Προστιθέμενη αξία ΙΤΕ στην ΔΕΘ

[χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά και 15 δευτ.]

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) προετοιμάζεται για μια εντυπωσιακή εμφάνιση στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024. Με ισχυρή παρουσία στο περίπτερο 7 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο stand της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), το ΙΤΕ θα παρουσιάσει το πρωτοποριακό του έργο και τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις μέσω 10 σημαντικών ομιλιών και μιας ποικιλίας εκθεμάτων.
          Το ΙΤΕ επιδιώκει να προβάλει την πρωτοπορία του, στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον επιχειρηματιών, ερευνητών και επενδυτών, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό του ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας στην Ελλάδα και διεθνώς. Με επίκεντρο την καινοτομία και την εφαρμοσμένη έρευνα, η παρουσία του ΙΤΕ στην έκθεση αναμένεται να εμπνεύσει και να ανοίξει νέους ορίζοντες συνεργασίας και επενδύσεων.
          Στους κύκλους συζητήσεων θα συμμετέχουν εκ μέρους του ΙΤΕ ο καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος ΔΣ ΙΤΕ, ο καθηγητής Δημήτρης Πλεξουσάκης, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΙΤΕ, Δρ. Κώστας Βαβέκης Διευθυντής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, ο Δρ. Γιώργος Παπαμιχαήλ, Διευθυντής του Επιστημονικού & Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, ο Δρ. Ευάγγελος Κορομπίλης-Μάγκας, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, ο Δρ. Αχιλλέας Μπάρλας, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, ο καθηγητής Βασίλης Μπίνας, Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, ο Δρ. Νίκος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των ομιλητών του ΙΤΕ έχει ως εξής:  
Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 
• 13:55 – 14:00
«Το εμβληματικό έργο, Κέντρο Καινοτομίας και Προχωρημένης Εκπαίδευσης, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας».
• 15.00 – 15.30
«Η Έρευνα και η Καινοτομία ως πυλώνες Περιφερειακής και Εθνικής Ανάπτυξης: Η αποστολή του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας» 
Καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος ΔΣ ΙΤΕ. 
• 16.00 –16.30  
«SmartHealth – Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας για την Ευφυή Υγεία»
Καθ. Δημήτρης Πλεξουσάκης, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΙΤΕ, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής, Συντονιστής του κόμβου smartHEALTH EDIH
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου  
• 12.30-13.00 «Από την έρευνα στην αγορά: Εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων» 
Δρ. Κώστας Βαβέκης Διευθυντής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ  
Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου   
• 17:30 – 18:00
«Αξιοποίηση της έρευνας και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας: η συμβολή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης» 
Δρ. Γιώργος Παπαμιχαήλ, Διευθυντής του Επιστημονικού & Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης/ΙΤΕ
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου   
• 19.00-19.30
«Έρευνα Αγοράς, Καινοτομία και Επιχειρηματική Ανάπτυξη: Στρατηγικές για τον 21ο Αιώνα» 
Δρ. Ευάγγελος Κορομπίλης-Μάγκας, Business and Innovation Consultant, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ 
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου  
• 19.00-19.30
«Βιώσιμη καινοτομία: Ο αντίκτυπος των ESG κριτηρίων στην καινοτομία» 
Δρ. Αχιλλέας Μπάρλας, Coordinator of Enterprise Europe Network-Hellas, Coordinator of Innovation in SMEs Unit, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ 
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου   
• 19:00 – 19:30
«Χαμηλού Κόστους Αισθητήρες για Συσκευασίες Τροφίμων» 
Καθ. Βασίλης Μπίνας, Συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ, Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ/ΙΤΕ 
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου   
• 19:00 – 19:30
«Ανασύσταση του αρχαιοπεριβάλλοντος με μεθόδους γεωπληροφορικής» 
Δρ. Νίκος Παπαδόπουλος
, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών ΙΤΕ 
• 19:30 – 20:00
«Φωτοκατάλυση: Μύθος ή Πραγματικότητα; Η περίπτωση της PCN Materials», βραβευμένης spin off του ΙΤΕ.
Καθ. Βασίλης Μπίνας, Συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ, Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ/ΙΤΕ  

Επίσης οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν και να ξεναγηθούν στα εξής εκθέματα:
• Το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ (ΙΗΔΛ) θα παρουσιάσει τρόπους βελτίωσης της υγιεινής σε εσωτερικούς χώρους με προϊόντα Νανοτεχνολογίας, π.χ. δομικά υλικά και υφάσματα. Τα καινοτόμα αυτά φωτοκαταλυτικά υλικά έχουν την ιδιότητα, με τη βοήθεια ορατού φωτός, να αποδομούν αέριους ρύπους, να καταπολεμούν βακτήρια και να καταστρέφουν ιούς, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό σημαντικά, την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα. Παράγονται υπό μορφή σκόνης, και χρησιμοποιούνται αναμειγνυόμενα με διάφορα υλικά (χρώματα, επιχρίσματα) συμβάλλοντας στον καθαρισμό και απολύμανση κυρίως κλειστών χώρων όπως νοσοκομεία, σχολεία, κ.ά. Η δράση τους είναι μακροχρόνια και αποτελεσματική στην καταπολέμηση ασθενειών που σχετίζονται με το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως το άσθμα και η βρογχίτιδα. Ο επισκέπτης θα μπορεί να δει μία γκάμα διαφορετικών καινοτόμων δομικών υλικών καθώς και τη μείωση των ρύπων σε δοχείο που περιέχει τα καινοτόμα αυτά προϊόντα.  
           
Επίσης, το ΙΗΔΛ θα παρουσιάσει καινοτόμα οφθαλμιατρικά ράμματα που επιτρέπουν στον χειρουργό να παρακολουθεί και να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο την επιμήκυνση του ράμματος κατά τη συρραφή, στα πλαίσια μεταμόσχευσης κερατοειδούς. Στόχος είναι η μείωση επιπλοκών, εξαιτίας της ανομοιόμορφης πίεσης κατά τη συρραφή του μοσχεύματος στον οφθαλμό, που υποβιβάζουν την ποιότητα όρασης του ασθενούς. Η συγκεκριμένη έρευνα χρηματοδοτείται από τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και του Ελλάδα 2.0 «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» (έργο ΦΑΕΘΩΝ).
• Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) θα παρουσιάσει τις δραστηριότητές του στην Εμβληματική Δράση «Καινοτόμος Φυτοπροστασία και Περιβάλλον» καθώς και άλλες συναφείς δραστηριότητες στο αντικείμενο της πράσινης βιοτεχνολογίας, με σκοπό την αποτελεσματική παρακολούθηση και αντιμετώπιση των εντόμων υγειονομικής σημασίας και τις εντομομεταδιδόμενες ασθένειες, με σύγχρονες τεχνολογίες και μεθόδους (όπως αυτόματες πλατφόρμες μοριακής διάγνωσης) και πράσινα βιοεντομοκτόνα. 
• Το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) θα παρουσιάσει τη Διαδραστική Μακέτα ενός Έξυπνου Θερμοκηπίου, το οποίο αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες Διάχυτης Νοημοσύνης καλύπτοντας όλο το φάσμα των καλλιεργητικών δραστηριοτήτων με στόχο την αρμονική συνέργεια μεταξύ Ανθρώπου και Έξυπνου Περιβάλλοντος στον ευαίσθητο τομέα της αγροδιατροφής.  
           
Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν επίσης το σύστημα «VR Treasure Hunt», ένα διαδραστικό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού όπου ο χρήστης καλείται να πλοηγηθεί στον εικονικό κόσμο και να επιλύσει μία σειρά από γρίφους που σχετίζονται άμεσα με την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, τα δρώμενα (π.χ. περιοδικές εκθέσεις), τα μνημεία, τα ήθη και τα έθιμα της πόλης του Ηρακλείου. Σκοπός είναι η ανάδειξη και η διασύνδεση των επιλεγμένων διαδρομών με τρόπο που θα μαγνητίζει το ενδιαφέρον του χρήστη στην άντληση ιστορικών δεδομένων για την πόλη. 
           
Μια ακόμη εφαρμογή του ΙΠ που θα παρουσιαστεί στην έκθεση, θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να ταξιδέψει στον χωροχρόνο, μέσα από ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, και να ενημερωθεί για την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου, καθώς θα κινείται ελεύθερα σε επιλεγμένες τρισδιάστατες σκηνές. Πρόκειται για μία παιγνιώδη και ταυτόχρονα εκπαιδευτική εφαρμογή που προσφέρει μία ρεαλιστική απεικόνιση τρισδιάστατων αντικειμένων/χώρων, συνοδευόμενων από σχετική πληροφορία, βιώνοντας μία πρωτότυπη διαδραστική αφήγηση ιστοριών σχετικά με τον πολιτιστικό πλούτο του Ηρακλείου.
• Το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ), θα παρουσιάσει έκθεμα που αφορά στην ανάπτυξη προηγμένων αποδοτικών μεμβρανών αφύγρανσης από ιοντικά υγρά. Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης (έλεγχος υγρασίας) σε  κλειστούς χώρους όπως κατοικίες, νοσοκομεία, βιομηχανία κλπ. Είναι 10 φορές αποδοτικότερη από τις υπάρχουσες πολυμερικές μεμβράνες και θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας των υπαρχόντων κλιματιστικών συστημάτων συμβάλλοντας ουσιαστικά στον στόχο της  Ευρωπαϊκής Κοινότητας για μηδενικές εκπομπές από τα κτίρια.  
• Επίσης, οι επισκέπτες στο περίπτερο του ΙΤΕ θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας, και τις δραστηριότητές του με σκοπό την υποστήριξη της καινοτομίας και τη μεταφορά τεχνολογίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ παρέχει στοχευμένη συμβουλευτική υποστήριξη σε ερευνητές, ερευνητικούς οργανισμούς και Καινοτόμες Μικρές και Μεσαίες Ελληνικές Επιχειρήσεις (ΜμΕ), συνδέοντας την έρευνα με τη βιομηχανία. 
• Στον ίδιο χώρο, θα παρουσιάσει τις δραστηριότητές του το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, με στόχο την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης που παράγεται στα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα της Κρήτης και τη διασύνδεσή τους με τη βιομηχανία και την παραγωγή. Το ΕΤΕΠ Κρήτης διαθέτει χώρους γραφείων και εργαστηρίων 4.000 τ.μ., που φιλοξενούν καινοτόμες εταιρείες με τεχνολογικό κυρίως προσανατολισμό, ενώ παρέχει και την υπηρεσία Virtual Incubation με υπηρεσίες εικονικού γραφείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω