Συλλεκτικός οίνος τιμή στον «Αλέξη Ζορμπά»  

[χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά και 5 δευτ.]

Σε μια πρωτοβουλία που συνδυάζει πολιτισμό, οικονομία και τον πλούτο του πρωτογενούς τομέα, το Μουσείο «Νίκου Καζαντζάκη» ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός συλλεκτικού οίνου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026». Η δράση αυτή, έρχεται να τιμήσει την 80ή επέτειο από την έκδοση του εμβληματικού μυθιστορήματος «Ο Βίος και η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».
Ένα κρασί με την ψυχή του Ζορμπά
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, παρουσιάστηκε αναλυτικά ο στόχος αυτής της ξεχωριστής πρωτοβουλίας. Όπως τονίστηκε, δεν πρόκειται απλώς για την παραγωγή ενός κρασιού, αλλά για μια δημιουργική διαδικασία που θα αντικατοπτρίζει το πνεύμα της αναζήτησης, ένα χαρακτηριστικό τόσο του ίδιου του Καζαντζάκη όσο και του ήρωά του, Αλέξη Ζορμπά.
      Ο Ανδρέας Μεταξάς, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου «Νίκου Καζαντζάκη», υπογράμμισε τη σημασία της δράσης: «Με τον πρωτότυπο διαγωνισμό για τη δημιουργία του συλλεκτικού οίνου της δράσης «Ζορμπάς», το Μουσείο συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα «Κρήτη, Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026». Παράλληλα, τιμάμε την επέτειο των 80 χρόνων από τη συγγραφή του σπουδαίου έργου με το οποίο ο Καζαντζάκης ανέδειξε τον Αλέξη Ζορμπά σε παγκόσμιο σύμβολο του ανθρώπου που αγαπά με πάθος τη ζωή. Σήμερα, ο μεγάλος Έλληνας στοχαστής και πολίτης του κόσμου που «διαφήμιζε» σε όλα του τα ταξίδια την κρητική διατροφή και φιλοξενία, συνεχίζει να μας συνδέει με τις ρίζες μας και μας εμπνέει για έναν κοινό σκοπό. Να προβάλουμε ακόμη πιο δυναμικά την αξία του κρητικού διατροφικού πολιτισμού εδραιώνοντας την Κρήτη ως έναν κορυφαίο διεθνή γαστρονομικό προορισμό».
      Μια ομάδα μελετητών του Μουσείου έχει ήδη συγκεντρώσει και αναλύσει αποσπάσματα του Καζαντζάκη σχετικά με τον Ζορμπά, αποτυπώνοντας τα βασικά γνωρίσματα του χαρακτήρα του: πολυδιάστατος, γεμάτος ζωντάνια, αντισυμβατικός, να αγγίζει τα όρια του καλού. Αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν την έμπνευση για τα κρητικά οινοποιεία που θα κληθούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Διαδικασία επιλογής και ειδική επιτροπή
Το Μουσείο απευθύνει πρόσκληση στα οινοποιεία της Κρήτης να υποβάλουν δείγματα οίνου που, κατά την κρίση τους, εκφράζουν οργανοληπτικά τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Η υποβολή των δειγμάτων έχει προσδιοριστεί από τα μέσα Δεκεμβρίου 2025 έως τα μέσα Ιανουαρίου 2026.
      Ακολουθεί μια δημόσια τυφλή γευσιγνωσία με τη συμμετοχή μιας επιτροπής καταξιωμένων γευσιγνωστών, η οποία απαρτίζεται από:
Κωνσταντίνος Λαζαράκης
MW (Πρόεδρος WSPC Ελλάδος).
Απόστολος Πλαχούρας
DipWSET (Διευθυντής στην μεγαλύτερη οινική λίστα στην Ελλάδα).
Υρώ Κολιακουδάκη
DipWSET.
Mondher BOUZAYEN, Professor, INP-ENSA Toulouse (Καθηγητής αγροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τουλούζης και από τους μεγαλύτερους συλλέκτες κρασιών στον κόσμο).
      Ο Απόστολος Πλαχούρας, τεχνικός σύμβουλος και μέλος της κριτικής επιτροπής, τόνισε την πρόκληση: «Ο συνδυασμός της προσωπικότητας του Αλέξη Ζορμπά με την ποικιλομορφία του κρητικού αμπελώνα συνιστά μια γοητευτική –αλλά και απαιτητική– πρόκληση για την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού. Ο ασυμβίβαστος, πολυδιάστατος χαρακτήρας του Ζορμπά αντανακλάται δυναμικά στον κρητικού αμπελώνα. Ωστόσο, τα πρόσθετα στοιχεία της ζωντάνιας και της χαράς που φέρει η μορφή του Ζορμπά, διαμορφώνουν ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό πλαίσιο για την τελική επιλογή των κατάλληλων δειγμάτων. Ως τεχνικός σύμβουλος του διαγωνισμού και μέλος της κριτικής επιτροπής, θεωρώ ότι το αίσθημα ευθύνης και ο σεβασμός απέναντι στο πνεύμα του Ζορμπά θα αποτελέσουν τον οδηγό μας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός οίνου που δεν θα τον αναπαριστά απλώς, αλλά θα τον ενσαρκώνει».
      Το νικητήριο οινοποιείο θα ανακοινωθεί την ίδια ημέρα της γευσιγνωσίας από τη Διευθύντρια του Μουσείου, Μαριλένα Μηλαθιανάκη.

Οικονομικές και πολιτιστικές προεκτάσεις 
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την οικονομική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Κρήτη, δίνοντας έμφαση στην οινοποιία. Ο Στέλιος Ρουσσοχατζάκης, εντεταλμένος σύμβουλος του Μουσείου για τη διενέργεια του διαγωνισμού, επεσήμανε: «Πιστεύουμε ότι ο κρητικός αμπελώνας έχει την ποιότητα να γεννήσει ένα κρασί αντάξιο του συγγραφέα και του ήρωα του, το οποίο παράλληλα θα υποστηρίξει και τη θέση της Κρήτης ως ενός κορυφαίου γαστρονομικού και πολιτιστικού προορισμού». 
      Ο Νίκος Μηλιαράκης, τεχνικός σύμβουλος επί των οινοποιείων, σε γραπτή του δήλωση, αναφέρθηκε επίσης στην πολιτιστική διάσταση: «Η εν λόγω πρωτοβουλία είναι ακόμα μια ευκαιρία να αναδείξουμε το γεγονός ότι το Κρασί είναι Πολιτισμός και το Κρητικό κρασί έχει πολλούς τρόπους να αναδείξει τη μοναδικότητά του. Η συνεργασία με το Μουσείο Καζαντζάκη και η συμπόρευση με έναν Άνθρωπο και συγγραφέα αυτού του διαμετρήματος μας δίνουν άλλη μια φορά την ευκαιρία να υπογραμμίσουμε ιδιαίτερα και ποιοτικά χαρακτηριστικά του νησιού, αγγίζοντας τόσο τις αισθήσεις όσο και την ανθρώπινη δημιουργία. Ένα πλαίσιο το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα αγκαλιάσει ο οινοπαραγωγικός κλάδος του νησιού δίνοντας τη δυνατότητα εξέλιξης αυτής της ιδέας και περαιτέρω ανάπτυξής της».

Ο επετειακός οίνος θα παρουσιαστεί επίσημα σε ειδική τελετή κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Οίνου και Πολιτισμού στις 7 Φεβρουαρίου 2026. Η ετικέτα του θα φιλοτεχνηθεί από καλλιτέχνη που θα επιλέξει το Μουσείο, ενσωματώνοντας εικαστικά την ουσία του έργου και του εορτασμού.

Πώς να συμμετέχετε 
Όσα οινοποιεία της Κρήτης ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μπορούν να στείλουν σχετικό πληροφοριακό υλικό από τις 23 Ιουλίου 2025 έως και τις 19 Σεπτεμβρίου 2025 στο [email protected]. Οι δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται από τις 22 Σεπτεμβρίου 2025 έως τις 10 Οκτωβρίου 2025 στο [email protected] με τίτλο «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΡΑΣΙΟΥ».
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο του Μουσείου 2810741689 και στο 6972009185 (κ. Ρουσσοχατζάκης Στέλιος).

Μια μοναδική ευκαιρία για τον κρητικό αμπελώνα να αναδείξει την ποιότητά του και να συνδεθεί με την παγκόσμια κληρονομιά του Νίκου Καζαντζάκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω