[χρόνος ανάγνωσης 43 δευτερόλεπτα]
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με τον καθορισμό των προδιαγραφών, των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών των εγκαταστάσεων των επισκέψιμων τυροκομείων, καθώς την μορφή και τον τύπο του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου (Σ.Ε.ΤΥ.), διάρκεια ισχύος του, οι ειδικές προδιαγραφές προσβασιμότητας και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα. Το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου και η σχετική βεβαίωση ισχύουν για πέντε (5) έτη από την ημερομηνία έκδοσής τους.
Στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Τουρισμού τηρείται Ηλεκτρονικό Μητρώο Επισκέψιμων Τυροκομείων, όπου καταχωρούνται όλοι οι κάτοχοι Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου: επωνυμία της επιχείρησης, όνομα νόμιμου εκπρόσωπου, Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, όνομα υπεύθυνου ξενάγησης, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, ιστοσελίδα, προσφερόμενες παροχές.
Ειδικότερα συνιστάται στις τυροκομικές μονάδες, οι οποίες παράγουν προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.) να κάνουν σχετική αναφορά στην αίτησή τους για την απόκτηση του Σ.Ε.ΤΥ., υποβάλλοντας την απαιτούμενη τεκμηρίωση της κατοχής πιστοποιητικού ΠΟΠ/ΠΓΕ (ή σχετική βεβαίωση) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων.
Επίσης συνιστάται στα επισκέψιμα τυροκομεία η πραγματοποίηση επιμορφωτικών επιδείξεων, δράσεων και άλλων εκδηλώσεων καθώς και η παραγωγή έντυπου ή/και ψηφιακού πολύγλωσσου ενημερωτικού υλικού για την προώθηση της κατανάλωσης ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, στο πλαίσιο ενίσχυσης της γαστρονομικής ταυτότητας της Ελλάδας, με έμφαση στα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.).
Αναλυτικά το ΦΕΚ με την ΚΥΑ: