Ολοκληρώθηκε η 1η Συνάντηση Τοπικών Φορέων του ευρωπαϊκού έργου TREEADS/HORIZON2020 που πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) την Τετάρτη στις 26 Οκτωβρίου 2022.
Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του έργου, ενώ διερευνήθηκαν οι τρέχουσες πρακτικές σχετικά με συστήματα διαχείρισης πυρκαγιάς και η αξιολόγηση τους μέσα από μια ολιστική προσέγγιση με την ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ούτως ώστε να γίνεται επιτυχημένα η πρόληψη και η ανίχνευση της πυρκαγιάς στην πιλοτική περιοχή του φαραγγιού της Σαμαριάς, να υπάρχει άμεση ετοιμότητα και απόκριση, καθώς και να γίνεται η προβλεπόμενη αποκατάσταση και προσαρμογή. Στη συνέχεια, έγινε περιγραφή των πραγματικών προβλημάτων και κινδύνων που αφορούν πιθανή εμφάνιση πυρκαγιάς στο Φαράγγι και ενημερώθηκαν οι φορείς για τις διαθέσιμες τεχνολογίες που προκρίνει το έργο.
Με την αμφίδρομη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διαχειριστικών φορέων που έχουν χρόνια εμπειρίας και συσσωρευμένη γνώση όσον αφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πιλοτικών περιοχών και των παρόχων καινοτόμων τεχνολογιών αιχμής, το έργο αναμένεται να βελτιώσει την αποδοτικότητα των δράσεων παρακολούθησης και ανίχνευσης πυρκαγιών, περιορισμού και κατάσβεσης αυτών, καθώς και διαχείρισης και ασφαλούς απομάκρυνσης των επισκεπτών από την επικίνδυνη ζώνη του Φαραγγιού.
Στη Συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν εκτός από ερευνητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΜΑΙΧ διάφοροι εκπρόσωποι φορέων από το Δήμο Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, τη Διοίκηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων, το ΕΚΑΒ Χανίων, τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και ΠΠ Δυτικής Κρήτης, τη Διεύθυνση Δασών Χανίων, την ιδιωτική εταιρία Έρευνας & Ανάπτυξης «ADRESTIA», την Εταιρία ACCELIGENCE, την εταιρία Έρευνας & Τεχνολογίας «Frontier Innovations», το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και από άλλους Οργανισμούς και Επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι η Συνάντηση μεταδιδόταν και διαδικτυακά ούτως ώστε να το παρακολουθήσουν και άλλοι φορείς, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να παρευρεθούν με φυσική παρουσία στη Συνάντηση.
Στο έργο αυτό συμμετέχουν από την Κρήτη το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΜΑΙΧ. Από την Ελλάδα συμμετέχουν επίσης, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», η ιδιωτική εταιρία Έρευνας & Ανάπτυξης «ADRESTIA», το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης «ΕΚΕΤΑ», η εταιρία Έρευνας & Τεχνολογίας «Frontier Innovations», η εταιρία παροχής υπηρεσιών Τεχνολογίας & Μηχανικής «Engineers for Business» και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Το έργο αποτελείται από 47 εταίρους από 14 ευρωπαϊκές χώρες και την Ταϊβάν. Επικεφαλής του έργου είναι ο Οργανισμός «Rise Fire Research AS» από τη Νορβηγία και η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες με έναρξη από 1 Δεκεμβρίου 2021.