους και υπόγειο, όπου θα δημιουργηθούν χώροι εργαστηρίων, υποδομές μικροσκοπίας και καλλιέργειας βλαστικών κυττάρων, καθώς και πρότυπο εκτροφείο πειραματόζωων, που αυτή τη στιγμή απουσιάζουν από τον ερευνητικό χώρο της Περιφέρειας Ηπείρου. Το κόστος του έργου είναι 10.020.275,71 € πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α.

Συνεργασίες με άλλα Ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού
Το Ινστιτούτο συνεργάζεται στενά με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά θέματα, καθώς και σε θέματα υποδομών έρευνας. Μάλιστα, η συνεργασία των δύο Ιδρυμάτων έχει επικυρωθεί από σχετικό μνημόνιο συνεργασίας. Ακόμη, το ΙΒΕ συνεργάζεται με σημαντικά ιδρύματα του εξωτερικού και της χώρας, όπως Max Planck Institute of Molecular Cell Biology and Genetics, Dresden, Germany, University of Paris, Inserm, University of Giessen, Lung Center (UGLC), Germany, Harvard Medical School, Boston, USA, Department of Cardiovascular Medicine, Kyoto University, Japan, Department of Medicine, University of Dresden, Germany, EMBL, Heidelberg, Germany, Institut Curie CNRS, Paris, France, KU Leuven – University of Leuven, Belgium, University of Birmingham, UK, Department of Biochemistry, Cambridge University, UK.

Διασύνδεση με επιχειρήσεις, εφαρμοσμένη έρευνα
Οι ερευνητικές ομάδες του ΙΒΕ έχουν αναπτύξει ερευνητικές συνεργασίες με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της Βιοϊατρικής, της Φαρμακευτικής και της Αγροδιατροφής. Παραδείγματα των συνεργασιών αυτών αναφέρονται στη συνέχεια:

  • «Μελέτη των βιολογικών ιδιοτήτων των προβιοτικών στον καρκίνο», συνεργασία της ομάδας της κ. Α. Μαγκλάρα με τη εταιρεία Γιώτης
  • «Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, από την ιδέα μέχρι το φάρμακο», συνεργασία της ομάδας της κ. Μ. Γεωργιάδου με τη εταιρεία Orion Pharma Corporation/Finland
    • «Μεσογειακή δίαιτα και υγεία: Η δράση των δημητριακών», συνεργασία των ομάδων Θ. Φώτση και C. Murphy με την εταιρεία Αντωνόπουλος.
  • «Μελέτη των βιολογικών ιδιοτήτων των γλυκοσιδίων στέβιας στον καρκίνο», συνεργασία της ομάδας της κ. Α. Μαγκλάρα με τη εταιρεία Γιώτης
  • «Μεσογειακή δίαιτα και υγεία: Η δράση του ελαιολάδου», συνεργασία των ομάδων Θ. Φώτση και C. Murphy με την εταιρεία Straka ltd.
  • «Θρόμβωση και Φλεγμονή: Ανάπτυξη νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών προϊόντων εστιάζοντας στο secretome των ενδοθηλιακών κυττάρων», συνεργασία της ομάδας του Σ. Χριστοφορίδη με την εταιρία Unipharma.

Στοιχεία που εγγυώνται την επιτυχημένη προοπτική του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών

  • Οι επικεφαλής των ερευνητικών ομάδων που λειτουργούν επί του παρόντος στο ΙΒΕ έχουν υπηρετήσει σε γνωστά Ερευνητικά Ινστιτούτα / Πανεπιστήμια των ΗΠΑ ή της Ευρώπης και έχουν αναπτύξει δίκτυα συνεργασιών με ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Οι ερευνητικές ομάδες έχουν ένα σταθερό επίπεδο δημοσιευμένων εργασιών με διεθνώς αποδεκτούς ποσοτικούς δείκτες, διαθέτουν τεχνογνωσία και πλούσια εμπειρία στις σύγχρονες μεθοδολογίες της σύγχρονης βιοϊατρικής επιστήμης και έχουν λάβει ικανοποιητική χρηματοδότηση από εθνικές και κοινοτικές πηγές.
  • Τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια, ο κρατικός προϋπολογισμός αποτελεί μόνον το 10-20% του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ το 80-90% προέρχεται από ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ΙΒΕ μπορεί να επιβιώσει μακροπρόθεσμα στη βάση ανταγωνιστικών χρηματοδοτήσεων.
  • Αν και βρίσκεται σε απόσταση από την Κεντρική Διεύθυνση του ΙΤΕ, το ΙΒΕ διαθέτει από την ίδρυσή του, το 1998, δικές του διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες και αυτοδιαχείριση των οικονομικών του πόρων. Επομένως, διαθέτει την εμπειρία της διοικητικής λειτουργίας. Το ευέλικτο σύστημα διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης που εφαρμόζει το Ινστιτούτο του επιτρέπει την μέγιστη και αποτελεσματική εκμετάλλευση προγραμμάτων Ε & Α από πολλαπλές πηγές.
  • Το ΙΒΕ έχει την υποστήριξη των υπηρεσιών της Κεντρικής Διεύθυνσης του ΙΤΕ, συμπεριλαμβανομένης της Νομικής Υπηρεσίας, σε οποιοδήποτε διαχειριστικό, νομικό, οικονομικό ή οργανωτικό θέμα προκύψει.
  • Το νέο κτίριο που πρόκειται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2025 θα δώσει τη δυνατότητα προσέλκυσης νέων επιστημόνων μεγάλου βεληνεκούς, δημιουργώντας νέες προοπτικές για το Ινστιτούτο.
  • Το ΙΒΕ βρίσκεται εντός της Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων και έχει αναπτύξει σημαντικές συνέργειες σε επίπεδο έρευνας και υποδομών με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο αποτελεί σημαντικότατο εκπαιδευτικό, επιστημονικό, οικονομικό και πολιτιστικό μοχλό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου και γειτνιάζει με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Τεχνολογικό Πάρκο.
  • Η πρόσφατη προβολή της περιοχής της Ηπείρου ως στρατηγικού κόμβου και πύλης επικοινωνίας με τη Δυτική Ευρώπη αναμένεται να οδηγήσει σε μια γενική αναβάθμιση της περιοχής και συνεπώς στην παραγωγική δραστηριότητα στους σύγχρονους επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς.
  • Η εγγύτητα της Ηπείρου με τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ ευνοεί την κατασκευή νέων, λιγότερο παραδοσιακών, επιστημονικών συνεργασιών και ερευνητικών δικτύων. Επιπλέον, η ιστορική παράδοση της πόλης των Ιωαννίνων, τα πολιτιστικά και φυσικά αξιοθέατα της και η πολύ καλή της υποδομή (αεροδρόμιο, ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα κλπ.) διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό την ανταλλαγή προσωπικού, τη μεταφορά υλικών και την οργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων μ΄ αυτές τις χώρες.
  • Το υψηλό ποσοστό των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ήπειρο δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης μιας οικονομίας έντασης γνώσης.
  • Τελευταία, έχει καταγραφεί αξιόλογη βιομηχανική ανάπτυξη στην περιοχή και έχει ενδυναμωθεί σημαντικά η συνεργασία περιφερειακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με το Παν/μιο Ιωαννίνων και το ΙΒΕ σε διάφορες επιστημονικές περιοχές, κυρίως μέσω της χρηματοδότησης από εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Σημασία του ΙΒΕ για την τοπική κοινωνία

  • Η Περιφέρεια Ηπείρου, ανήκει στις λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες της Ελλάδας, και παρουσιάζει υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και λιγότερες ευκαιρίες για απασχόληση. Ως εκ τούτου, οι απόφοιτοι πανεπιστημιακών τμημάτων στην περιοχή αυτή, έχουν λιγότερες ευκαιρίες σε σχέση με αποφοίτους πανεπιστημιακών τμημάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε αρκετές περιπτώσεις, είναι αναγκασμένοι, να μετακινηθούν από την Περιφέρεια προς τα μεγάλα αστικά κέντρα. Με βάση τα πρόσφατα δεδομένα της Ελληνικής αλλά και παγκόσμιας οικονομίας είναι σαφές ότι η περιφέρεια της Ηπείρου, καλείται να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό και παγκοσμιοποιημένο παραγωγικό περιβάλλον που παρουσιάζει α) μεγάλες προκλήσεις και β) επιτάχυνση του ρυθμού των οικονομικών αλλαγών λόγω του μεγαλύτερου ανταγωνισμού εξαιτίας της ευρωπαϊκής διεύρυνσης, της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, της επανάστασης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, καθώς και της ανάπτυξης της οικονομίας της γνώσης. Αυτές λοιπόν είναι οι συνθήκες που διαμορφώνονται διεθνώς, και κατά συνέπεια και στη χώρα μας, οι οποίες επιβάλλουν την εξασφάλιση κατάλληλου αναπτυξιακού, καινοτομικού, ερευνητικού και εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, ικανού να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις αναπτυξιακές ανάγκες και προοπτικές της Περιφέρειας Ηπείρου.
  • Η βελτίωση της ποιότητας ζωής, ιδιαίτερα σε μια αναπτυσσόμενη περιοχή, όπως η Ήπειρος, αποτελεί επιταγή και απαίτηση της τοπικής κοινωνίας. Οι όροι για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής συνδέονται άμεσα με σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις, ιδιαίτερα στον τομέα της Βιοϊατρικής, για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων υγείας, και της Βιοτεχνολογίας για τη στήριξη της γεωργίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
  • Το ΙΒΕ/ΙΤΕ αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου και συμβάλει στην οικονομική και ακαδημαϊκή ανάδειξή της μέσω της ερευνητικής του δραστηριότητας σε τομείς τεχνολογίας αιχμής. Η ανάπτυξη των υποδομών του ΙΒΕ/ΙΤΕ, η προσέλκυση νέων ερευνητών και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε περιφερειακό, εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την αύξηση των ερευνητικών συνεργασιών και την προσέλκυση νέων πόρων.
  • Η ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου κτιρίου του ΙΒΕ/ΙΤΕ θα δώσει τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης του Ινστιτούτου, με την προσέλκυση επιπλέον ερευνητικών ομάδων και την πρόοδο της έρευνας, της επιστήμης και της εκπαίδευσης στην περιοχή της Ηπείρου.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών έχει ιδιαίτερα ικανό και αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και ότι οι ερευνητές του δραστηριοποιούνται σε τομείς έρευνας αιχμής, περιλαμβάνουν αντικείμενα προστιθέμενης αξίας και έχουν επιτύχει σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα και λαμβάνουν αξιοσημείωτη χρηματοδότηση. Το Ινστιτούτο στεγάζεται σε κτίριο που έχει παραχωρηθεί από το Παν/μιο Ιωαννίνων, ενώ η ολοκλήρωση της ανέγερσης του νέου κτηρίου θα δώσει νέα ώθηση στις ερευνητικές και ακαδημαϊκές δραστηριότητές του. Όλα τα παραπάνω εγγυώνται τη βιώσιμη ανάπτυξη του Ινστιτούτου των Ιωαννίνων, συμβάλλοντας στην πρόοδο της έρευνας και των εφαρμογών της στην περιοχή της Ηπείρου.

Πηγή 20o Τεύχος ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω