Πανεπιστήμιο Αστερουσίων: Λειψυδρία – Προκλήσεις – Λύσεις

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 17 δευτ.]

Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από την ίδρυση του Πανεπιστημίου των Αστερουσίων, ο Επικεφαλής του Τμήματος Επιστήμης της UNESCO Samuel Partey βρίσκεται στην Κρήτη για να συμμετάσχει σε μια σημαντική πρωτοβουλία που προσελκύει το ενδιαφέρον διακεκριμένων επιστημόνων από 11 χώρες. Κύριος στόχος της συνάντησης αυτής είναι η διαχείριση του νερού και οι προκλήσεις που σχετίζονται με τη λειψυδρία στην περιοχή.
          Το Πανεπιστήμιο των Αστερουσίων, το οποίο εστιάζει στην έρευνα και την εκπαίδευση σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης φυσικών πόρων, αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η φετινή συνάντηση επικεντρώνεται στην ανάπτυξη στρατηγικών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της λειψυδρίας, με έμφαση στο Απόθεμα της Βιόσφαιρας των Αστερουσίων, αλλά και ευρύτερα στη Μεσόγειο, όπου το πρόβλημα της έλλειψης νερού εντείνεται λόγω κλιματικών αλλαγών και ανθρώπινων παρεμβάσεων.
          Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, διοργανώνεται ημερίδα με θέμα «Λειψυδρία στα Αστερούσια: Προκλήσεις και Λύσεις», η οποία θα διεξαχθεί την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, στις 9:00 το πρωί, στην εκκλησιαστική αίθουσα εκδηλώσεων στον Πύργο. Στην ημερίδα, θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις και καινοτόμες προσεγγίσεις στη διαχείριση υδάτινων πόρων, ενώ παράλληλα θα γίνει συζήτηση για την αναζήτηση πρακτικών λύσεων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τόσο τοπικά όσο και διεθνώς.
          Η παρουσία της UNESCO στην Κρήτη υπογραμμίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ενός προβλήματος που αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια. Η συνεισφορά των ειδικών από διαφορετικές χώρες και γνωστικά πεδία κρίνεται καθοριστική για την ανεύρεση λύσεων που θα διασφαλίσουν την αειφορία των υδάτινων πόρων σε μια περιοχή με τόσο πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά.
          Η εκδήλωση αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια ενίσχυσης της παγκόσμιας συνεργασίας για την προστασία των φυσικών πόρων και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο.
          Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Κρήτη ο Επικεφαλής του Τμήματος Επιστήμης του Γραφείου της UNESCO στην Βενετία Samuel Partey συναντήθηκε την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024, με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Στη συνάντηση μετείχαν ο καθηγητής Μιχάλης Σκούλλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για τα αποθέματα Βιόσφαιρας στην Ελλάδα και η Θεανώ Βρέντζου Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης του Αποθέματος Βιόσφαιρας της UNESCO των Αστερουσίων. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω