Συνέδριο Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 4 δευτ.]

Ολοκληρώθηκε το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο υπό τη διοργάνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM) του ΟΗΕ. Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε τη σημασία του συνεδρίου, το οποίο προσέλκυσε εκπροσώπους από 30 χώρες, αποδεικνύοντας την πολυεπίπεδη σημασία των υδατοκαλλιεργειών για την περιοχή της Μεσογείου.    
          Στο συνέδριο εξετάστηκε η πρόοδος από το 1ο Συνέδριο στο Μπάρι πριν δέκα χρόνια, καθώς και οι στόχοι της στρατηγικής GFCM για το 2030. Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική ανασφάλεια και η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας.  
          Αξιοσημείωτη πρόοδος καταγράφηκε στη δημιουργία κατανεμημένων ζωνών υδατοκαλλιέργειας, που αυξήθηκαν από 30% σε 73%, και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικών προγραμμάτων παρακολούθησης, από 23% σε 60%.  

Με ορίζοντα το 2030, οι πέντε κεντρικές προτεραιότητες που αναδείχθηκαν για τη βιώσιμη ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών είναι:   
Επισιτιστική ασφάλεια:
Παροχή προσιτών και θρεπτικών τροφίμων για τη στήριξη τοπικών οικονομιών.   
Οικοσυστημική ανάπτυξη:
Ενσωμάτωση πρακτικών που προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και αποκαθιστούν θαλάσσια οικοσυστήματα.    
Ενίσχυση διακυβέρνησης:
Ευθυγράμμιση κανονισμών με διεθνή πρότυπα και προώθηση συνεργασιών.    
Καινοτομία και ανθεκτικότητα:
Υιοθέτηση κλιματικά προσαρμοσμένων ειδών και προηγμένων συστημάτων.   
Κοινωνική υπευθυνότητα:
Ενδυνάμωση τοπικών κοινοτήτων, προώθηση ισότητας φύλων και συμμετοχής νέων.   

            Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, τόνισε
τη στρατηγική σημασία των υδατοκαλλιεργειών, χαρακτηρίζοντάς τις βασικό πυλώνα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Υπογράμμισε ότι οι υδατοκαλλιέργειες, ειδικά στις παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές, λειτουργούν ως πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την τοπική οικονομία.   
           
Το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο κατέδειξε τη σημασία των υδατοκαλλιεργειών για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και την ενίσχυση της επισιτιστικής επάρκειας. Με την ισχυρή διεθνή συνεργασία και την ευθυγράμμιση με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, η Μεσόγειος μπορεί να αποτελέσει πρότυπο οικοσυστημικής και οικονομικής ανάπτυξης. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω