Ο
7ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Τυποποιημένου Ελαιολάδου θα
πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο, στις 10 και 11 Απριλίου 2021. Η προθεσμία αποστολής
δειγμάτων είναι την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021 και η αξιολόγηση θα γίνει το
Σάββατο 10 Απριλίου στο Εργαστήριο Οργανοληπτικής της Α.Σ. Ρεθύμνου. Οι
αιτήσεις για την συμμετοχή είναι ανοιχτές μέσω της ιστοσελίδας του διαγωνισμού
cretanooc.org.
Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις τυποποίησης και εμπορίας
ελαιολάδου κάθε μορφής, συνεταιριστικές Οργανώσεις, παραγωγοί ή ομάδες
παραγωγών, που διαθέτουν στην αγορά Κρητικό επώνυμο τυποποιημένο εξαιρετικό
παρθένο ελαιόλαδο με brand & LOT number, ελαιοκομικής περιόδου 2020-2021 σε
ποσότητα τουλάχιστον 1.000 κιλών, σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:
• Τυποποιημένο ελαιόλαδο συμβατικής καλλιέργειας.
• Τυποποιημένο ελαιόλαδο Βιολογικής καλλιέργειας (με προσκόμιση ανάλογου
πιστοποιητικού.
• Τυποποιημένο ελαιόλαδο με πιστοποίηση ΠΟΠ ή ΠΓΕ (με προσκόμιση ανάλογου πιστοποιητικού
από τον Agrocert).
Επικεφαλής της έγκριτης ομάδας δοκιμαστών και από τους 4 νομούς της Κρήτης είναι
η κυρία Χριστοπούλου Έφη, χημικός εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και
του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας ενώ συντονίστρια του διαγωνισμού είναι η
κυρία Γερμανάκη Ελευθερία.
Τον Διαγωνισμό διοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη
Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με τους:
• ΕΛΓΟ Δήμητρα, Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων.
• Μεσογειακό Αγρανομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ).
• Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ).
• Σύνδεσμο Τυποποιητών Κρήτης (ΣΥΤΕΚ).
• Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου.
• Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ).
• Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Α.Σ. Ρεθύμνου.
Επίσης με την στήριξη των:
• Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ).
• Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ.
• Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με την
Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης στα τηλέφωνα 2813410234, 2831340705
και 6979552591 ή στο e-mail [email protected].