Συνάντηση δύο κορυφαίων

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 46 δευτ.]

Εκδήλωση της τελετής των αποκαλυπτηρίων της δωρεάς του Μουσείου Lu Xun προς το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη θα λάβει χώρα την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024, ώρα 20:00 στην πλατεία του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Lu Xun – Νίκος Καζαντζάκης: Η συνάντηση δύο κορυφαίων» που διοργανώνει το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη για να δώσει μια επί πλέον διάσταση της Ελληνοκινεζικής φιλίας.
          Πέραν της τελετής των αποκαλυπτηρίων, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία της Έλενας Αβραμίδου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΦΝΚ, με θέμα «Νίκος Καζαντζάκης και Lu Xun: Συγκλίσεις και αποκλίσεις». Επίσης, θα προβληθούν βίντεο που αναδεικνύουν τους διαχρονικούς δεσμούς του Καζαντζάκη, αλλά και του Μουσείου με την Κίνα.
          Ο Lu Xun με τον Καζαντζάκη δε συναντήθηκαν ποτέ. Ο Καζαντζάκης ωστόσο, γνώριζε την ύπαρξη του Lu Xun, «τον αποκαλούμενο Γκόρκι της Κίνας», όπως χαρακτηριστικά έγραψε. Όμως, οι δυο αυτοί κορυφαίοι τη Λογοτεχνίας συνομιλούν πλέον μέσω των μουσείων τους. Η γλυπτική σύνθεση θα λειτουργεί στο εξής ως ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Νεότερου Ελληνικού και Κινεζικού πολιτισμού, αλλά και μια γέφυρα που νοητά θα ενώνει τους τόπους καταγωγής των δύο συγγραφέων. 
          Ο Lu Xun έγραψε διηγήματα, δοκίμια, ποιήματα, είχε σπουδαίο μεταφραστικό έργο και θεωρείται ως ο ιδρυτής της Σύγχρονης Κινεζικής Λογοτεχνίας. Οι Κινέζοι φίλοι του καζαντζακικού έργου ονόμασαν τον σπουδαίο συγγραφέα «Κινέζο Καζαντζάκη» και τον Καζαντζάκη «Έλληνα Lu Xun».
          Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο μουσείων, το Μουσείο Lu Xun ανέλαβε την κατασκευή δυο πανομοιότυπων αγαλμάτων με σκοπό να τοποθετηθούν στις εισόδους τους. Η γλυπτική σύνθεση από μπρούτζο σε φυσικό μέγεθος αναπαριστά τον Lu Xun και τον Νίκο Καζαντζάκη να συνδιαλέγονται. Γλύπτης είναι ο σπουδαίος καλλιτέχνης Wu Weishan, Διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Κίνας, που έχει επίσης φιλοτεχνήσει τα αγάλματα του Σωκράτη και του Κομφούκιου στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας. 
          Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, μένοντας πιστό στον δρόμο που άνοιξε ο ίδιος ο συγγραφέας με τα ταξίδια του στην Κίνα, έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με τη μακρινή αυτή χώρα. Κορυφαία παραδείγματα αποτελούν η αδερφοποίησή του με το Μουσείο του μεγάλου Κινέζου συγγραφέα Lu Xun (Λου Σιούν) (2012) που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία αλλά και την υποστήριξη του ιδρυτή και επίτιμου Προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), κ. Γιώργου Στασινάκη, το Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας Κίνα» που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Μυρτιά και το Ηράκλειο (2019), καθώς και η υπογραφή νέου μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο μουσείων το 2023. Το Μουσείο Lu Xun βρίσκεται στη Shaoxing (Σαοσίνγκ), τη γενέθλια πόλη του κορυφαίου αυτού συγγραφέα.
          Η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία με τους κορυφαίους σολίστ Κατερίνα Χατζηνικολάου στο βιολί και Απόστολο Παληό στο πιάνο που θα ερμηνεύσουν σπουδαία έργα κινέζικης και ελληνικής μουσικής από τους συνθέτες Γιάννη Κωνσταντινίδη, Μίκη Θεοδωράκη, Sicong Ma και Huawei Huang. 
          Η εκδήλωση αποτελεί μια συνδιοργάνωση του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη και της Περιφέρειας Κρήτης με την υποστήριξη του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυρτιάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω