[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 17 δευτ.]
Ο Δήμος Ρεθύμνης διοργάνωσε το τέταρτο και τελευταίο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Βιώσιμες μετακινήσεις στον αστικό και περιαστικό χώρο. Προγραμματισμός και Χρηματοδότηση νέων υπηρεσιών μετακίνησης». Το σεμινάριο αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού έργου SMARTA-NET, μιας πρωτοβουλίας που εντάσσεται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βιώσιμη Κινητικότητα.
Ως πόλη-φάρος (Lighthouse City) του έργου, ο Δήμος Ρεθύμνης ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας σε ημιαστικές, αγροτικές και απομονωμένες περιοχές. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου τοπικών αρχών, φορέων και δήμων που θα ανταλλάσσουν εμπειρίες και θα ενισχύουν τις δεξιότητες των στελεχών τους σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας.
Το σεμινάριο φιλοξένησε εκπροσώπους από τους Δήμους Χανίων, Πλατανιά, Μυλοποτάμου και άλλους φορείς της Περιφέρειας Κρήτης. Ειδικές χαιρετισμούς απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Ρεθύμνης, Άγγελος Μαλάς.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν καινοτόμες πρακτικές από διάφορες ευρωπαϊκές περιοχές, όπως:
Μετακινήσεις με βάση τη ζήτηση: Ευέλικτα δρομολόγια λεωφορείων για απομακρυσμένες περιοχές.
Προώθηση συνδυαστικών μετακινήσεων: Λεωφορεία-ποδήλατα, πεζοπορία-λεωφορεία.
Εκστρατείες ευαισθητοποίησης: Δράσεις για τη διάδοση της βιώσιμης κινητικότητας τόσο για τουρίστες όσο και για κατοίκους.
Ενίσχυση ποδηλατικής κουλτούρας: Διαδρομές στην πόλη και την ύπαιθρο με ηλεκτρικά και συμβατικά ποδήλατα. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της τελικής συνάντησης των εταίρων του έργου στις 23 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, καθώς και τα συμπεράσματα από τις διαδραστικές συνεδρίες και εργαστήρια που έλαβαν χώρα.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, οι συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στη σημασία του στρατηγικού σχεδιασμού, της χρηματοδότησης και της αξιολόγησης των μετακινήσεων. Εξετάστηκαν, επίσης, οι τρόποι ενίσχυσης των ήπιων μεταφορών και η συνεργασία μεταξύ των παρόχων μεταφορών και των δήμων. Μέσω του προγράμματος SMARTA-NET, ο Δήμος Ρεθύμνης εκπαίδευσε περισσότερα από 20 στελέχη από διάφορους Δήμους της Κρήτης.
Το δίκτυο του SMARTA-NET περιλαμβάνει εννέα περιοχές από όλη την Ευρώπη, Ρέθυμνο (Ελλάδα), Κιλκένι (Ιρλανδία), Βίντζεμε (Λετονία), Περιφέρεια Κούσελ (Γερμανία), Περιφέρεια Κάλμαρ (Σουηδία), Νάρνη (Ιταλία), Μαδέιρα (Πορτογαλία), Σαλέσκα (Σλοβενία), Ζντρούζενι Ρούζε (Τσεχία), ενισχύοντας την πολυμορφία και τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου, ο Δήμος Ρεθύμνης απέδειξε για άλλη μια φορά τη δέσμευσή του για τη δημιουργία μιας βιώσιμης, οικολογικής και καινοτόμου κουλτούρας μεταφορών, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες της Κρήτης.