Σητεία διεθνής πρεσβευτής κρητικού ελαιολάδου  

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 2 δευτ.]

Ο Δήμος Σητείας, τιμώντας τον τίτλο «Σητεία, Πόλη του Ελαιολάδου», διοργανώνει από τις 22 έως τις 26 Νοεμβρίου 2025 ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιολάδου. Στόχος είναι η ανάδειξη της ελιάς και του ελαιολάδου ως στοιχείων πολιτισμού, υγείας και βιωσιμότητας, μέσα από μια πολυεπίπεδη προσέγγιση που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.   
Οι δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της μεγάλης πρωτοβουλίας «Κρήτη – Γαστρονομική Περιφέρεια 2026», ενισχύοντας τον ρόλο της Σητείας ως διεθνούς πρεσβευτή του κρητικού ελαιολάδου.   

Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Νοεμβρίου στις 18.00, στο Ξενοδοχείο ΙΤΑΝΟΣ, με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων:     
Γιάννης Καρβέλας, Σύμβουλος επιχειρήσεων ελαιολάδου, Pro Olive Oil Expert. 
Προκόπης Μαγιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακογνωσίας, ΕΚΠΑ. 
Δρ. Ελένη Μέλλιου, ΕΚΠΑ, Φαρμακευτική Σχολή.
Βασίλης Λεωνίδου, Best executive olive oil chef. 
Ελευθερία Γερμανάκη, Γεωπόνος, επικεφαλής Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Κρήτης. 
Χρύσα Σοφιανού, τ. Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου. 
Παναγιώτης Μαγγανάς, ιδιοκτήτης εστιατορίου «Πεσκέσι». 
Βιτσέντζος Κορνάρος, ελαιοπαραγωγός – τυποποιητής. 
Βαγγέλης Περάκης, Συντονιστής Γεωπάρκου Σητείας.
Μανώλης Τσαντάκης, φωτογράφος αιωνόβιων ελαιώνων.
Η βραδιά θα κορυφωθεί με γευσιγνωσία αγουρέλαιου νέας εσοδείας, προσφέροντας μια αυθεντική εμπειρία ποιότητας και γεύσης.   

Την Κυριακή 23 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει επίσκεψη σε αιωνόβιο ελαιώνα και γευσιγνωσία ελαιολάδου, ενώ από 24 έως και 26 Νοεμβρίου, μαθητές σχολείων του Δήμου Σητείας θα συμμετάσχουν βιωματικά στη διαδικασία της ελαιοσυλλογής, γνωρίζοντας από κοντά την παράδοση και τη σημασία του ελαιολάδου.   

Με τις εκδηλώσεις αυτές, η Σητεία ενισχύει την ταυτότητά της ως πόλη-σύμβολο του ελαιολάδου, συνδέοντας την παραγωγή με την επιστήμη, την παράδοση με την καινοτομία και την τοπική κοινωνία με τον παγκόσμιο διάλογο για τη βιωσιμότητα.   

Η ελιά, αιώνιο σύμβολο ειρήνης και μακροζωίας, γίνεται το επίκεντρο ενός αφηγήματος που προβάλλει την Κρήτη ως γαστρονομική περιφέρεια του μέλλοντος

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω