Της Ειρήνης Κουτσαλεδάκη Καπετανάκη*
Το Νοσοκομείο Ρεθύμνης το μοναδικό του Νομού μας σαν περιφερειακό αντιμετωπίζει θέματα υποστελέχωσης, ελλείψεις αναισθησιολόγων, λειτουργίας με συνεχείς εξαντλητικές εφημερίες των γιατρών του. Την παρούσα στιγμή απειλείται το σύστημα λειτουργίας του με κύμα παραιτήσεων γιατρών εξ αιτίας κυρίως των εντατικών ρυθμών εργασίας με υπερεφημέρευση, με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για την υγεία όλων μας, όπως και τη συνοδεία γιατρών άσχετων ειδικοτήτων σε ασθενοφόρα διακομιδών ασθενών περιφέρειας. Η περιγραφόμενη υφιστάμενη κατάσταση δημιουργεί αγωνία σε φορείς και πολίτες του τόπου μας. Υπαρκτή η ανάγκη επαγρύπνησης, ώστε να δοθούν κίνητρα στελέχωσης του με γιατρούς προκειμένου να μιλάμε για επάρκεια όλων των ειδικοτήτων. Η ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου μας πιστοποιεί αναβάθμιση ποιότητας ζωής κατοίκων και ξένων επισκεπτών συνομιλώντας με άξονες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.
Η Διοίκηση προσπαθεί σοβαρά να αντιμετωπίσει την παραπάνω περιγραφόμενη κατάσταση με μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομεία όμορων νομών και από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, επηρεάζοντας όμως έτσι τη λειτουργία τους. Παράλληλα να θυμηθούμε τους ίδιους νοσοκομειακούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό κατά την περίοδο της πανδημίας, όπου καταχειροκροτήσαμε για τη παρρησία τους και το σθένος τους. Είναι οι ίδιοι οι γιατροί που ενώ έρχονται στην πόλη μας από άλλα μέρη της Ελλάδας δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν στέγαση εξ αιτίας της έλλειψης υποδομών στέγασης. Είναι αξιόλογη η προσπάθεια της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου να συμβάλλει στη φιλοξενία τους, προσφέροντας το κτίριο «Θεομήτωρ» μέχρι εξεύρεσης στέγη στην πόλη.
Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου, από την πρώτη στιγμή, με μέριμνα για την εύρυθμη λειτουργία του διεξάγει διαγωνισμούς για την κάλυψη θέσεων γιατρών όλων των ειδικοτήτων, όμως πολλές φορές με άγονα αποτελέσματα εξ αιτίας μη ύπαρξης κινήτρων από τους ενδιαφερόμενους γιατρούς. Επίσης ωρίμασε μελέτες εκσυγχρονισμού και ενεργειακής αναβάθμισης των υποδομών. Παράλληλα αξιέπαινη είναι η πρόσφατη εξασφάλιση χρηματοδότησης κονδυλίου για τη δημιουργία νέας πτέρυγας με υπόγειο. Παλαιότερες προσπάθειες υποστήριξης-αναβάθμισης υποδομών του έχουν σημειωθεί καθώς και νομοθετικές παρεμβάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του. Με συντονισμένες προσπάθειες, από φορείς του τουρισμού και επιχειρηματικότητας του τόπου μας με μπροστάρηδες Περιφέρεια και Δήμο στην εξεύρεση διαμερισμάτων – κατοικιών διαμονής νεοφερμένων γιατρών θα τόνωνε το σκηνικό των άγονων διαγωνισμών στελέχωσης γιατρών αποτελώντας κίνητρα για την κάλυψη θέσεων τους, που προαναφέρθηκαν.
Απαραίτητες ταυτόχρονα κρίνονται οι οργανωμένες και συνεχείς διαβουλεύσεις – ενέργειες χωροθέτησης, σχεδιασμού και υλοποίησης ενός νέου εκ θεμελίων Νοσοκομείου έξω από τον αστικό ιστό που θα ανοίξει προοπτικές ασφάλειας και ευημερίας του τόπου μας. Η διασύνδεση αυτού με τα υφιστάμενα δίκτυα κυκλοφορίας αλλά και με τον προτεινόμενο σχεδιασμό Περιφερειακού δρόμου και ΒΟΑΚ για το Ρέθυμνο του μέλλοντος κρίνεται απαραίτητο να αποτελέσουν αφετηρία συζήτησης με δεδομένο την εξασφαλισμένη έκταση δημιουργίας του σε εκτάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η δημιουργία νεοαναγειρόμενου Νοσοκομείου με ταυτόχρονη ύπαρξη και υποστήριξη τμημάτων ιατρικής πάνω σε έρευνα, θεραπεία, επιστημονική κατάρτιση δίνει άλλες προοπτικές για το Νομό, τον τόπο. Συνομιλεί με σεβασμό με τις υφισταμένες δομές υγείας όμορων νομών, συνυπάρχοντας αλλά και εξειδικεύοντας τμήματα τους με ένα και μόνο στόχο την ασφάλεια της υγείας όλων μας και των παιδιών μας, με ταυτόχρονη επιστημονικά εξέλιξή της. Όπως η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης πραγματοποιείται με την ανάπτυξη μοριακής γενετικής αλλά και ρομποτικής ιατρικής χρειάζεται κέντρα έρευνας άρτια, σύγχρονα εξοπλισμένα με νέες υποδομές. Τέτοιες ανάγκες θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν σε μια τέτοια νέα μονάδα υγείας και έρευνας, νοσοκομείου στο Ρέθυμνο, πάντα με σεβασμό στις παροχές των Νοσοκομείων των όμορων νομών που αποτελούν το ολοκληρωμένο δίκτυο μονάδων υγείας του Νησιού.
Η ανθρώπινη αλυσίδα που προχθές σχηματίστηκε ολόγυρα του υφισταμένου Νοσοκομείου μας, ας αποτελέσει συνεχή μέριμνα υποστήριξης όλων μας στα δύσκολα. Ταυτόχρονα δε «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» και για το κεφάλαιο Δημόσια Υγεία στο Ρέθυμνο, η ανέγερση μιας εκ θεμελίων δομής υγείας-Νοσοκομείου σε έκταση του Πανεπιστημίου Κρήτης στου Γάλλου είναι θέμα ιεράρχησης αναγκών πρωτεύουσας σημασίας που εδώ και χρόνια καθυστερημένα δεν έχει αξιολογηθεί δεόντως. Έτσι υγεία, εκπαίδευση, πολιτισμός, αθλητισμός θα συνυπάρχουν στην ενότητα της Πανεπιστημιούπολης έχοντας επίκεντρο το κοινό καλό, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης μας.
* Η Ειρήνη Κουτσαλεδάκη Καπετανάκη, είναι Πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης, Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος ΧΕΝ Ρεθύμνης.