[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 34 δευτ.]
Η «ιστορία της Κρήτης μέσα από τον τοπικό Τύπο» είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται σε αίθουσα του κτιριακού συγκροτήματος της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας που βρίσκεται στις Ποταμιές του Δήμου Χερσονήσου.
Μια πολυσήμαντη έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων που παράλληλα συνδυάζεται με τιμητικό αφιέρωμα στο δημοσιογράφο Νίκο Καζαντζάκη.
Οι πύλες της έκθεσης θα είναι ανοιχτές από αύριο Τρίτη 23 Απριλίου σε φορείς, σχολεία και πολίτες μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2024.
Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σε τέσσερις ιστορικές περιόδους: την Τουρκο – Aιγυπτιακή, της Κρητικής Πολιτείας, της Μικρασιατικής καταστροφής, αλλά και του Β’ παγκοσμίου πολέμου και μέσω των εφημερίδων να ανατρέξουν στις μεγάλες και μικρές στιγμές της τοπικής κοινωνίας, τις χαρές και τις συμφορές της, τις αγωνίες και τους πόθους της.
Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων απαθανατίζονται οι προσωπικότητες που διαδραμάτισαν μικρό ή μεγάλο ρόλο στα τοπικά πράγματα αλλά και η πολιτική κατάσταση που επικρατούσε κάθε φορά στο νησί.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε το 1830 στην Κρήτη από την Αιγυπτιακή Διοίκηση. Πρόκειται για την «Vakayi Giridiye» (ο τίτλος αποδίδεται στα ελληνικά ως Κρητική Εφημερίς), η οποία γραφόταν στην ελληνική και στην αιγυπτιακή γλώσσα.
Για περίπου δύο αιώνες ο Κρητικός Τύπος ακολουθεί την πορεία της μεγαλονήσου μέσα από ταραχώδεις αλλά και ομαλές περιόδους.
Η έκθεση που ξεδιπλώνει για πρώτη φορά την ιστορία του Τόπου αλλά και του Τοπικού Τύπου, συνδιοργανώνεται από:
• Τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης Ποταμιών η «Γκουβερνιώτισσα».
• Την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων.
• Την Περιφέρεια Κρήτης.
• Τον Δήμο Χερσονήσου.
Χειρόγραφα
Στο χώρο εκτίθενται επίσης δύο ιστορικά κειμήλια, που ανήκουν στη συλλογή του μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, και συγκεκριμένα η ενυπόγραφη επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη καθώς και το ψήφισμα της Γ’ Εθνοσυνέλευσης στην Τροιζήνα το 1827, με το οποίο καλείται ο Ιωάννης Καποδίστριας να έλθει στην Ελλάδα και να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.
Προγράμματα
Παράλληλα, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, υλοποιούνται δράσεις και στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα – δωρεάν- για μαθητές, ώστε να έρθουν σε επαφή με το αρχειακό υλικό και να αντιληφθούν τι σημαίνει είδηση και γιατί οι εφημερίδες αποτελούν «πηγές» για το παρελθόν και τη γνώση. Να δουν τις αλλαγές στη μετάδοση της είδησης και της ενημέρωσης μέσα στο χρόνο, με χειρόγραφα, έντυπα και ψηφιακή τεχνολογία.
Ένα ειδικό πρόγραμμα για μαθητές που συνδυάζει τη γνώση αλλά και το παιχνίδι.
Νίκος Καζαντζάκης
Στο πλαίσιο της έκθεσης τιμάται και μια κορυφαία μορφή της ελληνικής λογοτεχνίας, ο πιο μεταφρασμένος σύγχρονος έλληνας συγγραφέας.
Ο Νίκος Καζαντζάκης, ξεδιπλώνοντας ωστόσο μόνο τη δράση του ως δημοσιογράφος – ανταποκριτής με κείμενα του που δημοσιεύθηκαν σε αθηναϊκές εφημερίδες.
Ο μοναστηριακός χώρος της Γκουβερνιώτισσας που μετά την ανακαίνιση του είναι τόπος λατρείας αλλά και Πολιτισμού λειτουργεί:
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή
Από 10:00 έως 16:00.
Κάθε Δευτέρα κλειστά
Υ.Γ. Για επισκέψεις σχολείων πληροφορίες στο τηλέφωνο 6972323300.
Η ξενάγηση στη μονή
Ο επισκέπτης της Γκουβερνιώτισσας μπορεί επίσης να περιηγηθεί:
• Στον ανακαινισμένο βυζαντινό ναό της παναγίας Γκουβερνιώτισσας που είναι κατάγραφος από εξαιρετικές τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.• Στην Έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, όπου εκτίθενται τα ξυλόγλυπτα τέμπλα της Γκουβερνιώτισσας, ιερά ευαγγέλια, ο Κώδικας της Μονής, χειροποίητα ιερατικά άμφια, εκκλησιαστικά σκεύη (άγια ποτήρια, λόγχες, σταυροί) ενώ σε διπλανή αίθουσα φιλοξενούνται αντίγραφα των φορητών εικόνων της μονής που είναι έργα του 16ου αιώνα.• Στις ειδικές προθήκες μέσα από τις οποίες ξετυλίγεται ένα τμήμα της ιστορίας της Μονής. Ο ρόλος της στην Κρητική Επανάσταση (εκτίθεται και οπλισμός της εποχής εκείνης), στην δημιουργία σχολείων και εκτίθενται έγγραφα που επιβεβαιώνουν την οικονομική ενίσχυση που έστελνε στη δημογεροντία του Ηρακλείου.
• Στη Λαογραφική γωνιά που παρουσιάζει ένα σημαντικό δείγμα του ανεκτίμητου θησαυρού της παράδοσης μας. Τα παλιά εκθέματα σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο και στο τρόπο ζωής στο κρητικό σπίτι μέχρι στην τέχνη της υφαντικής με τον παραδοσιακό αργαλειό.• Στην έκθεση ταμάτων που παρουσιάζεται η ιστορία και η χρήση των αναθηματικών αντικειμένων. Περικλείουν παράκληση, ικεσία, ευχαριστία και προσφορά αλλά και απόδειξη θεραπείας και σωτηρίας του ικέτη πιστού, αντικείμενα τόσο γνωστά και προσφιλή σε όλους μας.
• Στον Βοτανικό κήπο.
• Την υπεραιωνόβια ελιά που είναι μνημείο της φύσης καθώς η ηλικία της εκτιμάται πολλών αιώνων.• Και τέλος να θαυμάσει την εκπληκτική θέα προς την Λαγκάδα.
• Να απολαύσει τον καφέ ή το αναψυκτικό του στο αναψυκτήριο που λειτουργεί στο χώρο.