Ομιλία Νίκου Χαλκιαδάκη

Κλίμα παραγωγικής συζήτησης

του Νίκου Χαλκιαδάκη
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου

Αξιότιμοι Κύριοι και Κυρίες,
ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και την συμμετοχή ως ομιλητής στην ημερίδα τουρισμού.
Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα, η οποία μπορεί με την συμμετοχή όλων των εκπροσώπων του τουρισμού, του πολιτισμού, των υπηρεσιών και του πρωτογενή τομέα να οδηγήσει στο τέλος σε παραγωγή προτάσεων και αποτελεσμάτων που μπορούμε όλοι να αξιοποιήσουμε προς κοινό όφελος.
Διανύσαμε και διανύουμε ακόμη μια πολύ δοκιμαστική σαιζόν. Ο τουρισμός ήταν ο κλάδος που τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αποτέλεσε βασικός πυλώνας ώστε να ανακάμψει οικονομικά η χώρα από την κρίση των προηγούμενων ετών.
Στην παρούσα φάση και περίοδο αποτελεί τον κλάδο με το μεγαλύτερο πλήγμα και φυσικά το πιο δύσκολο είναι το παρόν αλλά εν τέλει τι θα γίνει στο μέλλον.
Κατά τη διάρκεια της φετινής σαιζόν κληθήκαμε όλοι στον τουρισμό να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε πρωτόγνωρες εμπειρίες που ενέχουν μεγάλη ευθύνη καθώς αφορούν το θέμα «υγεία».
Οι προκλήσεις και τα ερωτήματα πολλά:Πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία;
Τι θα γίνει με τις μεταφορές και τα αεροδρόμια;
Πως θα εφαρμόσουμε σωστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρίς περιθώρια λάθους;
Πόσο θα διαρκέσει η σαιζόν;
Ποιες αγορές θα ανοίξουν; Στην πορεία αγωνιούσαμε όλοι για το ποιες θα κλείσουν.
Κατά πόσο θα κινηθεί έστω και λίγο η αγορά με τον εσωτερικό τουρισμό και πολλά ακόμη.
Βαδίζοντας προς το τέλος της σαιζόν, δυστυχώς ο απολογισμός είναι απογοητευτικός καθώς η πανδημία συντάραξε το ελληνικό ΑΕΠ.
Τα έσοδα έβαζαν αυτήν τη χρονιά πλώρη για τα 20 δισ.
Ουκ ολίγες φορές ο τουρισμός χαρακτηρίστηκε «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, και όχι άδικα, αφού από το 2013 και μετά η πορεία του είναι εκρηκτική τόσο σε έσοδα, όσο και σε αφίξεις, με την περσινή χρονιά να είναι η καλύτερη όλων των εποχών.
Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος τα τουριστικά έσοδα το 2019 διαμορφώθηκαν στα 18,2 δισ. ευρώ. Το 2019 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 4,1% και διαμορφώθηκε στις 31,3 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 30,1 εκατ. ταξιδιωτών το 2018. Η Ελλάδα πέτυχε αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων κατά 3,9%, που σε απόλυτα νούμερα μεταφράζεται σε 21,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις και επιπλέον 803 χιλιάδες επιβάτες σε σχέση με το 2018.
Για το 2020, το υπουργείο Τουρισμού είχε θέσει ως προτεραιότητα τη διψήφια αύξηση των εισπράξεων, υπολογίζοντας πως στο τουριστικό «καλάθι» θα έμπαιναν επιπλέον τουλάχιστον 1,5-1,7 δισ. ευρώ, την αύξηση των αφίξεων κοντά στο 5%, την αύξηση στις τουριστικές αφίξεις κατά τους μήνες Απρίλη, Μάη, και Σεπτέμβρη, Οκτώβρη άνω του μέσου όρου του έτους, την αύξηση στις διανυκτερεύσεις κατά 5% στο τέλος του έτους, την αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης κατά 4,5% και τέλος την αύξηση των κλινών καταλυμάτων 4 και 5 αστέρων κατά 3% στο τέλος του έτους. Στόχος ήταν επίσης η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με «όχημα» τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και την μετεξέλιξη του τουριστικού μοντέλου «ήλιος και θάλασσα», με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, αλλά και άνοιγμα σε αγορές του εξωτερικού με υψηλές δαπάνες. Μια από αυτές ήταν και η Κίνα.
Το πλήγμα για την οικονομία φέτος διαγράφεται τεράστιο. Σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, για κάθε 1 δισ. ευρώ απώλειας διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων, προκαλείται μία συνολική (άμεση και έμμεση) μείωση του ΑΕΠ της οικονομίας κατά περίπου 1,076 δισ. ευρώ, μείωση της απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 26.403 απασχολούμενους, επιβάρυνση του Ισοζυγίου Αγαθών και Υπηρεσιών κατά περίπου 675,52 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από τα 2/3 οφείλονται σε απώλειες εισπράξεων από υπηρεσίες διαμονής και εστίασης.
Είναι, άλλωστε, ενδεικτικά τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τη συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ (τα στοιχεία αφορούν τις επιδόσεις του χώρου το 2018, με τις περσινές να αναμένονται). Ο τουρισμός το 2018 συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 11,7% του ΑΕΠ της χώρας με 21,6 δισ. ευρώ. Η άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 13,3% ή κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2017. Συνολικά (άμεσα και έμμεσα) ο τουρισμός το 2018 συνέβαλε από 25,7% (47,4 δισ. ευρώ) έως 30,9% (57,1 δισ. ευρώ) στη δημιουργία του ΑΕΠ.
Ένας άσχημος οικονομικός απολογισμός που συνδυάζεται με το πρόωρο κλείσιμο περίπου 5000 ξενοδοχείων;
Αυτά λίγο πολύ όλοι τα γνωρίζουμε γιατί τα βιώσαμε. Τα ζητήματα που τώρα όλοι μαζί καλούμαστε να διαχειριστούμε είναι το μέλλον του τουρισμού και ο δύσκολος χειμώνας που έχουμε μπροστά μας.
Οι τουριστικές εισπράξεις είναι λίγες, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το μέλλον και την πορεία της πανδημίας είναι μεγάλη και δυστυχώς πολλές είναι οι επιχειρήσεις που απειλείται η βιωσιμότητα τους.
Το σκηνικό είναι ρευστό καθώς οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η επόμενη σαιζόν έχουν να κάνουν με τα επιδημιολογικά δεδομένα και την αναμονή για το εμβόλιο.
Παρ’ όλα αυτά και επειδή έχουμε περάσει από δύσκολες οικονομικές χρονιές, ευελπιστώ ότι σε κλίμα παραγωγικής συζήτησης όλων των φορέων που εμπλέκονται στον τουρισμό μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε σε περίπτωση πιθανής επανάληψης μιας δύσκολης σαιζόν να μπορέσουμε όλοι μαζί να επιβιώσουμε.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!!!

Επιστροφή στο 5ο τεύχος

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω