Σε εξαναγκαστική ομαδική παραίτηση προχωρούν εννέα γιατροί του Νοσοκομείο Νεάπολης «Διαλυνάκειο» της Κρήτης, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί, επικίνδυνη, καθώς θέλουν να διαφυλάξουν την επαγγελματική και προσωπική αξιοπρέπειά τους.
Την ανακοίνωση παραίτησης υπογράφουν οι γιατροί: Μαρία Αλεξάκη, Ιωάννης Γιαουράκης, Αθηνά Καρπούζη, Νίκος Ξηρουχάκης, Ευθυμία Οταπασίδου, Ιάκωβος Παπαδάκης, Αθηνά Σπανάκη, Μάριος Τσαμαντούρας και Αλέξανδρος Χαρασανάκης.
Ειδικότερα το κείμενο της παραίτησης:
Ως Γενικοί Οικογενειακοί Ιατροί (ΔΟΙ), διορισμένοι στο Γενικό Νοσοκομείο Νεάπολης και στα Περιφερειακά Ιατρεία Ευθύνης, είμαστε υπεύθυνοι για τη λειτουργία της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο δήμο Αγίου Νικολάου και την ευρύτερη περιοχή. Θυμίζουμε ότι ΟΛΟΙ εμβολιαστήκαμε όπως έπρεπε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συμπολίτες μας.
Εκτός από την κοινοτική εκπαίδευση για την υγεία, είμαστε υπεύθυνοι για:
Συνεχής λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Νεάπολης, του επείγοντος, της Παθολογικής Κλινικής και της Κλινικής Covid χωρίς την πρωινή καθημερινή παρουσία και ώρα εφημερίας (ενεργός ή έτοιμος) Παθολόγου! Τακτική λειτουργία των τακτικών κλινικών και των τεσσάρων, από τα επτά, PI. Σημειώνεται ότι ένας γιατρός παραπέμπεται στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Υγείας, ένας άλλος βρίσκεται σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια, ένας άλλος ΠΙ παραμένει κενός λόγω συνταξιοδότησης και πρόσφατα παραιτήθηκε ο γιατρός των ειδικών φυλακών ΝΑ της Νάπολης. Οι υπόλοιποι 9 διανέμονται στο Νοσοκομείο Νεάπολης (3 ΓΟΙ) στην Π.Ι. Ελούντα, Βραχασίου, Χουμεριάκου, Κρίτσας (4 ΓΟΙ) και στην Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Αγίου Νικολάου (2GI).
Καθημερινές λειτουργίες της ΤΟΜΥ Αγίου Νικολάου, που εξυπηρετεί χιλιάδες άτομα, στελεχωμένες μέχρι σήμερα αποκλειστικά από τους δύο γιατρούς του Νοσοκομείου Νεάπολης. Προς το παρόν ένας μεγάλος αριθμός εγγεγραμμένων στον τρίτο γιατρό της δομής δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί καθώς η θέση του παραμένει κενή λόγω αναστολής. Συνεπώς, υπάρχει αυξημένη ροή προς το Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης, ως Κεντρικό Γραφείο αναφοράς της ΤΟΜΥ Αγίου Νικολάου.
Μεταξύ άλλων, δραστηριοποιούμαστε σε επίπεδο Δήμου Αγίου Νικολάου με τις γραμμές εμβολιασμού στο Νοσοκομείο Νεάπολης και το ΤΟΜΥ ΑΝ, με κλινική διακοπής καπνίσματος, διεξάγοντας «τεστ παπ», Οικιακή περίθαλψη εμβολιασμού ασθενών (ΚΟΝ) House, ενώ σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας με τη μεγαλύτερη σημασία για την επιτήρηση και επιδημιολογικό έλεγχο της πανδημίας είναι η δράση των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) για ολόκληρο τον νομό Λασιθίου, με έδρα το Π.Ι.Βραχασίου-Κ.Υ Νεάπο.
Για χρόνια, οι ΔΑΙ του Νοσοκομείου Νεάπολης είναι οι μόνοι που βοηθούν με εκατοντάδες ενεργές εφημερίες στη γειτονική δομή του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. Ωστόσο, αυτή η βοήθεια γίνεται τώρα, λόγω υπαιτιότητας του GNAN, επικίνδυνη για εμάς, καταστροφική για την ΠΦΥ της περιοχής και τους εγγεγραμμένους εγγεγραμμένους πολίτες μας και ιδιαίτερα επισφαλή για τους ασθενείς που έρχονται στη ΜΕΘ του GNAN.
Επικίνδυνο για εμάς επειδή υπάρχει σαφής άρνηση συνεργασίας των επιμέρους ειδικοτήτων, με αποκορύφωμα την πρόσφατη νέα απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου για άρνηση συμμετοχής ειδικών στην Εσωτερική Ιατρική στη λειτουργία της ΜΕΘ. Το θέμα μας είναι η προνοσοκομειακή και η πρωτοβάθμια θεραπεία και να μην διασφαλίσουμε ότι οι γιατροί άλλων υπο-ειδικοτήτων δεν ενοχλούνται από την ανάπαυσή τους στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της εφημερίας τους ή για να διασφαλιστεί η ανενόχλητη ανάπαυση των γιατρών που ενεργούν έξω από το νοσοκομείο. Η (ακούσια) μεταφορά μας σε δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο νοσοκομείο δεν σημαίνει ότι συναινούμε στην υπέρβαση του πλαισίου εργασίας μας ή στην απαξίωση του επαγγελματικού μας ρόλου ως ΔΑΙ. Μη ασφαλές για ασθενείς που έρχονται στη ΜΕΘ, λόγω της ψυχικής και σωματικής μας εξάντλησης.
Καταστροφικό για τους πολίτες που δεν μπορούν πλέον να βρουν μια συνάντηση με τον προσωπικό οικογενειακό τους γιατρό, δεν υπάρχει συνέχεια στην υγειονομική περίθαλψη με αποτέλεσμα την ανεπαρκή πρόληψη, διαχείριση και έλεγχο χρόνιων ασθενειών στην κοινότητα ευθύνης μας.
Όπως έχουμε επανειλημμένα βοηθήσει στο παρελθόν στις περιστασιακές «κρίσεις έκτακτης ανάγκης» του προσωπικού του GNAN, έτσι κληθήκαμε στην τελευταία «κρίση» εν μέσω πανδημίας και κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες να βοηθήσουμε με 20 βάρδιες!!! Αυτό συμβαίνει επειδή η αναστολή των μη εμβολιασμένων γιατρών του GNAN, η αναστολή των αδειών, η ανασφάλεια λόγω της συνεχούς έκθεσης στην πρώτη γραμμή, η απώλεια κάθε σχεδιασμού στην προσωπική μας ζωή μας οδήγησαν σε αδιέξοδο.
Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, θέλοντας να διατηρήσουμε την επαγγελματική και προσωπική μας αξιοπρέπεια, ΔΥΝΑΜΗΣΑΜΕ ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.