Ο Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός ως Γέφυρα Φιλοξενία ς& Βιωματικού Τουρισμού

Ομιλία Σπύρου Μπαλαντίνου
Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Διασύνδεσης Πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό

Καλημέρα σας.

Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στους διοργανωτές για την πρόσκληση να συμμετάσχω στην 5η Ημερίδα «Κρητών Φιλοξενείν», έναν θεσμό που αναδεικνύει την καρδιά του κρητικού τουριστικού προϊόντος: τη Φιλοξενία και τον Βιωματικό Τουρισμό.

Ως Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Διασύνδεσης Πρωτογενούς τομέα με τον Τουρισμό, και ως τέταρτη γενιά τυροκόμος, το ζήτημα της σύνδεσης της παραγωγής με τη φιλοξενία είναι για εμένα προσωπικό στοίχημα. Η σημερινή μου εισήγηση έχει τίτλο «Ο Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός ως Γέφυρα Φιλοξενίας & Βιωματικού Τουρισμού».

Η Κρήτη Σήμερα: Το Ιστορικό Υψηλό και οι Πιέσεις
Η Κρήτη σήμερα βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό τουριστικής κίνησης. Το 2024, οι αφίξεις στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων ξεπέρασαν τα 5,5 εκατομμύρια, καταγράφοντας νέο ρεκόρ. Οι διανυκτερεύσεις αγγίζουν τα 35 εκατομμύρια, με αύξηση άνω του 15%, ενώ οι εισπράξεις του τουρισμού φτάνουν τα 4,2 δισ. ευρώ, δηλαδή το 25% των συνολικών εσόδων. Παράλληλα, παρατηρείται άνοδος σε κρουαζιέρες, city breaks και θεματικές εμπειρίες.

Ωστόσο, αυτή η επιτυχία συνοδεύεται από σημαντικές πιέσεις στις υποδομές και στην κοινωνία.
Έχουμε:
Συγκέντρωση τουρισμού στον Βόρειο Άξονα, με κυκλοφοριακή και ενεργειακή πίεση.
Υποχώρηση των υδροφόρων οριζόντων, με το νερό για πισίνες και τουριστικές μονάδες να προκαλεί αντιδράσεις στους αγρότες.
Επιδείνωση των ξηρασιών και αύξηση των αναγκών ψύξης λόγω της κλιματικής κρίσης.
Κοινωνικές εντάσεις λόγω χαμηλών μισθών έναντι του υψηλού κόστους ζωής στις τουριστικές περιοχές.

Η Στρατηγική Απάντηση: Γαστρονομική Περιφέρεια 2026
Η ανάδειξη της Κρήτης ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2026» αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία και τη στρατηγική μας απάντηση.

Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, θα θέσουν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδιασμού που θα μας οδηγεί και μετά το 2026. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια ισχυρή, βιώσιμη διεθνή ταυτότητα, βασισμένη σε τέσσερις πυλώνες: την Τοπική Παραγωγή & Εφοδιαστική Αλυσίδα, την Εκπαίδευση & Έρευνα, την Προώθηση της Γαστρονομίας και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ο Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός: Ο Τρόπος Ζωής
Γιατί όμως επιλέγουμε να βάλουμε στο επίκεντρο τον «Κρητικό Διατροφικό Πολιτισμό»;
Διότι η υγεία, η ευημερία, η ανθεκτικότητα και η μακροημέρευση δεν προκύπτουν μόνο μέσω ενός διαιτολογίου, αλλά συνολικά μέσα από έναν «Τρόπο ζωής».

Ο Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός, η «καρδιά» της παγκοσμίως αναγνωρισμένης Μεσογειακής διατροφής, συνίσταται κατά βάση:
Στην ολιγαρκή κατανάλωση τοπικών, εποχικών πρώτων υλών και ομάδων τροφίμων, σε συγκεκριμένη ποσόστωση και υπό φυσική και ήπια επεξεργασία.
Στην άσκηση και ευρύτερα στη φυσική δραστηριότητα.
Στην κοινωνική διάσταση της διατροφής.

Αυτός ο Πολιτισμός είναι η γέφυρα που μπορεί να συνδέσει τον Πρωτογενή Τομέα με τον Τουρισμό. Είναι το μοναδικό, αυθεντικό και βιωματικό στοιχείο που μπορεί να προσφέρει η Κρήτη για να διαφοροποιηθεί και να αναπτύξει ένα μοντέλο βιώσιμης φιλοξενίας.

Συμπέρασμα
Η επιτυχία μας δεν είναι απλώς θέμα αριθμών και ρεκόρ. Είναι θέμα βιωσιμότητας και ταυτότητας. Η επιτυχία της Κρήτης ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης και ως προορισμός που προσφέρει αυθεντική εμπειρία, εξαρτάται από τη συλλογική προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Μόνο αν εργαστούμε όλοι μαζί –παραγωγοί, ξενοδόχοι, εστιάτορες, φορείς– για να αναδείξουμε τον Κρητικό Διατροφικό Πολιτισμό ως μια ολιστική εμπειρία ζωής, μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα μέλλον ευημερίας για την Κρήτη.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Πηγή 25ο τεύχος Κρητών Επιχειρείν

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω