[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 23 δευτ.]
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, συνεχίζονται οι καινοτόμες πρωτοβουλίες που φέρνουν τους νέους της Κρήτης κοντά στη φύση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Από τις 21 έως τις 25 Νοεμβρίου 2024, μαθητές ηλικίας 12-16 ετών έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές και βιωματικές δραστηριότητες, όπως Κλιματικούς Περιπάτους και Κλιματικές Συζητήσεις Νέων, στοχεύοντας στην κατανόηση της κλιματικής αλλαγής και την ανάληψη δράσεων για το περιβάλλον.
Μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες είναι ο Κλιματικός Περίπατος στο Φαράγγι της Κάτω Ζάκρου, το οποίο ανήκει στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Σητείας της UNESCO. Στις 22 Νοεμβρίου, μαθητές, επιστήμονες και ειδικοί θα εξερευνήσουν το οικοσύστημα του φαραγγιού, εστιάζοντας στη σημασία των υδάτινων πόρων, τη βιοποικιλότητα και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η δράση αυτή προσφέρει πολύτιμη γνώση για τη διαχείριση των φυσικών πόρων και την προστασία των ευαίσθητων ορεινών οικοσυστημάτων.
Στο τέλος της περιήγησης, οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε συζήτηση με θέμα: «Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τους υδάτινους πόρους και τη βιοποικιλότητα του Φαραγγιού Κάτω Ζάκρου απέναντι στην κλιματική αλλαγή;» Αυτή η βιωματική προσέγγιση τους βοηθά να κατανοήσουν την ανάγκη δράσης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
Οι δράσεις εμπλουτίζονται από τη συμμετοχή των Πρεσβευτών του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, οι οποίοι έχουν αποστολή να κινητοποιήσουν τοπικές κοινότητες και να προωθήσουν πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Στον Κλιματικό Περίπατο στο Φαράγγι Κάτω Ζάκρου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την καθοδήγηση έμπειρων συντονιστών, όπως:
Αλίς Κοροβέση, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΙΝΖΕΒ, Συντονίστρια Συμφώνου για το Κλίμα στην Ελλάδα.
Γεωργία Μουριάδου, Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης, Ομάδα Συμφώνου για το Κλίμα.
Ισίδωρος Καμπόλης, Πρεσβευτής του Συμφώνου για το Κλίμα.
Oυρανία Κωνσταντή, PhD, Πρέσβειρα του Συμφώνου για το Κλίμα.
Βαγγέλης Περάκης, Συντονιστής του Γεωπάρκου Σητείας.
Οι δράσεις αυτές, που υλοποιούνται από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Οργανισμό ΙΝΖΕΒ, στοχεύουν στη διαμόρφωση μίας νέας γενιάς ευαισθητοποιημένων πολιτών. Μέσα από τις δραστηριότητες, οι μαθητές δεν αποκτούν μόνο θεωρητική γνώση, αλλά συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση λύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα, ως μία πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, ενισχύει την περιβαλλοντική συνείδηση, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τη σημασία της τοπικής δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Αυτές οι δράσεις δείχνουν πώς η συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τοπικών αρχών και διεθνών πρωτοβουλιών μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για μία βιώσιμη αλλαγή.