«Η κλιματική κρίση -θα ήθελα από εδώ και στο εξής να υιοθετούμε αυτόν τον όρο και όχι τον όρο «κλιματική αλλαγή»- η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πια πρέπει να αλλάξουν. Από τον προσανατολισμό της οικονομίας, μέχρι την εθνική ενεργειακή πολιτική και από τη λειτουργία του Κράτους μέχρι την καθημερινή συμπεριφορά του πολίτη σε σχέση με το περιβάλλον. Αποδεικνύεται ότι λάθη κάνει μόνο ο άνθρωπος και όχι η φύση. Τα δεδομένα, λοιπόν, απαιτούν τολμηρές λύσεις για τις οποίες προσωπικά είμαι έτοιμος.» τόνισε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021, για τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Ο κ. Μητσοτάκης επίσης υπογράμμισε τρεις επισημάνσεις:
Πρώτον, εξ αρχής κυρίαρχος στόχος μας στις φυσικές καταστροφές ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ζωής: των ανθρώπων, αλλά και των ζώων. Ακολουθεί η προστασία των περιουσιών, των κρίσιμων υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτή την ιεράρχηση ακολουθήσαμε. Και θα επιμείνω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε θύματα, με την εξαίρεση του εθελοντή δασοπυροσβέστη, του Βασίλη Φιλώρα στη μεγαλύτερη επέλαση φωτιάς που είχαμε εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια.
Θυμίζω, με σχεδόν 100 ταυτόχρονες πυρκαγιές κάθε μέρα, το «112», η ουσιαστικά επανίδρυση της Πολιτικής Προστασίας από το μηδέν, αλλά και η διεθνής πλέον πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων απέδωσε. Όμως απέδωσε και η στρατηγική μας να προστατεύσουμε τους οικισμούς, οι οποίοι μπορεί να άδειασαν, όμως σώθηκαν. Προφανώς έχουμε πολλά κατεστραμμένα σπίτια. Δεν έχουμε κανέναν, όμως, οικισμό ο οποίος να κατεστράφη εξ ολοκλήρου από τη φωτιά.
Δεύτερη επισήμανση είναι ότι η κλιματική κρίση επιβάλλει πλέον μία δραστικά διαφορετική αντιμετώπιση. Και οι νέες συνθήκες νομίζω ότι δικαιώνουν την επιλογή μας, την προσωπική μου επιλογή, το περιβάλλον να προταχθεί ως πολιτικός στόχος προτεραιότητας. Το φιλόδοξο σχέδιο απολιγνιτοποίησης και πράσινης μετάβασης, οι σημαντικοί πόροι που έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ, όλα αυτά μας δίνουν πρωτοφανή σε έκταση χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουμε να προσανατολίσουμε, πια, την πατρίδα μας προς μια οικονομία χαμηλών και τελικά μηδενικών εκπομπών. Όλα αυτά μαζί με τον νέο κλιματικό νόμο, τον πρώτο στην Ιστορία της Ελλάδος, ο οποίος θα ψηφιστεί εντός των επόμενων μηνών. Όλα αυτά βρίσκονται στην φαρέτρα της Ελλάδος, η οποία στα διεθνή fora θα καταθέσει τολμηρές προτάσεις.
Θυμίζω ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουμε την χαρά να φιλοξενήσουμε οκτώ ακόμα αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, χωρών της Μεσογείου, στη διάσκεψη MED9 πια -από MED7 έγινε MED9- η οποία θα έχει κύριο θέμα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο.
Η φιλοδοξία μου θα ήταν να μπορέσουμε να υπογράψουμε μία διακήρυξη, τη διακήρυξη των Αθηνών, η οποία να θέτει ξεκάθαρους στόχους για το πως τα μεσογειακά κράτη θα μπορέσουν να συνεργαστούν καλύτερα για να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση, που -θυμίζω- είναι κοινή κρίση για όλους μας.
Δείτε τι γίνεται σήμερα που μιλάμε στη γειτονική Ιταλία, στη Σικελία, στην Αλγερία, στην Τουρκία. Δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο. Είναι μεσογειακό, είναι παγκόσμιο. Όλες οι χώρες της Μεσογείου, όμως, βρίσκονται λίγο πολύ στην ίδια μοίρα.
Η τρίτη επισήμανση είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση και θέλει και ξέρει και μπορεί και θα ξαναχτίσει δίπλα στους πολίτες ό,τι γκρέμισαν οι τελευταίες φωτιές. Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου να κερδίσουμε ξανά ό,τι χάσαμε. Τα δάση μας θα ξαναγεννηθούν, οι περιουσίες θα αποκατασταθούν και η καλύτερη εγγύηση για αυτό το οποίο λέω -και η καλύτερη απάντηση στον δικαιολογημένο πόνο και στην οργή των συμπολιτών μας που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται- είναι το γεγονός ότι και σε άλλες φυσικές καταστροφές για αυτό δεσμευτήκαμε και αυτό κάναμε. Από το καμένο Μάτι μέχρι τις πλημμύρες του Ιανού και τον καταστροφικό σεισμό της Σάμου.
Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μέσα σε λίγες μέρες. Όπως είδατε -θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε και στη συνέχεια, φαντάζομαι- οι ενισχύσεις είναι πιο γενναίες από κάθε άλλη φορά. Αφορούν όλους τους πληγέντες. Ειδικά όμως η Εύβοια, η βόρεια Εύβοια, θα κάνει μία νέα αρχή.
Κλείνω με ένα ακόμα μήνυμα: η αρνητική εμπειρία από αυτή την επέλαση της φύσης πρέπει να μετατραπεί σε θετική δύναμη αλλαγής. Αλλαγής πολιτικής θεώρησης, ώστε ο άνθρωπος, με τα όριά του, να ξαναγίνει μέτρο και επίκεντρο των αποφάσεων. Αλλά και αλλαγής συμπεριφοράς κάθε πολίτη ξεχωριστά, ώστε η κοινωνία των πολιτών να γίνει συμμέτοχος στις δράσεις που απαιτούν οι νέες συνθήκες.
Αυτή η προσπάθεια είναι εθνική. Το έχω πει πολλές φορές, δεν αφορά μόνο τη δική μας γενιά, αφορά πρωτίστως την επόμενη γενιά. Γι’ αυτό από την πλευρά μου δήλωσα -και το επαναλαμβάνω και σήμερα- ότι είναι ευπρόσδεκτη, θα έλεγα απαραίτητη, η συμβολή της Αντιπολίτευσης σε αυτή την προσπάθεια. Και εναπόκειται σε εκείνη να διαλέξει πραγματικά τι θέλει να κάνει, καθώς κάθε νηφάλια θέση της διαδέχεται συχνά μία διχαστική δήλωση κάποιου στελέχους της.
Εμείς είμαστε πάντα στην όχθη της λογικής και της ενότητας. Και εύχομαι και ελπίζω αυτή η μεγάλη οικολογική καταστροφή να αποτελέσει και μία ευκαιρία ευρύτερων συγκλίσεων, ευρύτερων συνεννοήσεων για την επίτευξη ενός μεγάλου εθνικού στόχου, που -όπως σας είπα- αφορά πρωτίστως την επόμενη γενιά, τους νέους μας.»