Εγκρίθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του φακέλου για την αναγνώριση του Ελαιολάδου της Κρήτης ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης με τις προδιαγραφές να γίνεται η τυποποίηση μόνο στο νησί.
Την πρόταση συνέταξε η Περιφέρειας Κρήτης και υπέβαλλαν τέσσερις παραγωγικοί φορείς ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου, η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Ηρακλείου και η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη «Κρητικός Αγρός». Υπενθυμίζεται ότι είχε υποβληθεί ένσταση από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Βιομηχανίας Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) στην αναγνώριση Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) του ελαιολάδου Κρήτης εάν τυποποιείται εντός του νησιού. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου κ. Σταύρος Γαβαλάς με Επιστολή του, καλούσε τον ΣΕΒΙΤΕΛ να αποδεχτεί την θέση των φορέων όλης της Κρήτης και να μην στοχεύει τον «Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης του Κρητικού Ελαιολάδου».
Το επόμενο στάδιο για την οριστική έγκριση της αναγνώρισης, είναι ο φάκελος να σταλεί άμεσα στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη, όπου θα δοθεί η σχετική περίοδος έκφρασης απόψεων για διαδικασία που εκτιμάται πως θα χρειαστεί περίπου ένα με δύο έτη.
Φορέας διαχείρισης του σήματος ΠΓΕ είναι ο Agrocert, όπως προβλέπει ο κανονισμός για τα σήματα ΠΟΠ και ΠΓΕ και δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Συνεταιρισμοί και οι ιδιώτες τυποποιητές, εντός κι εκτός Κρήτης, οι οποίοι θα πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η πρόταση που έκανε η Περιφέρεια Κρήτης. Δηλαδή, το ελαιόλαδο, θα παράγεται, θα ελαιοποιείται και θα τυποποιείται στην Κρήτη. Έτσι, θα διεκδικήσει στο μέλλον από την ευρωπαϊκή αγορά μέρος από τον τζίρο των 70 δις ευρώ που αντιστοιχεί στα προϊόντα ΠΓΕ που διατίθενται στην Ε.Ε. και την προστιθέμενη αξία που αναλογεί στον κρητικό παραγωγό.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε: «Είναι μια πρώτη νίκη που έρχεται για όλη την Κρήτη κι ένα διαχρονικό αίτημα προχώρησε για την Περιφέρεια της Κρήτης με την αναγνώριση αυτή».