[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 15 δευτ.]
Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Ισπανίας, η προοπτική ανάπτυξης διμερούς εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών, η προοπτική προσέλκυσης επενδύσεων από την Ισπανία, καταγράφει η έκθεση 2022 του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, της Ελληνικής Πρεσβείας στην Μαδρίτη.
Η Ισπανία έχει την 14η μεγαλύτερη σε μέγεθος οικονομία παγκοσμίως. Παρά την κρίση του 2008 και την ύφεση που την ακολούθησε, η ισπανική οικονομία παραμένει ανεπτυγμένη, διαφοροποιημένη και ανταγωνιστική. Κύρια χαρακτηριστικά που της προσδίδουν δυναμικότητα και την καθιστούν ενδιαφέρουσα αγορά στόχο είναι: το μέγεθος της αγοράς, ο υψηλός βαθμός οικονομικής ελευθερίας, η παρουσία ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, τα υψηλά καταναλωτικά πρότυπα, η προσέλκυση μεγάλου αριθμού τουριστών, η ιδιότητά της ως πύλης εισόδου για την Λατινική Αμερική, η ποιότητα εξειδικευμένων προμηθευτών και το ανεπτυγμένο δίκτυο υποδομών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ 2022, η Ισπανία κατατάσσεται 8η μεταξύ των κυριότερων αποδεκτών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων, απορροφώντας ποσοστό 3,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, ενώ από την άλλη πλευρά κατατάσσεται 11η μεταξύ των προμηθευτριών χωρών της Ελλάδας, με μερίδιο 3% επί των συνολικών ελληνικών εισαγωγών. Αντίθετα, η Ελλάδα καταλαμβάνει μικρό μερίδιο τόσο στις εξαγωγές της Ισπανίας όσο και στις εισαγωγές της, με τα ποσοστά να είναι 0,79% και 0,28% επί του συνόλου αντίστοιχα (ισπανικά στοιχεία DataComex, 2022).
Πρέπει να επισημανθεί ότι παρουσιάζονται συστηματικά διαφορές μεταξύ των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνων του Υπουργείου Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού (DataComex).
Η Ελλάδα ευρίσκεται στο επενδυτικό στόχαστρο της Ισπανία καθώς οι ευκαιρίες στο κλάδο πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια, ιδίως όσον αφορά τις ξενοδοχειακές υποδομές και κατασκευές, καθώς και τη διαχείριση υποδομών οδικών, αεροπορικών, θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών, για τις οποίες η ισπανική πλευρά επιδεικνύει σημαντικό ενδιαφέρον. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν συνεργασθεί επιτυχώς στο παρελθόν σε προγράμματα διδυμοποίησης (twinning projects) στον τουρισμό σε τρίτες χώρες, ενώ πολύτιμη θεωρείται και η συνεργασία υπό μορφή ανταλλαγής τουριστικής τεχνογνωσίας. Ενδιαφέρον επιδεικνύει εξάλλου η ισπανική πλευρά στην ενίσχυση και εντατικοποίηση συνεργασιών μεταξύ φορέων και επιχειρήσεων των δύο χωρών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος προς προσέλκυση προγραμμάτων Ε.Ε. και απορρόφηση ενωσιακών κονδυλίων.
Είναι σημαντικό να υπάρχει παρακολούθηση των υφιστάμενων ισπανικών επενδυτικών εταιρειών και της δραστηριότητας τους στην Ελλάδα ώστε να ενθαρρύνονται πρόσθετες, καθώς και συντονισμός μεταξύ των συναρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και του ιδιωτικού τομέα για προσέλκυση νέων ισπανικών επενδύσεων στη χώρα μας. Ακίνητα, υποδομές, εφοδιαστική αλυσίδα, αγροβιομηχανία, κατασκευές, ενέργεια, τουριστικός και χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος από πλευράς Ισπανίας για τη χώρα μας.
Διοικητικά η Ισπανία είναι οργανωμένη σε 17 Αυτόνομες Κοινότητες (Αυτονομίες), η καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει μία ή περισσότερες επαρχίες (συνολικά 50), καθώς και τις αυτόνομες πόλεις της Θέουτα και της Μελίγια στη Βόρεια Αφρική. Κάθε Αυτόνομη Κοινότητα ασκεί τις εξουσίες που της έχουν ανατεθεί από το Σύνταγμα, ως ορίζεται στο «καταστατικό αυτονομίας» της. Οι 17 Κοινότητες διαθέτουν ένα βαθμό οικονομικής αυτονομίας, ενώ παράλληλα λαμβάνουν επιχορηγήσεις από τον γενικό προϋπολογισμό του κράτους.
Οι ισχυρότερες οικονομικά Κοινότητες της Ισπανίας είναι η Κοινότητα της Μαδρίτης και η Κοινότητα της Καταλονίας. Οι εν λόγω δύο Κοινότητες αντιπροσωπεύουν το 38,4% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας το 2021 (19,4% η Μαδρίτη και 19% η Καταλονία), καθώς επίσης δέχονται και τις περισσότερες ξένες επενδύσεις (88,7% των ακαθάριστων εισροών ΑΞΕ το 2020). Στην τρίτη θέση όσον αφορά τη συνεισφορά στο ΑΕΠ βρίσκεται η Κοινότητα της Ανδαλουσίας (13,3% του ΑΕΠ) -η οποία όμως βρίσκεται στην τελευταία θέση όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ- και στην τέταρτη θέση η Κοινότητα της Βαλένθια (9,3% του ΑΕΠ). Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής του 2021, το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ισπανία είναι αυτό της Κοινότητας της Μαδρίτης (34,8 χιλ. ευρώ), ακολουθούμενο από εκείνα της Κοινότητας των Βάσκων (32,9 χιλ. ευρώ) και της Κοινότητα της Ναβάρα (31 χιλ. ευρώ), ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κοινότητας της Καταλονίας (29,9 χιλ. ευρώ).
Αναλυτικά η Έκθεση 2022 του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, της Ελληνικής Πρεσβείας στην Μαδρίτη: