[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 7 δευτ.]
Με τη βιώσιμη διαχείριση του νερού να αναδεικνύεται σε κεντρικό ζήτημα για την οικονομία και το περιβάλλον της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025 η Ενημερωτική Εκδήλωση για τη Βέλτιστη Χρήση Νερού στη Γεωργία και στον Τουρισμό. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου / ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το ΓΕΩΤ.Ε.Ε.– Παράρτημα Κρήτης, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, συγκέντρωσε πλήθος ενδιαφερομένων, τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά, αναδεικνύοντας το αυξημένο ενδιαφέρον για τον κρίσιμο αυτό πόρο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν δεδομένα, προβληματισμοί και, κυρίως, πρακτικά εργαλεία για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού, με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού του νησιού.
Ο Ρόλος των ΔΕΥΑ και η Αναγκαιότητα των Επιστημονικών Εργαλείων
Ο κ. Γιώργης Μαρινάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και Δήμαρχος Ρεθύμνου, υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) στην ορθή διαχείριση του νερού τόσο για τις ανάγκες της γεωργίας όσο και για τον τουριστικό τομέα. Ο κ. Μαρινάκης ανέπτυξε το πλαίσιο λειτουργίας των ΔΕΥΑ και τη συμβολή τους στην εξασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας του νερού, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή βελτίωση των υποδομών και εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών.
Από την πλευρά του, ο κ. Δρ. Νεκτάριος Κουργιαλάς, Κύριος Ερευνητής και Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Υδάτινων Πόρων, Αρδεύσεων και Περιβαλλοντικής Γεωπληροφορικής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσίασε τις νέες προσεγγίσεις στην άρδευση, οι οποίες μπορούν να φέρουν επανάσταση στον τρόπο που οι αγρότες διαχειρίζονται το νερό. Ο κ. Κουργιαλάς αναφέρθηκε εκτενώς σε καινοτόμα εργαλεία που αναπτύχθηκαν από το Ινστιτούτο, όπως τα δωρεάν εβδομαδιαία δελτία άρδευσης που καλύπτουν τις κύριες γεωργικές περιοχές της Κρήτης.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ελεύθερης πρόσβασης διαδικτυακή πλατφόρμα DEFICIT (https://www.irrigation-crete.gr/), η οποία λειτουργεί ως «Έξυπνος υπολογιστής άρδευσης για κάθε αγροτεμάχιο σε όλη την Κρήτη». Η πλατφόρμα αυτή επιτρέπει στους παραγωγούς να υπολογίζουν με ακρίβεια τις ανάγκες άρδευσης των καλλιεργειών τους, βασιζόμενοι σε επιστημονικά δεδομένα και όχι αποκλειστικά στην εμπειρία. Επιπλέον, ο κ. Κουργιαλάς παρουσίασε τα χαμηλού κόστους ευφυή συστήματα άρδευσης στο χωράφι, τα οποία προσφέρουν αυτοματοποιημένες λύσεις για την αποτελεσματική χρήση του νερού.
Από την Εμπειρία στην Επιστημονική Γνώση
Και οι δύο ομιλητές, μαζί με άλλους σημαντικούς φορείς όπως ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Σταύρος Τζεδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Δρ. Κυριάκος Κώτσογλου, ο Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης κ. Δρ. Μαρίνος Κριτσωτάκης και ο Πρόεδρος του ΟΑΚ κ. Θεόδωρος Νίνος, τόνισαν την αναγκαιότητα μετάβασης από εσφαλμένες πρακτικές άρδευσης σε επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους.
Όπως επισημάνθηκε, πλέον ο παραγωγός έχει στη διάθεσή του τα επιστημονικά και πρακτικά εργαλεία για το πότε και πόσο πρέπει να ποτίζει, χωρίς να στηρίζεται μόνο στην εμπειρία ή την αίσθηση. Αυτό είναι κρίσιμο, καθώς οι λανθασμένες πρακτικές έχουν οδηγήσει σε σπατάλη δεκάδων εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως. Μειώσεις στην κατανάλωση νερού άρδευσης μπορούν να επιτευχθούν τόσο με την αποκατάσταση και συντήρηση των δικτύων όσο και, κυρίως, με την ορθή διαχείριση από τους τελικούς χρήστες.
Επόμενα Βήματα: Ενημέρωση και Εκπαίδευση
Η εκδήλωση ανέδειξε επίσης την έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης σχετικά με τις σωστές τεχνικές άρδευσης και τους τρόπους εξοικονόμησης νερού. Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν προτάσεις για δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Η μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση αποτελεί σαφή ένδειξη του έντονου ενδιαφέροντος της κρητικής κοινωνίας για τη βέλτιστη διαχείριση των υδατικών πόρων του νησιού. Με την υιοθέτηση καινοτόμων εργαλείων και την εντατικοποίηση της ενημέρωσης, η Κρήτη μπορεί να διασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον για τη γεωργία, τον τουρισμό και το περιβάλλον της.

