Παγκόσμια ανάδειξη Αστερουσίων Ορέων

Στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας (WNBR) του προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» (ΜΑΒ) της UNESCO εντάχθηκε η περιοχή των Αστερουσίων Ορέων, ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου στη Περιφέρεια Κρήτης την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020.


Τα Αστερούσια είναι η τρίτη περιοχή από τη χώρα μας, που εντάσσεται στο Παγκόσμιο Δίκτυο. Μάλιστα, οι άλλες δύο σημαντικές περιοχές ο Όλυμπος και το Φαράγγι της Σαμαριάς είχαν ενταχθεί από τη δεκαετία του 1980, με άλλους όρους και προϋποθέσεις ένταξης.
Περιλαμβάνει τρεις περιοχές του Δικτύου Natura, τρία Καταφύγια Άγριας Ζωής, επτά Αρχαιολογικοί Χώροι και μεγάλος αριθμός από μεμονωμένα μνημεία (ιερά Μινωικής περιόδου, μοναστήρια, σκήτες), τοπία ιδιαίτερου κάλους, το Φοινικοδάσος, κορυφογραμμές, φαράγγια, απόκρημνες χαράδρες, μαγευτικές παραλίες, μονοπάτια, κ.λπ.
Πέρα από την καταπληκτική βιόσφαιρα με μοναδική βιοποικιλότητα, σπάνια ενδημικά είδη χερσαίας και θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, μεταξύ των οποίων 192 είδη πουλιών, θηλαστικά, ερπετά και αμφίβια μεταξύ των οποίων θαλάσσια χελώνα, μεσογειακή φώκια, κητώδη (φυσητήρες και διάφοροι τύποι δελφινιών), εξαιρετική σημασία έχει η διαχρονική παρουσία των ανθρώπινων κοινωνιών και της εναρμονισμένης με τον φυσικό χώρο υλικής και άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς που είναι ζωντανή και παρούσα σε όλη την περιοχή.  
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε «Ως Περιφέρεια συγχαίρουμε τους ανθρώπους που εργάστηκαν με συνέπεια για αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με αποτελεσματικότητα τους ιδιαίτερους τόπους του νησιού, αλλά και τα δίκτυα των ανθρώπων τους, οι οποίοι ζουν και δημιουργούν σε αυτούς».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων κ. Εμμανουήλ Κοκοσάλης σημείωσε «Η Αναπτυξιακή Ηρακλείου έχει αναπτύξει ένα τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο για σχεδόν όλο το νομό Ηρακλείου, στον οποίο βρίσκεται η οροσειρά των Αστερουσίων. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει έργα ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι το 2023 και θα καλύψει εν συντομία την αγροτική και παράκτια ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ανεργία με πολλές δράσεις».
Η πρώην Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης και Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας των Αστερουσίων  κα. Θεανώ Βρέντζου επεσήμανε ότι «Τα Αστερούσια! Το ιερό βουνό της Κρήτης, με τα εκατοντάδες μνημεία, από πλευράς περιβαλλοντικής, ιστορικής, αρχαιολογικής, θρησκευτικής και βεβαίως της αναλλοίωτης μέχρι σήμερα διατήρησης των παραδοσιακών εθίμων, ανήκουν πλέον στον παγκόσμιο χάρτη του προγράμματος (Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO) MAB/UNESCO. Μετά από σκληρή δουλειά και συντονισμένες προσπάθειες, την βοήθεια του Περιφερειάρχη μας Σταύρου Αρναουτάκη, την υποδειγματική συνεργασία και στήριξη του προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για το πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO (MAB/UNESCO) κυρίου Μιχαήλ Σκούλλου, την στήριξη της Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO κυρίας Αικατερίνης Τζιτζικώστα, με συστηματική δουλειά και την εξαιρετική συνεργασία της Αναπτυξιακής Ηρακλείου τόσο του προέδρου κυρίου Εμμανουήλ Κοκοσάλη όσο και του Διευθυντή  της κυρίου Γιώργου Μαυρογιάννη και όλων των στελεχών τα Αστερούσια εντάσσονται πλέον στον παγκόσμιο χάρτη των προστατευόμενων περιοχών UNESCO. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους για την άψογη συνεργασία που είχαμε όλα τα χρόνια. Αποδεικνύεται πως με όραμα, στρατηγική και σκληρή δουλεία όλοι μαζί ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ».

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω