Με το ποσό των 8.5 εκατ.€ ενισχύονται με πρόσθετους πόρους οι Αναπτυξιακές εταιρίες της Κρήτης για την ολοκλήρωση των έργων που υλοποιούνται στα τοπικά προγράμματα Leader. Αυτό ανακοινώθηκε στην συνάντηση-σύσκεψη την Αναπτυξιακή Ηρακλείου στις Αρχάνες με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης-τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) Δημήτρη Παπαγιαννίδη και την παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Μιχάλη Σκορδά προέδρου και μελών της συντονιστικής επιτροπής του Ελληνικού δικτύου Leader, στελεχών ΥΠΑΑΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ, του Προέδρου της Αναπτυξιακής-Δημάρχου Αρχανών Αστερουσίων Μανόλη Κοκοσάλη, του Διευθυντή Γιώργου Μαυρογιάννη, εκπροσώπων των Αναπτυξιακών εταιριών της Κρήτης, στελεχών της διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου, της Διευθύντριας της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Μαρίας Κασωτάκη, κ.α.
Στην σύσκεψη εξετάστηκαν θέματα που άπτονται των τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, η πορεία των έργων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, ενώ έγινε συζήτηση και για την νέα προγραμματική περίοδο. Παράλληλα εξετάστηκαν θέματα που αφορούν έργα του Υπουργείου Γεωργίας που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Κρήτης και συζητήθηκε η υποβολή προτάσεων για την αγροτική οδοποιία και τα αγροτικά αρδευτικά δίκτυα στην Κρήτη.
Ο Περιφερειάρχης καλωσορίζοντας, τον Γενικό Γραμματέα και όλους τους συμμετέχοντες, αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία και την σημαντικότητα του έργου που υλοποιείται στην τοπική ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας. Ο κ Αρναουτάκης συνεχάρη όλους και ζήτησε την ενίσχυση της συνεργασίας σε προγράμματα, όπως και στα έργα άρδευσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κρήτη.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης δήλωσε η Αναπτυξιακή Ηρακλείου βρίσκεται στην πρωτοπόρα πανελλαδικά που εφαρμόζει τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων τα τελευταία 30 χρόνια.
Το «CLLD», από τα αρχικά του «COMMUNITY-LED LOCAL DEVELOP-MENT», δηλαδή, «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων», είναι η μέθοδος σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών στρατηγικών βασισμένη στην προσέγγιση LEADER-«εκ των κάτω προς τα άνω» (bottom-up), η οποία θα ισχύσει για την περίοδο 2014- 2020 και αποτελεί το πιο πρωτοποριακό στοιχείο, διότι προβλέπει την από κοινού εφαρμογή των 4 ταμείων, δηλαδή:
Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ)
Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).