Καταδυτικό Πάρκο Ομπρόσγιαλου

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 37 δευτ.]

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2024, εγκρίθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού η δυνατότητα δημιουργίας ενός σύγχρονου καταδυτικού πάρκου στη θέση «Ομπρός Γιαλός» στο Βάμο του Δήμου Αποκορώνου. Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για την πόντιση τριάντα επτά (37) κύριων μονάδων τεχνητών ενδιαιτημάτων (υφάλων) και επτά (7) μονάδων ενδιαιτημάτων καταδυτικών διαδρομών.
          Η έκδοση της ΚΥΑ για τη δημιουργία του καταδυτικού πάρκου στο Βάμο του Δήμου Αποκορώνου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αξιοποίηση των θαλάσσιων πόρων της Ελλάδας με βιώσιμο τρόπο. Η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει τις δυνατότητες της χώρας για ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων που προάγουν την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. Η επένδυση στο καταδυτικό πάρκο «Ομπρός Γιαλός» αναμένεται να γίνει σημείο αναφοράς για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και να θέσει τις βάσεις για ανάλογες επενδύσεις σε άλλες παράκτιες περιοχές της Ελλάδας.
          Τα τεχνητά ενδιαιτήματα (ύφαλοι) αποτελούν κατασκευές που τοποθετούνται στο βυθό της θάλασσας με σκοπό να υποστηρίξουν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και να προσφέρουν νέους βιότοπους για θαλάσσια είδη. Ειδικά σε περιοχές όπου ο φυσικός ύφαλος έχει υποστεί ζημιές ή δεν επαρκεί, οι τεχνητοί ύφαλοι μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση και αναγέννηση της τοπικής θαλάσσιας ζωής.
          Οι καταδυτικές διαδρομές, από την άλλη πλευρά, προσφέρουν μια οργανωμένη υποδομή για καταδύσεις αναψυχής. Οι διαδρομές αυτές σχεδιάζονται έτσι ώστε να είναι ελκυστικές για δύτες όλων των επιπέδων, από αρχάριους μέχρι επαγγελματίες, και περιλαμβάνουν ενδιαφέροντα σημεία για εξερεύνηση, όπως υποβρύχια τοπία, ναυάγια και, φυσικά, τους τεχνητούς υφάλους.
          Η δημιουργία του καταδυτικού πάρκου στο Βάμο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα. Η απόφαση για την έγκριση αυτής της επένδυσης έρχεται σε μια στιγμή όπου η Ελλάδα αναζητά νέους τρόπους να προσελκύσει τουρίστες και να διαφοροποιήσει το τουριστικό της προϊόν.
          Ο καταδυτικός τουρισμός είναι ένας τομέας με μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης και υψηλή προστιθέμενη αξία. Τα καταδυτικά πάρκα, όπως αυτό που σχεδιάζεται στο Βάμο, μπορούν να προσελκύσουν ειδικό κοινό, όπως δύτες από όλο τον κόσμο, και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για επενδύσεις, απασχόληση και τοπική ανάπτυξη.
          Η εγκατάσταση των τεχνητών ενδιαιτημάτων και των καταδυτικών διαδρομών γίνεται με τρόπο που σέβεται το περιβάλλον και τη θαλάσσια ζωή της περιοχής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πόντιση των τεχνητών υφάλων μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, ενώ παράλληλα προσφέρει νέες ευκαιρίες για την τουριστική εκμετάλλευση με βιώσιμο τρόπο.
          Οι τοπικές κοινότητες αναμένεται να επωφεληθούν οικονομικά από την προσέλκυση καταδυτικού τουρισμού, καθώς οι δύτες που επισκέπτονται την περιοχή θα χρειαστούν υπηρεσίες διαμονής, εστίασης, μεταφορών και ενοικίασης εξοπλισμού, δημιουργώντας έτσι νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την τοπική οικονομία.

Αναλυτικά η ΚΥΑ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω