Καλές πρακτικές απανθρακοποίησης τουριστικής βιομηχανίας

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 43 δευτ.]

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024 διαδικτυακά η 4η Συνάντηση τοπικών φορέων για το ευρωπαϊκό έργο DETOCS «DEcarbonising the TOurism Industry Post Covid-19 Support, DETOCS» στα πλαίσια του Προγράμματος ΙNTERREG EUROPE, που συμμετέχει το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) και η Περιφέρεια Κρήτης. Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους και αφορά στην βελτίωση πολιτικών για την απανθρακοποίηση της τουριστικής βιομηχανίας με έμφαση στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.  Στη Συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν διάφοροι φορείς των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, δημόσιοι αλλά και ιδιωτικοί φορείς.
          Ειδικότερα, ο κ. Αγγελάκης Γεώργιος από το ΜΑΙΧ έκανε μια παρουσίαση του έργου, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και την έως τώρα πρόοδο και στη συνέχεια ο εξωτερικός συνεργάτης στο έργο κ. Βουρδουμπάς Ιωάννης αναφέρθηκε στον προσδιορισμό και αξιολόγηση των καλών πρακτικών για την απανθρακοποίηση των τουριστικών επιχειρήσεων καθώς και στη δημιουργία ενός αρχείου/βιβλίου επιτυχημένων τουριστικών μονάδων με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, στο οποίο θα περιλαμβάνονται 25 καλά παραδείγματα από τις όλες ευρωπαϊκές χώρες των εταίρων που συμμετέχουν στο έργο, οι οποίες χρησιμοποιούν διαφορετικές ενεργειακές πηγές και διαφορετικές ενεργειακές τεχνολογίες για τη κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών και τη μείωση του ανθρακούχου αποτυπώματος τους.
          Το αρχείο/βιβλίο αναφοράς τουριστικών επιχειρήσεων με πολύ χαμηλό ανθρακούχο αποτύπωμα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2025 ενώ θα μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες των χωρών που συμμετέχουν στο έργο και θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του έργου https://www.interregeurope.eu/detocs.
          Παρευρέθηκαν επίσης, από την Περιφέρεια Κρήτης η κ. Αποστολάκη Μαρία, από τον Δήμο Πλατανιά η κ. Λίτου Κατερίνα, από τον Δήμο Καντάνου-Σελίνου και ιδοκτήτης του Mediterranean Dream ο κ. Περράκης Ανδρέας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων κ. Σταματάκης Εμμανουήλ, από το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης ο κ. Ξυνίδης Νικόλαος και ο κ. Καλησπεράκης Σπυρίδων από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΤΕΕ/ΤΔΚ, από το Επιμελητήριο Ηρακλείου ο κ. Σφακιανάκης Παναγιώτης, από τον ΔΕΔΔΗΕ ο κ. Πλοκαμάκης Γεώργιος, από το Πολυτεχνείο Κρήτης ο Καθ. Ζοπουνίδης Κωνσταντίνος και ο κ. Γεραμπίνης Ευστάθιος, από την Ορθόδοξος Ακαδημίας Κρήτης ο κ. Καλογεράκης Αντώνιος, από το Κέντρο Θέρμανσης και Κλιματισμού ο κ. Λαβούτας Εμμανουήλ, από την Milia Mountain Retreat & Restaurant ο κ. Γούργουρας Αναστάσιος και από Renieris Hotel ο κ. Ρενιέρης Γεώργιος.
          Το έργο αυτό έχει αρχίσει από 01/03/2023 και είναι διάρκειας 4 ετών. Στο έργο αυτό συμμετέχει εκτός από το ΜΑΙΧ και την Περιφέρεια Κρήτης και άλλοι εταίροι από την Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, συντονιστής του έργου είναι το Ενεργειακό Γραφείο του Ποντρέιβ της Σλοβενίας, ενώ συμμετέχουν επίσης το Πανεπιστήμιο της Μάλτας και το Υπουργείο Τουρισμού της Μάλτας,  ο Οργανισμός Θερμόπολις της Φινλανδίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο της Νότιας Οστροβόθνιας της Φινλανδίας, ο Δήμος Καμπομπάσο της Περιφέρειας Μολίσε της Ιταλίας, το Ενεργειακό Περιφερεαικό Γραφείο του Πάζαρτζικ και ο Δήμος Μπουργκάς από την Βουλγαρία, ο μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ανάπτυξης Κεντρικού Δούναβη της Ουγγαρίας, ο Δήμος Μίντελμπουρχ της Ολλανδίας και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας της Γερμανίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω