[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 11 δευτ.]
Το ενδεχόμενο των αδιάθετων ποσοτήτων ντομάτας της Ιεράπετρας, να μπορέσει να τις απορροφήσει η Ένωση Ηρακλείου, στο οξοποιείο της για την παραγωγή ξυδιού, εξετάστηκε σε συνάντηση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας και της Ένωσης Ηρακλείου, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Σταύρου Τζεδάκη, την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024.
Στην διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε και από τις δυο πλευρές να γίνει αρχικά πιλοτικά με μια συγκεκριμένη ποσότητα ώστε να διαπιστωθεί η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και η διάθεση του στην αγορά.
Στην συνάντηση εργασίας συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς και το Μέλος Μύρων Χιλετζάκης. Εκ μέρους του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ιωάννης Γαϊτάνης, ο Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Μιχάλης Βιαννιτάκης και ο Ταμίας Μανώλης Καββουσανάκης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης σε δήλωση του ανέφερε ότι, «είναι σημαντικό να βρίσκουμε τρόπους ώστε να μην χάνεται ο κόπος των παραγωγών ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής είναι πάρα πολύ μεγάλο. Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε νέα προϊόντα τα οποία μπορούν να αποκτήσουν μια υπεραξία και με τον τρόπο αυτό να επωφεληθεί και ο παραγωγός και ο μεταποιητής αλλά και οι καταναλωτές να έχουν ένα ποιοτικό προϊόν στην διάθεση τους».
Ο Πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Γιάννης Γαϊτάνης, είπε: «Σήμερα είχαμε την πρώτη επαφή, τώρα πρέπει να οργανωθεί ένα πιλοτικό στάδιο και ελπίζουμε τα αποτελέσματα να είναι θετικά για τους αγρότες μας».
Σε δήλωση του ο Μύρων Χιλετζάκης ανέφερε ότι «όλα τα αγροτικά προϊόντα βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να έχουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Όλα τα υπολείμματα κηπευτικών προϊόντων θα πρέπει να υπόκεινται σε επεξεργασία είτε για ζωοτροφή είτε για ανθρώπινη χρήση. Τα υπολείμματα ντομάτας μπορούν να μας δώσουν ένα εξαιρετικό προϊόν που είμαστε σίγουροι ότι θα το υιοθετήσει η αγορά της Κρήτης, το ντοματό-ξυδο. Σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης με την ΕΑΣΗ Ηρακλείου και τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, να ξεκινήσει η πρώτη πιλοτική εφαρμογή επεξεργασίας ντομάτας και ξυδιού».