[χρόνος ανάγνωσης 60 δευτερόλεπτα]
Η Ελλάδα πρωτοπορεί στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, αναλαμβάνοντας έναν ηγετικό ρόλο στη μέτρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων του τουρισμού στον παράκτιο και θαλάσσιο χώρο. Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Costa Navarino, το Υπουργείο Τουρισμού εγκαινίασε το Παρατηρητήριο Παράκτιου και Θαλάσσιου Τουρισμού της Ανατολικής Μεσογείου, μια διεθνή πρωτοβουλία για την παρακολούθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.
Η εκδήλωση αυτή, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, συγκέντρωσε υπουργούς τουρισμού, εκπροσώπους μεσογειακών χωρών, τοπικές αρχές και την ερευνητική κοινότητα. Το Παρατηρητήριο έχει στόχο τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών των παράκτιων περιοχών.
Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών και έχει ως στόχο την εξασφάλιση μιας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, που θα επιφέρει οφέλη σε όλες τις τοπικές κοινωνίες. «Ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα για τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Μεσόγειο», δήλωσε η κα Κεφαλογιάννη, τονίζοντας τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και της κληρονομιάς των παράκτιων περιοχών.
Η κα Cordula Wohlmuther, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, εξήρε την πρωτοβουλία της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς τη ως ηγετική και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του Οργανισμού, επισημαίνοντας πως το Παρατηρητήριο μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για παράκτιους προορισμούς διεθνώς.
Στη Σύνοδο συμμετείχαν χώρες όπως η Ιταλία, Ισραήλ, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Ισπανία, Μαρόκο, Κροατία, και Αίγυπτος, ενώ η Βουλγαρία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία συμμετέχουν ως παρατηρητές. Οι εκπρόσωποι υιοθέτησαν κοινή δήλωση υποστήριξης της πρωτοβουλίας και των αρχών της, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση τους για μια πιο βιώσιμη τουριστική πορεία στην Ανατολική Μεσόγειο.