Συνέντευξη Προέδρου ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά
[χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά και 27 δευτ.]
Το ακριβό ρεύμα, η ψηφιακή γραφειοκρατία και το χρηματοδοτικό κενό, αποτελούν την αλυσίδα ασφυξίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην Ελλάδα, υπογραμμίζει ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς στη διάρκεια συνέντευξης στο Κρητών Επιχειρείν.
Ο κ. Γιώργος Καββαθάς παραθέτει τις βασικές προτεραιότητες της νέας του θητείας, με επίκεντρο την ενίσχυση της ρευστότητας, τη φορολογική δικαιοσύνη και την πραγματική στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που κρατούν ζωντανή την ελληνική οικονομία, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη.
Η επανεκλογή σας στη ΓΣΕΒΕΕ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εμφατική. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτετε στη νέα σας θητεία;
Η αναγνώριση των προσπαθειών της διοίκησης από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΓΣΕΒΕΕ, ομολογώ ότι είναι συγκινητική. Ταυτόχρονα βέβαια πολλαπλασιάζει τις ευθύνες που αναλαμβάνουμε όλοι μας, να ανταποκρινόμαστε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στις ανάγκες του συνόλου των επιχειρήσεων που εκπροσωπούμε. Η ΓΣΕΒΕΕ, αποτελεί τον κεντρικό κόμβο επικοινωνίας, ανάλυσης των δεδομένων, διατύπωσης προτάσεων και αιτημάτων για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.
Εμείς εκπροσωπούμε αυθεντικά τη μεσαία τάξη που διανύει ήδη το 15ο έτος διαδοχικών κρίσεων, οικονομικών πιέσεων αλλά και ραγδαίων μεταβολών στον τρόπο άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Είναι προφανές και από το αποτέλεσμα των εκλογών, ότι μέχρι σήμερα ανταποκρινόμαστε στην αποστολή που μας έχουν αναθέσει και θα συνεχίσουμε με ακόμη περισσότερη ένταση και δύναμη να δίνουμε τον καθημερινό αγώνα. Εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να βελτιώσουμε την θέση των ΜμΕ στην Ελλάδα, διότι έτσι ενισχύεται η πραγματική οικονομία, ενισχύεται η κοινωνία, ενισχύεται σε τελική ανάλυση η εθνική οικονομία.
Η κρίση στην αγορά παραμένει παρούσα, τα οικονομικά βάρη των επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί, η κρίση ρευστότητας διαιωνίζεται, το χρηματοπιστωτικό σύστημα εξακολουθεί να αδιαφορεί για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, το λειτουργικό και όχι μόνο κόστος έχεις εκτιναχθεί, το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων αυξάνεται διαρκώς. Ασφαλώς, αιχμή των διεκδικήσεών μας παραμένει η κατάργηση της ανορθολογικής και άδικης φορολόγησης του επαγγέλματος αντί των εισοδημάτων, δηλαδή η κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης για τις ατομικές επιχειρήσεις και του τέλους επιτηδεύματος για τις υπόλοιπες.
Η υπεραπόδοση άλλωστε των φορολογικών εσόδων, που προκύπτει από τους υπερβολικούς συντελεστές άμεσης και έμμεσης φορολογίας, δεν δικαιολογεί σε κανένα επίπεδο τη διατήρηση οποιουδήποτε μέτρου παραπέμπει σε οθωμανικό χαράτσι.
Οι προτεραιότητες της ΓΣΕΒΕΕ επομένως παραμένουν στην κατεύθυνση υιοθέτησης σταθερού και δίκαιου φορολογικού περιβάλλοντος, με μείωση των βαρών (φορολογικών, διοικητικών κλπ). Επιμένουμε επίσης στην υιοθέτηση πολιτικών ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, λογική διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους, εξομάλυνση της διαδικασίας ψηφιακής και πράσινης μετάβαση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Εν κατακλείδι, παραμένουμε συνεπείς στη διεκδίκηση δημόσιων πολιτικών που θα έχουν ως επίκεντρο τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και προσφέρουν το 85% των θέσεων απασχόλησης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και η αναβάθμιση του επιπέδου ζωής της κοινωνίας δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τις πολιτικές που προτείνουμε και διεκδικούμε.
Αυτές τις ημέρες άνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση ρεύματος των επιχειρήσεων. Θεωρείτε ότι είναι ένα επαρκές μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων έναντι των αυξήσεων στις τιμές τη ενέργειας;
Η ηλεκτρική ενέργεια κατά την άποψη μας αποτελεί ένα ζήτημα κομβικό για την ανάπτυξη συνολικά της ελληνικής οικονομίας. Η διάρθρωση της αγοράς ενέργειας και ο μηχανισμός καθορισμού των τιμών λιανικής τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, αποτελούν τροχοπέδη για το σύνολο της κοινωνίας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Το μέτρο της επιδότησης στις επιχειρήσεις, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μέτρο αντιμετώπισης της υπαρκτής ενεργειακής κρίσης. Εφαρμόζεται μόλις για την κατανάλωση ενός τριμήνου και περιορίζεται μόνο στην υπερβάλλουσα έξαρση των τιμών λιανικής τη συγκεκριμένη περίοδο. Οι επιχειρήσεις όμως πληρώνουν τουλάχιστον τους διπλάσιους λογαριασμούς από ότι πλήρωναν με την πρότερη τιμολογιακή πολιτική. Η Ελλάδα κατατάσσεται σταθερά στις ακριβότερες χώρες λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που προκαλεί ανταγωνιστικό έλλειμα, περιορίζει την αγοραστική δύναμη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθιστά κάθε προϊόν και υπηρεσία που προσφέρει η χώρα πιο ακριβή, μειώνει τα διαθέσιμα κεφάλαια στην αγορά, υποσκάπτει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και ταυτόχρονα διαμορφώνει και εχθρικές προκαταλήψεις έναντι των ΑΠΕ, αφού η επέκτασή τους συμβαδίζει με το αυξημένο κόστος που καλούνται να πληρώνουν οι καταναλωτές.
Το ενεργειακό κόστος έχει μετατραπεί σε κορυφαίο και μόνιμο πρόβλημα των επιχειρήσεων όπως δείχνουν και οι έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Οι πρακτικές επιδοτήσεων δεν αποτελούν πολιτική αντιμετώπισης του θεμελιώδους αυτού προβλήματος. Αντίθετα συμβάλλουν στη διαιώνιση των στρεβλώσεων που προκαλεί στην οικονομία η αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικού ρεύματος. Η διατήρηση των στρεβλώσεων όμως γεννούν ή συμβάλλουν και σε άλλες κρίσεις όπως αυτή της στέγασης (νοικοκυριών και επιχειρήσεων), μια κρίση που επιδρά αρνητικά και στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων μειώνοντας και τον κύκλο εργασιών τους. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο που πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά στη βάση των συμφερόντων της πλειοψηφίας και όχι στη βάση των συμφερόντων των εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας.
Ως ΓΣΕΒΕΕ έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων υπέρβασης αυτού του φαύλου κύκλου ύφεσης, χωρίς όμως να έχουμε κάποια ανταπόκριση.
Το μέτρο της ψηφιακής κάρτας στην εστίαση και στον τουρισμό συγκεντρώνει πολλές αντιδράσεις από τους επαγγελματίες. Θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην εφαρμογή της;
Είχαμε επισημάνει εξ αρχής ότι το μέτρο εισάγεται βιαστικά και θα προκαλέσει σωρεία πρακτικών προβλημάτων στις επιχειρήσεις, προβλήματα που προστίθενται στα προϋπάρχοντα. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που προκρίναμε την αναγκαιότητα να υπάρξει μεγάλο διάστημα πρακτικής εφαρμογής χωρίς την απειλή προστίμων. Για πολλοστή φορά όμως οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν σε νέες πρακτικές, να επωμιστούν σημαντικό οικονομικό κόστος για νέο εξοπλισμό, χωρίς μάλιστα να έχουν αποσβέσει ακόμα όλες τις πρωθύστερες υποχρεωτικές αλλαγές εξοπλισμού (ταμειακές, pos κτλ) και να προστεθεί ένα ακόμη δυσβάσταχτο διοικητικό βάρος, από την άποψη των διαδικασιών που απαιτούνται για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας. Διότι είναι μεν ψηφιακή, αλλά απαιτεί πολλές ώρες εργασίας κάθε μήνα, σειρά δηλώσεων, νέα λογισμικά, νέα ψηφιακά αρχεία και πολλά ακόμη, που συνεπάγονται οικονομικό κόστος και δεκάδες εργατοώρες. Η ψηφιακή μετάβαση για να είναι ωφέλιμη, προϋποθέτει την απλοποίηση της δημόσιας διοίκησης, όχι τον μετασχηματισμό του γραφειοκρατικού λαβυρίνθου σε ψηφιακό. Όπως σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται σήμερα η ψηφιακή κάρτα εργασίας παραπέμπει σε μηχανισμό επιβολής προστίμων παρά σε μηχανισμό προστασίας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων σήμερα αντιμετωπίζει ή φοβάται ότι θα αντιμετωπίσει συνέπειες από λάθη παρά από αδήλωτη εργασία, ή απόκρυψη υπερωριών.
Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα και την οικονομία της, η εμπορική πολιτική του νέου Αμερικανού Προέδρου;
Ο Αμερικανός Πρόεδροςεγκαινιάζει μια εμπορική πολιτική επιστροφής στον προστατευτισμό. Η ρητορική του και οι μεταστροφές προσεγγίσεων που πραγματοποιεί, είναι αλήθεια ότι δημιουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο ανησυχίες και επιφυλακτικότητα. Είναι βέβαιο ότι η παγκόσμια οικονομία επηρεάζεται συνολικά, άρα θα υπάρξουν επιδράσεις και στην ελληνική οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, η περιορισμένη εμπορική σχέση της χώρας μας με τις ΗΠΑ, συνεπάγεται και ηπιότερες συνέπειες για την εθνική μας οικονομία. Οι εξαγωγές μας προς τις ΗΠΑ είναι γύρω στο 4% επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα εξαγωγικά προϊόντα, όπως πχ το αλουμίνιο, που εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν ως ένα βαθμό, γεγονός που μάλλον προσθέτει νέα εμπόδια στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης αυξάνοντας τους κινδύνους. Σε συνθήκες όπως οι σημερινές, ρευστότητας και αβεβαιότητας, η βέλτιστη πρακτική είναι η υπομονή και αποφυγή βεβιασμένων κινήσεων μέχρι να αποκρυσταλλωθεί το διεθνές περιβάλλον στα βασικά τουλάχιστον σημεία του, προκειμένου να σταθμιστούν κατάλληλα και κυρίως νηφάλια τα νέα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα θα ήταν χρήσιμο να προετοιμαστεί δημοσιονομικά για το ενδεχόμενο κραδασμών διατηρώντας κάποιο ειδικό αποθεματικό, για να αξιοποιηθεί στην περίπτωση αστάθειας ή σημαντικών απωλειών είτε στις εξαγωγές είτε σε επίπεδο τουρισμού.

