[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 10 δευτ.]
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης. Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί πλήρως. Αντίθετα, τα σκληρά lockdown στην Κίνα στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικού κορωνοϊού την άνοιξη προκαλούν οξυμένα προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Σε αυτό προστίθεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι οικονομικές συνέπειες της οποίας θολώνουν την παγκόσμια οικονομία και γίνονται επίσης αισθητές από τις γερμανικές εταιρείες στις διεθνείς τοποθεσίες τους.
Τα παραπάνω καταγράφει η έρευνα World Business Outlook Άνοιξη 2022, που πραγματοποίησε το Δίκτυο Γερμανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων στο Εξωτερικό (AHKs).
Μόνο το 21% από τις περισσότερες από 4.200 εταιρείες που ρωτήθηκαν από τα AHK παγκοσμίως αναμένουν βελτίωση της οικονομίας. Αυτό είναι το μισό από την τελευταία έρευνα (41%). Αντίθετα, το μερίδιο των εταιρειών που αναμένουν επιδείνωση των τοπικών οικονομικών επιδόσεων έχει υπερδιπλασιαστεί από 17% σε 37%. Το προκύπτον ισοζύγιο καλύτερων και χειρότερων αξιολογήσεων μειώθηκε από τις 24 μονάδες το φθινόπωρο του 2021 στις τρέχουσες μείον 16 μονάδες. Η πτώση των προσδοκιών κατά 40 μονάδες είναι επομένως μεγαλύτερη από ό,τι στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού (εκείνη την εποχή, οι οικονομικές προσδοκίες έπεσαν κατακόρυφα κατά 36 μονάδες από το φθινόπωρο του 2019 έως την άνοιξη του 2020).
Οι ζοφερές οικονομικές προσδοκίες μπορούν να παρατηρηθούν παγκοσμίως. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των περιοχών του κόσμου. Στα κράτη της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που –μετά την Ουκρανία– πλήττονται πιο άμεσα από τις συνέπειες του πολέμου, και στην Κίνα, της οποίας η οικονομία υποφέρει από τα lockdown που σχετίζονται με την πανδημία, οι αρνητικές οικονομικές προσδοκίες είναι πιο έντονες.
Στην ΕΕ, ορισμένα κράτη της οποίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, οι προοπτικές είναι επίσης πολύ αρνητικές. Μόνο στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό) περισσότερες εταιρείες αναμένουν επί του παρόντος βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης παρά επιδείνωση.
Αναλυτικά η πλήρης έρευνα: