Οικονομικές & εμπορικές σχέσεις Ελλάδος – Ηνωμένου Βασιλείου

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 22 δευτ.]

Το Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.) περιλαμβάνει τη Μεγάλη Βρετανία (Αγγλία, Ουαλία και Σκωτία) και το βόρειο τμήμα της Ιρλανδίας. Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 67,02 εκ. κατοίκους (απογραφή 2021) και, ειδικότερα: της Αγγλίας σε 56,5 εκ. κατοίκους, της Σκωτίας σε 5,4 εκ. κατοίκους, της Ουαλίας σε 3,1 εκ. κατοίκους και της Βορείου Ιρλανδίας σε 1,9 εκ. κατοίκους. H μέση ηλικία των κατοίκων ήταν κατά το έτος της απογραφής 40,7 έτη (έναντι 40,4 το 2020). Η καθαρή διεθνής μετανάστευση το 2023 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 685.000 άτομα, μειωμένη κατά -10% σε σχέση με το 2022 (764.000 άτομα).
Πρωτεύουσα του Η.Β. είναι το Λονδίνο (9,4 εκ. κάτοικοι), ενώ μεγαλύτερες πόλεις σε πληθυσμό είναι κατά σειρά οι: Μάντσεστερ (2,7 εκ.), Μπέρμιγχαμ (2,6 εκ.), Δυτ. Γιορκσάιρ (1,9 εκ.) και Γλασκώβη (1,6 εκ.).
          Ειδικότερα σύμφωνα με την Έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, η οικονομία του Η.Β. κατατάχθηκε για το έτος 2023 ως η 6η μεγαλύτερη σε μέγεθος στον κόσμο.
          Πρόκειται για ιδιαίτερα αναπτυγμένη και διεθνοποιημένη οικονομία υπηρεσιών, με τον κτηματομεσιτικό και χρηματοοικονομικό κλάδο να αποτελούν τον πυρήνα ενός υποστηρικτικού προς τις επιχειρήσεις πλέγματος επαγγελμάτων (νομικές, λογιστικές, συμβουλευτικές υπηρεσίες κλπ). Ωστόσο, η συμβολή της βιομηχανίας στη βρετανική οικονομία βαίνει μειούμενη τις τελευταίες δεκαετίες, με εξαίρεση τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αεροδιαστημικής.
          Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το Η.Β. παραμένει σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Ελλάδα, καθώς, το 2023, αποτέλεσε τον 7ο πελάτη και τον 21ο προμηθευτή εμπορευμάτων. Ειδικότερα, το 2023, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών προς το Η.Β. αντιπροσώπευαν το 3,9% του συνόλου των εξαγωγών μας παγκοσμίως, ενώ οι εισαγωγές το 1,15% του συνόλου των ελληνικών εισαγωγών.
          Μικρότερη είναι η βαρύτητα της Ελλάδας στο εξωτερικό εμπόριο του Η.Β., καθώς, σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία (ΟNS), την ίδια περίοδο η χώρα μας ήταν ο 42ος εξαγωγικός προορισμός (0,29% επί του συνόλου των βρετανικών εξαγωγών αγαθών) και ο 41ος προμηθευτής αγαθών (0,32% του συνόλου) του Η.Β.
          Το διμερές εμπορικό ισοζύγιο είναι, διαχρονικά, πλεονασματικό για την Ελλάδα. Το 2023, σύμφωνα με τη βρετανική Υπηρεσία Εσόδων και Τελωνείων (HMRC), το διμερές ισοζύγιο ανήλθε σε 605,4 εκ. λίρες υπέρ της χώρας μας, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σε 1 δις ευρώ.

Ολόκληρη η Έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω