Μαγειρεύοντας Πολιτικές Αγροδιατροφής

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά]

Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) διοργανώνει τη Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2025, στο Συνεδριακό Κέντρο του ΜΑΙΧ (αίθ. Θαλής) από τις 11:00 π.μ. έως τις 14:30 μ.μ., εκδήλωση με τίτλο: «Μαγειρεύουμε πολιτικές για βιώσιμη και πλούσια αγροδιατροφή και αγροβιοποικιλότητα – Έργο BioValue (Horizon 2020)».
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου BioValue/Horizon 2020, το οποίο στοχεύει στην προώθηση της βιοποικιλότητας στον αγροδιατροφικό τομέα, αναδεικνύοντας υποχρησιμοποιούμενα φυτικά είδη και ποικιλίες και ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και γαστρονομικών δημιουργιών.  

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να φέρει κοντά φορείς χάραξης πολιτικής, παραγωγούς, εκπροσώπους του αγροδιατροφικού τομέα και επαγγελματίες της εστίασης ενισχύοντας τον διάλογο ανάμεσα στην πολιτική, τη γαστρονομία και την καινοτομία.Κατά τη διάρκειά της θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου BioValue, καλές πρακτικές και στρατηγικές για την προώθηση υποχρησιμοποιούμενων φυτικών ειδών, καθώς και ιδέες για δημιουργικές διατροφικές επιλογές. Στο τέλος, οι συμμετέχοντες θα απολαύσουν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες, μέσα από δημιουργίες καταξιωμένων σεφ, εμπνευσμένες από υποχρησιμοποιούμενα φυτικά είδη.Το ερευνητικό έργο BioValue «Eργαλείο προσομοίωσης για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας στην αγροδιατροφική αλυσίδα, ακολουθώντας την προσέγγιση από το πιρούνι στο χωράφι» (Fork-to-farm agent-based simulation tool augmenting BIOdiversity in the agri-food VALUE chain – BIOVALUE) χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Το έργο προτείνει την εισαγωγή υποχρησιμοποιούμενων ποικιλιών δημητριακών, οσπρίων, φυλλωδών και φρουτωδών λαχανικών στην αλυσίδα αξίας αγροδιατροφικών προϊόντων ως μέσο αντιμετώπισης κρίσιμων προκλήσεων που σχετίζονται με την αγροβιοποικιλότητα, την επισιτιστική ασφάλεια, τη διατροφή και την κλιματική αλλαγή.   

Το BioValue που ξεκίνησε το 2021 και λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου 2025 συντονίζεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με υπεύθυνο τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας και επισκέπτη καθηγητή του ΜΑΙΧ, κ. Κωνσταντίνο Μάττα. Στο έργο συμμετέχουν 17 εταίροι από 12 χώρες — ανάμεσά τους και το ΜΑΙΧ — όπως: Νορβηγία, Ουγγαρία, Γαλλία, Κύπρος, Ισπανία, Εσθονία, Γερμανία, Τουρκία, Ιταλία, Γεωργία και Σερβία.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Σταματάκη Ελένη: email: eleni@maich.gr τηλ 28210 35000 εσωτ 522

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ  
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό
11:00 – 11:15    
Καλωσόρισμα & Χαιρετισμοί 
11:15 – 11:25    
Σώζουμε τη βιοποικιλότητα και την υγεία μας με βιοποικίλη διατροφή: Στον απόηχο του BioValue project
Κωνσταντίνος Μάττας, Συντονιστής έργου BioValue/Horizon 2020, Καθηγητής ΑΠΘ 
11:25 – 11:35    
Τρόφιμα και Βιοποικιλότητα – Τοπικά παραδείγματα και βέλτιστες πρακτικές 
Θεόδωρος Μαρκόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας  
11:35 – 11:45    
Από το χωράφι στο πιάτο: Ο ρόλος των Νέων Αγροτών ως καταλύτης στη βιώσιμη αγροδιατροφή και τη γαστρονομική καινοτομία για μια πράσινη και γευστική Ευρώπη
Νικόλαος Παυλονάσιος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών 
11:45 – 11:55    
Κρήτη – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026
Ειρήνη Μακεδώνα -Παγκοπούλου, Υπεύθυνη Ανάπτυξης του έργου «Κρήτη – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026» 
11:55 – 12:05    
Φυτά απαραίτητα για τη ζωή μας
Γεώργιος Πρεκατσάκης, Διευθυντής Εργαστηρίου Εδαφολογίας και Φυλλοδιαγνωστικής ΜΑΙΧ   
12:05 – 12:15    
Το απαξιωμένο χαρούπι και άλλα υποχρησιμοποιούμενα φυτικά είδη στη βιομηχανία τροφίμων
Νίκος Μπιρουράκης, ιδιοκτήτης ΜΠΙΡΟΥΡΑΚΗΣ Ν. ΕΠΕ, Κρητικά Παραδοσιακά Προϊόντα  
12:15 – 12:20    
Η εμπειρία των Σεφ: Υποχρησιμοποιούμενα φυτικά είδη στις σύγχρονες κουζίνες
Ιωσήφ Αποστολάκης, Σέφ, Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Solimar, καθ Μαγειρικής τέχνης σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα 
12:20 – 13:00    
Συζήτηση: Πολιτικές, καινοτομία & γαστρονομία  
13:00 – 14:30    
Γαστρονομική Εμπειρία
Μοναδικά πιάτα εμπνευσμένα από υποχρησιμοποιούμενα φυτικά είδη και τοπικές ποικιλίες.
Συντονισμός Ε. Ζυμβραγουδάκης και Ο. Μαρκουλάκη, Σεφ ΜΑΙΧ.  

Πιάτα ετοίμασαν οι Σεφ:   
Ιωσήφ  Αποστολάκης   
Ευστράτιος Ζυμβραγουδάκης   
Κώστας Κουτσοσπύρος   
Αποστόλης Κουκαδάκης  
Ελένη Κυριακάκη   
Ολυμπία Μαρκουλάκη   
Ιωάννα Παντελάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω