[χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά και 34 δευτ.]
Το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), με θέμα «Ελληνικός Τουρισμός 2030 – Χαρτογραφώντας ευκαιρίες και προκλήσεις» που διοργανώθηκε την Τρίτη 28 Μαΐου 2024, στο Δήμο Ηρακλείου, στην Κρήτη, χαιρέτησε η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων – ΣΕΤΕ, κυρία Αγάπη Σμπώκου.
Στον ομιλία της η Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι «η Κρήτη μπορεί να πρωταγωνιστήσει, και να συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους προορισμούς της χώρας μας, σε μια νέα, σπουδαία σελίδα του ελληνικού τουρισμού. Γιατί αν κάτι μας διακρίνει, μας ξεχωρίζει, εμάς τους επιχειρηματίες του τουρισμού και ειδικότερα τις νέες γενιές, είναι ότι πάντα κοιτάμε, οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα.»
Ειδικότερα στην τοποθέτησή της η κυρία Αγάπη Σμπώκου ανέφερε:
«Κυρίες και Κύριοι,
Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ κοντά σας, εκπροσωπώντας τον ΣΕΤΕ στην σημερινή μας συνάντηση. Βέβαια, εκτός από αυτή την ιδιότητα μου, δεν ξεχνώ τη σχέση μου με την Κρήτη, τον αγαπημένο τόπο καταγωγής μου, το μέρος όπου δραστηριοποιούμαι και επιχειρηματικά. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε -και αναφερθήκαμε και στην πρόσφατη ΓΣ της ΠΟΞ- η μετά την πανδημία περίοδος έχει φέρει τον τουρισμό σε μια απροσδόκητα ταχεία ανάκαμψη.
Η συμβολή του τουριστικού τομέα στα δημόσια έσοδα και την απασχόληση είναι αδιαμφισβήτητη. Η άμεση επίπτωση του τουριστικού τομέα (περιλαμβανομένου του εισερχόμενου, του εγχώριου τουρισμού αλλά και των επενδύσεων) ανήλθε το έτος 2023 σε € 28,5 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ της χώρας. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί και η έμμεση συνεισφορά του μέσω πολλαπλασιαστών, το ποσοστό αντιστοιχεί σε περίπου 30%. Και η Κρήτη είναι μία από τις 5 Περιφέρειες που συνολικά είναι «υπεύθυνες» για το 90% των τουριστικών εσόδων της χώρας. Και καλή τουριστική χρονιά σημαίνει οικονομικά αποτελέσματα για όλους. Πάνω από όλα για την ελληνική κοινωνία, για τις τοπικές οικονομίες, για την Κρήτη που σήμερα μας φιλοξενεί. Ωστόσο, αυτή η επιτυχία κρύβει κάτω από την επιφάνεια της σοβαρά ζητήματα που απαιτούν άμεση προσοχή, διαχείριση αλλά και στρατηγικό σχεδιασμό.
Ο τουρισμός είναι μια δραστηριότητα που έχει ουσιαστική επίδραση σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Η ανάγκη για έναν μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό είναι διαρκής και επιτακτική. Χρειάζονται συνεχώς αναπροσαρμογές γιατί τα προβλήματα είτε οξύνονται, είτε εμφανίζονται καινούργια. Γι’ αυτό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Επ’ ουδενί λόγο δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τις προκλήσεις και τους κινδύνους που όλες και όλοι βλέπουμε μπροστά μας.
Στον ΣΕΤΕ εδώ και παραπάνω από μία 8ετία μιλάμε για την ανάγκη ενός ολιστικού σχεδίου για την καλύτερη διαχείριση των προορισμών, για χωροταξικό σχεδιασμό και δράσεις που ευνοούν την βιώσιμη ανάπτυξη.
Τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία ότι απαιτείται αλλαγή νοοτροπιών και στερεοτύπων, από την πολιτεία και τους επιχειρηματίες μέχρι τις τοπικές κοινωνίες. Βρεθήκαμε ως ΣΕΤΕ πάλι τελευταία φορά στην Κρήτη πριν δύο χρόνια ακριβώς, στο πλαίσιο περιφερειακών εκδηλώσεων του ΣΕΤΕ για την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό 2030 και τα Σχέδια Δράσης για την Περιφέρεια Κρήτης. Τα ζητήματα που τέθηκαν τότε και αναδεικνύονται και σήμερα είναι πολλά και διαχρονικά. Στον δημόσιο διάλογο κυριαρχούν οι αποδόσεις, οι αφίξεις και οι εισπράξεις, με ένα τρόπο -θα έλεγα – επιφανειακό.
Παράλληλα όμως, αναπτύσσονται πολλές συζητήσεις, σε λάθος βάση και χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία τις περισσότερες φορές, περί υπερτουρισμού και φέρουσας ικανότητας. Για να μπορέσουμε όμως να συζητήσουμε για το συγκεκριμένο φαινόμενο, θα πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί η ρύθμιση της δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία εξακολουθεί επί της ουσίας να ανταγωνίζεται τα τουριστικά καταλύματα, ενώ παράλληλα παράγει σημαντικές επιπτώσεις σε πολλά και κρίσιμα πεδία, όπως είναι η στέγαση, τα ενοίκια, η ζωή σε συγκεκριμένες περιοχές όπου η συγκέντρωση διαμερισμάτων είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Παράλληλα, για να συζητήσουμε εποικοδομητικά, θα πρέπει επίσης να καλυφθούν οι ελλείψεις που υπάρχουν σε δημόσιες υποδομές. Ελλείψεις όχι μόνο σε αεροδρόμια, μαρίνες και λιμάνια, αλλά και σε δρόμους, δίκτυα κοινής ωφέλειας, στη διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ. Ελλείψεις που αφορούν την εξυπηρέτηση των αναγκών πρωτίστως των κατοίκων των περιοχών. Και σίγουρα και εδώ στην Κρήτη γίνονται κάποια σημαντικά βήματα. Με εμβληματικά έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως είναι ο ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο στο Καστέλι, έργα που όμως θα ολοκληρωθούν και θα αποδοθούν σε χρήση, σε βάθος 3ετίας και που όμως δεν καλύπτουν την ανάγκη του σήμερα.
Ένα όμως είναι σίγουρο και αυτό θα πρέπει να το έχουμε συνειδητοποιήσει πολύ καλά Οι επενδύσεις σε υποδομές, ο εμπλουτισμός των προϊόντων, η προώθησή τους και οι συνέργειες, θα καθορίσουν το μέλλον του τουρισμού μας. Όπως το μέλλον του τουρισμού μας θα το καθορίσουν και δυο κρίσιμοι παράγοντες…
Ο πρώτος αφορά τη δική μας στάση απέναντι στα προβλήματα. Δεν πρέπει μόνο να ζητάμε, πρέπει να βλέπουμε τι κάνουμε και εμείς. Δε νοείται ποιοτικός, ανταγωνιστικός τουρισμός με απουσία καλών εργασιακών συνθηκών και χωρίς επαρκή έλεγχο από το κράτος. Τη δεκαετία της κρίσης, καταφέραμε να χτίσουμε, όλοι μαζί, εργοδότες και εργαζόμενοι, ένα σημαντικό κεκτημένο. Μια αμοιβαία συνθήκη συνεννόησης. Αυτό το κεκτημένο οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να εξελίξουμε. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι όρος επιτυχίας, για να μπορέσουμε να πάμε όλοι μαζί ακόμα πιο ψηλά.
Ο δεύτερος αφορά τα μέτρα, τους τρόπους, την κατεύθυνση που θα πάρουμε, για έναν βιώσιμο ελληνικό τουρισμό. Και όταν μιλάμε για βιωσιμότητα, εννοούμε τον σεβασμό στο περιβάλλον, στους ανθρώπους, στη φύση, στις παραδόσεις, στον πολιτισμό μας. Αυτή είναι η κατεύθυνση που θα πρέπει να πάρουμε άμεσα, έτσι ώστε όχι μόνο να προστατεύσουμε το προϊόν μας, αλλά να το καταστήσουμε ακόμα πιο σύγχρονο, ακόμα πιο ανταγωνιστικό, ακόμα πιο αποδοτικό.
Και σε αυτήν τη κατεύθυνση η Κρήτη μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο. Έχει την τουριστική παράδοση και την τεχνογνωσία. Διαθέτει μοναδικό φυσικό πλούτο και τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα.
Μπορεί να πρωταγωνιστήσει, και να συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους προορισμούς της χώρας μας, σε μια νέα, σπουδαία σελίδα του ελληνικού τουρισμού. Γιατί αν κάτι μας διακρίνει, μας ξεχωρίζει, εμάς τους επιχειρηματίες του τουρισμού και ειδικότερα τις νέες γενιές, είναι ότι πάντα κοιτάμε, οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα.
Με το μυαλό στραμμένο στο μέλλον λοιπόν, χαιρετίζω την έναρξη του συνεδρίου σας και σας ευχαριστώ.»