Οικονομικές & εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας




[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 8 δευτ.]

Ο όγκος του διμερούς εμπορίου αγαθών Σερβίας – Ελλάδας κατά το 2023 ανήλθε στα 733 εκατ. ευρώ σημειώνοντας ελαφρά μείωση σε σύγκριση με το 2022 κατά 2,46%, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Βελιγραδίου.
Συγκεκριμένα, για το 2023, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών στη Σερβία ανήλθαν σε 414,4 εκατ. ευρώ (μείωση 9,04%) και οι εισαγωγές από τη Σερβία σε 318,4 εκατ. ευρώ (αύξηση 7,67%). Το εμπορικό ισοζύγιο παρέμεινε πλεόνασματικό υπέρ της χώρας στα 96 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ωστόσο σημαντική μείωση σε σχέση με τα 2 προηγούμενα έτη.
          Οι σημαντικότερες κατηγορίες προϊόντων που συνθέτουν τις ελληνικές εξαγωγές προς την Σερβία, σύμφωνα με την επίσημη τελωνειακή ονοματολογία, είναι «αργίλιο και τεχνουργήματα από αργίλιο», «πλαστικές ύλες και τεχνουργήματα από αυτές τις ύλες», «καρποί και φρούτα βρώσιμα, φλούδες εσπεριδοειδών ή πεπονιών», ορυκτά καύσιμα, και «πυρηνικοί αντιδραστήρες, λέβητες, μηχανές, συσκευές και μηχανικές επινοήσεις, μέρη αυτών των μηχανών ή συσκευών».
          Σημειώνεται ότι διαχρονικά το μερίδιο των γεωργικών προϊόντων & τροφίμων καταλαμβάνει περίπου το 50% του συνολικού διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Σερβίας. Στα κυριότερα εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα περιλαμβάνονται οι καρποί και τα φρούτα (κυρίως εσπεριδοειδή, αλλά και βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα, πεπόνια, καρπούζια, φράουλες. Επίσης το μερίδιο των γεωργικών προϊόντων & τροφίμων καταλαμβάνει περίπου το 50% του συνολικού διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Σερβίας.
          Στα κυριότερα εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα περιλαμβάνονται οι καρποί και τα φρούτα (κυρίως εσπεριδοειδή, αλλά και βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα, πεπόνια, καρπούζια, φράουλες, κεράσια κ.ά.), καπνά, λαχανικά, λιπάσματα, εκχυλίσματα βύνης, ελαιόλαδο και βαμβάκι.
          Στις εισαγωγές από τη Σερβία κυριαρχούν τα ποτά (κυρίως μεταλλικά και τα αεριούχα νερά και μπύρα), τα παγωτά, τα έλαια (κυρίως σογιέλαιο), οι ζωοτροφές, τα λιπάσματα, η ζάχαρη και η μελάσα, το καλαμπόκι, τα λαχανικά (κυρίως ντομάτες & κατεψυγμένα και παρασκευασμένα λαχανικά) και τα κατεψυγμένα φρούτα.κεράσια κ.ά.), καπνά, λαχανικά, λιπάσματα, εκχυλίσματα βύνης, ελαιόλαδο και βαμβάκι. Στις εισαγωγές από τη Σερβία κυριαρχούν τα ποτά (κυρίως μεταλλικά και τα αεριούχα νερά και μπύρα), τα παγωτά, τα έλαια (κυρίως σογιέλαιο), οι ζωοτροφές, τα λιπάσματα, η ζάχαρη και η μελάσα, το καλαμπόκι, τα λαχανικά (κυρίως ντομάτες & κατεψυγμένα και παρασκευασμένα λαχανικά) και τα κατεψυγμένα φρούτα.
          Όσον αφορά τις αφίξεις Σέρβων τουριστών προς την χώρα μας κατά τα έτη 2022-2023, φαίνεται ότι πλησιάζουν τα προ πανδημίας επίπεδα, και το «κλείσιμο των συνόρων» του 2020 χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη επανέλθει πλήρως. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία έτη πριν την πανδημία οι στην Ελλάδα υπερέβησαν σε αριθμό το ένα εκατομμύριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σερβία είναι μία χώρα περίπου 6,7 εκατομμυρίων.
          Στις ελληνικές επενδύσεις, κυριότεροι τομείς δραστηριότητας τους είναι ο κατασκευαστικός κλάδος, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, το λιανικό εμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες και τεχνολογίες πληροφορικής, οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες, η παροχή συμβουλευτικών/νομικών υπηρεσιών κλπ. Θεωρείται, επίσης, σκόπιμο όπως υπογραμμισθεί η μικρή γεωγραφική διασπορά των ελληνικών επενδύσεων στο σύνολο της σερβικής επικράτειας καθώς οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Βελιγραδίου.
          Μεταξύ των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε Σερβία, περιλαμβάνονται οι: ΤΕΡΝΑ, ΕΛ.ΠΕ.-ΕΚΟ, Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ, Coca Cola HBC, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, Alumil, Isomat, Kleeman, Intracom, Chipita, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Καζίνο Λουτρακίου, Όμιλοι Δασκαλαντωνάκη και Λάμψα Α.Ε., Βερόπουλος (Vero), Autostop Interiors κλπ.
          To 2021 ανακοινώθηκε και αγορά ποσοστού περίπου 10% του μετοχικού κεφαλαίου του Χρηματιστηρίου Βελιγραδίου, από το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑΑ). Αξίζει εδώ να αναφερθεί, ότι κατά το 2020, η Εθνοσυνέλευση της Σερβίας ενέκρινε τροποποιήσεις του νόμου για την κεφαλαιαγορά, επιτρέποντας την αύξηση της βάσης και της δομής των δυνητικών επενδυτών σε εγχώριες κινητές αξίες. Οι ξένοι επενδυτές και τα κεφάλαια θα είναι πλέον σε θέση να επενδύσουν σε εγχώριους τίτλους και στην κεφαλαιαγορά της Σερβίας με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο.

Ολόκληρη Ετήσια Έκθεση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω