[χρόνος ανάγνωσης 57 δευτερόλεπτα]
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία επεκτείνεται ο κατάλογος των προβληματικών και άγονων περιοχών της χώρας. Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), με στόχο την προσέλκυση και παραμονή ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων σε περιοχές με σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού.
Πρόκειται για τη δεύτερη τροποποίηση της απόφασης Γ4α / οικ. 46490/05.09.2024, που αφορά τη χορήγηση οικονομικών κινήτρων, το ύψος των ενισχύσεων, τους δικαιούχους, αλλά και τις προϋποθέσεις για τη λήψη των εν λόγω επιδοτήσεων. Η νέα ρύθμιση, όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση Γ4α /οικ. 60419/25.11.2024, ενδυναμώνει την προσπάθεια για την υγειονομική κάλυψη ορεινών, απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών.
Ταξινόμηση
Οι περιοχές ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες, με την Κατηγορία Α’ να αφορά περιοχές με ιδιαίτερα οξυμένα χαρακτηριστικά δυσκολίας στελέχωσης, ενώ η Κατηγορία Β’ περιλαμβάνει περιοχές με ελαφρώς ηπιότερες συνθήκες, αλλά εξίσου κρίσιμες ανάγκες.
Οι νέες εντάξεις για την Κρήτη ανά Περιφερειακή Ενότητα
• Κατηγορία Α’
Ηρακλείου: Άνω Βιάννος, Χάρακας
Λασιθίου: Σητεία, Τζερμιάδες, Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Νεάπολη
Ρεθύμνου: Ρέθυμνο, Ανώγεια
Χανίων: Κάντανος, Σφακιά
• Κατηγορία Β’
Ηρακλείου: Αρκαλοχώρι
Ρεθύμνου: Σπήλι, Αγία Φωτεινή, Πέραμα
Χανίων: Κίσσαμος, Βάμος
Επιχειρηματική Προοπτική και Ανάπτυξη Υποδομών
Η επέκταση των περιοχών που εντάσσονται στο καθεστώς ενίσχυσης δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τοπική ανάπτυξη και ενίσχυση των επενδύσεων στην υγειονομική υποδομή. Η προσέλκυση ειδικευμένων ιατρών μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ανάπτυξης των περιοχών αυτών, συμβάλλοντας έμμεσα και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Αναλυτικά το ΦΕΚ με την ΚΥΑ: