Νέες τιμολογήσεις νερού

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 11 δευτ.]

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τίτλο «Καθορισμός γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος» σηματοδοτεί μία σημαντική μεταρρύθμιση στην τιμολόγηση του νερού για όλες τις χρήσεις στην Ελλάδα. Υπογεγραμμένη από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Αγροτικής Ανάπτυξης, η ΚΥΑ αυτή εισάγει νέες μεθόδους κοστολόγησης και τιμολόγησης.

Νέοι Κανόνες Κοστολόγησης και Τιμολόγησης

Η ΚΥΑ καθορίζει διαφορετικές τιμές ανά γεωγραφική περιοχή και ανά κοινωνική ομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες.
Ειδικές τιμολογιακές προβλέψεις ισχύουν για ευάλωτες ομάδες, όπως οι πολύτεκνες οικογένειες και τα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, με ευνοϊκότερες τιμές ώστε να αποτραπεί η σπατάλη του νερού χωρίς να επιβαρύνονται υπέρμετρα.
Παράλληλα, εισάγεται το σύστημα της κλιμακωτής χρέωσης, με αυξημένες τιμές για μεγαλύτερες καταναλώσεις, ενισχύοντας την αποδοτικότητα της χρήσης του νερού.
          Η κλιμακωτή τιμολόγηση προωθεί την ορθολογική χρήση του νερού, ενώ παράλληλα οι πάροχοι δύνανται να εφαρμόσουν ειδικά τιμολόγια για συγκεκριμένες κατηγορίες χρηστών, όπως στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή βιομηχανικές μονάδες με αυξημένη κατανάλωση.

Κοστολόγηση Νερού για Αγροτική Χρήση
Στον τομέα της αγροτικής χρήσης, η ΚΥΑ απαιτεί την εγκατάσταση συστημάτων μέτρησης νερού (υδρομέτρων) σε όλα τα χωράφια εντός διετίας, όπου είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό. Αυτή η κίνηση αποσκοπεί στην ακριβή καταγραφή της κατανάλωσης, των υδάτινων πόρων, με στόχο την αποφυγή αλόγιστης χρήσης.

Περιβαλλοντικό Κόστος και Πρακτικές Διαχείρισης
Μια άλλη βασική διάσταση της νέας ΚΥΑ είναι η εισαγωγή περιβαλλοντικού κόστους, το οποίο θα χρεώνεται στους τελικούς χρήστες ανάλογα με την κατανάλωσή τους και την κατηγορία χρήσης του νερού. Το περιβαλλοντικό κόστος στοχεύει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, ενώ χρήστες που εφαρμόζουν πρακτικές ορθολογικής διαχείρισης, όπως η επαναχρησιμοποίηση λυμάτων, μπορούν να επωφεληθούν από μειωμένα τέλη.

Εποπτεία και Ρυθμιστικές Διατάξεις
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έχει τον ρόλο της εποπτείας για τη σωστή εφαρμογή των νέων κανόνων τιμολόγησης. Σε περιπτώσεις που εντοπίζεται απόκλιση από τους κανόνες, προβλέπεται η λήψη κατάλληλων μέτρων για τη συμμόρφωση.

Αναλυτικά ολόκληρο το ΦΕΚ με την ΚΥΑ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω