Νέες ρυθμίσεις οφειλών προς Δήμους & Περιφέρειες

[χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά και 18 δευτ.]

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) ο νόμος που ρυθμίζονται οφειλές προς Δήμους και Περιφέρειες, οι οποίες έχουν βεβαιωθεί μέχρι 31 Οκτωβρίου 2024. Για να υπαχθεί στην ρύθμιση αυτή ο κάθε οφειλέτης, προκειμένου να διακανονίσει τις οφειλές του στον Δήμο, πρέπει να υποβάλει την αίτηση του στο Δήμο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιανουαρίου 2025.
Σύμφωνα με την εν λόγω ρύθμιση ο κάθε οφειλέτης μπορεί να κάνει διακανονισμό των οφειλών του σε έως και 60 δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι η πάγια ρύθμιση των οφειλών ήταν στις 24 δόσεις.  
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη νέα διάταξη:
Η ρύθμιση αφορά κάθε είδους οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων (επιχειρήσεις) προς τους Δήμους και τα Νομικά τους πρόσωπα.
Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες (εκτός της τελευταίας) και δεν μπορεί να είναι μικρότερες των 50 ευρώ.
Στη ρύθμιση αυτή μπορεί να υπάγονται και οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης:
α) Τελούν σε αναστολή με νόμο ή διοικητικά.
β) Έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση που είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή καταβληθέντων ποσών. 
γ) Δεν έχουν βεβαιωθεί λόγω του ότι εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιαδήποτε βαθμό και εφ όσον ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα από αυτόν ένδικα μέσα.   
δ) Έχουν συνυποβληθεί για τις οφειλές αιτήματα συμβιβαστικής επίλυσης μαζί με τα ένδικα μέσα.  
Στις μέχρι και 60 δόσεις, σύμφωνα με τη διάταξη του νόμου, περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις από τόκους και πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.
Εξαίρεση από προσαυξήσεις σύμφωνα με τη διάταξη του νέου νόμου  ισχύει μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά, εφόσον έχουν εκδώσει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη σύμφωνα με την περ. α)του άρθρου 217του ν.4738/2020.
Στις περιπτώσεις αυτές και μόνο απαλλάσσονται οι προσαυξήσεις κατά ποσοστό ως εξής:
α) Αν εξοφληθούν οι οφειλές εφάπαξ , απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 95%β) Αν εξοφληθούν σε 2 έως 6 δόσεις απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 85%γ) Αν εξοφληθούν σε 7 έως 12 δόσεις απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 80%  
δ) Αν εξοφληθούν σε 13 έως 60 δόσεις απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 75%
Προσοχή
• Η πληρωμή είτε του εφάπαξ ποσού είτε της πρώτης δόσης πραγματοποιείται μέσα σε 3 εργάσιμες μέρες από την υπαγωγή στη ρύθμιση και οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα της δόσης, ενώ η καθυστέρηση καταβολής δόσης, επιβαρύνεται αυτή με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης.  
• Σε περίπτωση δε, μη καταβολής 2 συνεχόμενων δόσεων ή 3 δόσεων συνολικά, η ρύθμιση διακόπτεται και βεβαιώνονται εκ νέου τα οφειλόμενα ποσά που είχαν διαγραφεί κατά την υπαγωγή στη ρύθμιση. 
• Ο προϊστάμενος της Οικονομικής /Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου ως δημόσιος υπόλογος είναι υποχρεωμένος βάση της κείμενης νομοθεσίας αλλά και με τον υπ’ όψη νόμο, να γνωστοποιήσει στην οικεία ΔΟΥ (αλλιώς ασκείται πειθαρχικός έλεγχος αυτού και καταλογισμός) το συνολικό οφειλόμενο ποσό (αρχική οφειλή,  πρόστιμα και τόκους) το οποίο βεβαιώνεται από την εφορία σε βάρος του οφειλέτη που δεν τηρεί τη ρύθμιση, προκειμένου να εισπραχθεί με ευθύνη της ΔΟΥ και Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η οφειλή με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης-κατάσχεσης για λογαριασμό των Δήμων παρακρατώντας η ΔΟΥ το 5% της οφειλής.
Ακόμα δε και την περίπτωση του εξωδικαστικού μηχανισμού του ν. 4738/20 στον οποίον μπορεί να έχει προσφύγει ο οφειλέτης για ποσά άνω των 10.000 € προς Δήμους και δεν πληρώνει τον διακανονισμό, η οικεία ΔΟΥ το διαχειρίζεται ως χρέος του δημοσίου προκειμένου να τα εισπράξει με κατασχέσεις και με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων του οφειλέτη. 
Δηλαδή μέχρι και πλειστηριασμό ακίνητης περιουσίας ακόμα και για μικροοφειλέτες, μέτρα που θα εφαρμόζει η οικεία ΔΟΥ (εφορία) με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και όχι ο κάθε Δήμος, προκειμένου να εισπραχθούν από τις ΔΟΥ πλέον οι οφειλές αυτές με τον τρόπο αυτόν και σύμφωνα με το ν. 4978/2022 (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων), για λογαριασμό των Δήμων.   
ΠΡΟΣΟΧΗ όμως γιατί αυτός ο νόμος ψηφίστηκε και οι Υπηρεσίες του Δήμου είναι υποχρεωμένες να τον εφαρμόσουν, αλλιώς κινδυνεύουν με διάπραξη πειθαρχικών αδικημάτων και καταλογισμού οφειλόμενων ποσών σε αρμόδιους υπαλλήλους, αν δεν εφαρμόσουν τις γνωστοποιήσεις προς την οικεία ΔΟΥ για τα συνολικά οφειλόμενα ποσά μαζί με τις προσαυξήσεις, προκειμένου να εφαρμόσει η κάθε ΔΟΥ τα παραπάνω αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. 
Ειδικότερα στο κεφάλαιο Δ’ ορίζει ρυθμίσεις για τους Δήμους:
Άρθρο 25
Ρύθμιση οφειλών προς Δήμους και Περιφέρειες.
Άρθρο 26
Εξωδικαστικός μηχανισμός για οφειλές προς Δήμους
Άρθρο 27
Μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας δημοτικών επιχειρήσεων που εκκαθαρίστηκαν – Προσθήκη παρ. 10 στο άρθρο 252 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. 
Άρθρο 28 Ανάρτηση πράξεων ανατροπής ανάληψης υποχρέωσης Δήμων στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». 
Άρθρο 29 Εξαίρεση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης από την υποχρέωση προσκόμισης ενημερότητας – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 14 τουν. 4483/2017. 
Άρθρο 30 Τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, καταστημάτων και ιαματικών πηγών. 
Άρθρο 31 Αύξηση προστίμου αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστων χώρων – Τροποποίηση παρ. 8 άρθρου 13 του από 24.9/10.10.1958 β.δ. 
Άρθρο 32 Ηλεκτρονική κατάσχεση στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων για οφειλές προς Δήμους – Προσθήκη παρ. 5 στο άρθρο 167 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. 
Άρθρο 33 Τέλη καθαριότητας και φωτισμού σε χώρους στάθμευσης δημοσίας χρήσης. 
Άρθρο 34 Προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων των δήμων ή υπηρεσίας των δήμων – Τροποποίηση παρ. 1 και 4 άρθρου 2, παρ. Α και Β άρθρου 3 και παρ. Η άρθρου 4 π.δ. 99/2017. 
Άρθρο 35 Εκτέλεση συγκοινωνιακού έργου στις περιοχές αρμοδιότητας Δήμων Ρόδου και Κω. 
Άρθρο 36 Ίδρυση και λειτουργία δημοτικών ελαιοτριβείων – Τροποποίηση παρ. Ι άρθρου 75 Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Αναλυτικά ολόκληρο το ΦΕΚ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω