Σχολή Ασωμάτων, Κτηνοτροφία & Τοπική Οικονομία

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 17 δευτ.]

Την Τρίτη 22 Ιουλίου 2025, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων συνεδρίασε στα γραφεία της εταιρίας στο Αμάρι, με ένα κεντρικό θέμα που σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για την κρητική κτηνοτροφία: την παρουσίαση της μελέτης για τις νέες Κτιριακές Υποδομές και τον εξοπλισμό για τη μετεγκατάσταση και λειτουργία της Σχολής Ασωμάτων. Το έργο αυτό, που συμβασιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης, φέρνοντας πιο κοντά την υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου.

Σύγχρονο Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας
Οι προαπαιτούμενες μελέτες για την αξιοποίηση και αναβάθμιση της Σχολής Ασωμάτων σε ένα σύγχρονο Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Κέντρο για την νησιωτική αιγοπροβατοτροφία ολοκληρώνονται, αναδεικνύοντας τον προσανατολισμό της σύγχρονης κτηνοτροφίας της Κρήτης. Ο νέος αυτός προσανατολισμός θα βασίζεται στην έρευνα, την κατάρτιση, αλλά κυρίως στην παραγωγή και στην μεταποίηση του κτηνοτροφικού κλάδου.
    
Με την ολοκληρωμένη και ώριμη μελέτη, η επόμενη κίνηση είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης, με άμεση προτεραιότητα στις σταυλικές εγκαταστάσεις. Η Περιφέρεια Κρήτης δεσμεύεται να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση αυτού του έργου, το οποίο έχει πάψει πλέον να είναι ένα όραμα και έχει μετατραπεί σε ένα τεκμηριωμένο σχέδιο, έτοιμο να εφαρμοστεί για το μέλλον της κτηνοτροφίας. 

Συνεργασία για την Ανάπτυξη 
Το «Δίκτυο Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων» αποτελεί μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ και του Δήμου Αμαρίου. Στόχος αυτής της συμμαχίας είναι η αξιοποίηση και αναβάθμιση του πρώην Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων και η λειτουργία του ως «Πρότυπο Μεσογειακό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας σε ξηροθερμικές περιοχές». 
    
Βασικός σκοπός του Δικτύου είναι η δημιουργία ενός πρότυπου ερευνητικού, αναπτυξιακού και εκπαιδευτικού κέντρου για την κτηνοτροφία, το οποίο ταυτόχρονα θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Αμαρίου, καθιστώντας την ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για ολόκληρη την Κρήτη. 
    
Οι δράσεις του Δικτύου εστιάζονται στη στήριξη της αιγο-προβατοτροφίας του νησιού και στην παραγωγή ανταγωνιστικών, παραδοσιακών προϊόντων ποιότητας. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της διατήρησης, αναβάθμισης και διάθεσης γενετικού υλικού ντόπιων φυλών αιγών και προβάτων, με απώτερο σκοπό την προάσπιση της υγείας και ευζωίας των ζώων, την ανάδειξη της Κρητικής βιοποικιλότητας και την εφαρμογή πρακτικών κυκλικής οικονομίας.

Όραμα και Επόμενα Βήματα
Η αναβίωση της Σχολής Ασωμάτων αναγνωρίζεται ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα με επίκεντρο την κτηνοτροφία. Για την επίτευξη των στόχων, ο φορέας υλοποιεί τα ακόλουθα βήματα:
• Αξιοποίηση συνολικής έκτασης 550 στρεμμάτων. 
• Δημιουργία σύγχρονων υποδομών που θα περιλαμβάνουν πρότυπες εγκαταστάσεις σταυλισμού ζώων, επιδεικτικό τυροκομείο, παρασκευαστήριο ζωοτροφών, ερευνητικά εργαστήρια, συνεδριακούς χώρους και αγροτουριστική μονάδα.
• Στελέχωση με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. 
• Διασύνδεση με επαγγελματικές ομάδες και φορείς του κλάδου. 
• Συνεργασία με ιδρύματα/φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. 
• Εκπόνηση ερευνητικών έργων και προγραμμάτων, μέσω εθνικών ή ευρωπαϊκών πόρων. 

Αποτελέσματα για την Κρητική Κτηνοτροφία
Με την ολοκλήρωση του σχεδίου, τα επιθυμητά αποτελέσματα για το σύνολο της παραγωγικής κτηνοτροφίας στην Κρήτη θα είναι πολλαπλά:
• Παραγωγή νέας γνώσης και καινοτομίας. 
• Διαρκής διάχυση τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης των κτηνοτρόφων για τη στήριξη της νησιωτικής κτηνοτροφίας.
• Ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας στα παραγωγικά συστήματα κτηνοτροφίας, αξιοποιώντας τα προϊόντα της Κρητικής γης.
• Προσαρμογή στις νέες συνθήκες κλιματικών και κοινωνικοοικονομικών αλλαγών (π.χ., ενεργειακή κρίση).
• Αποτύπωση της τοπικής κουλτούρας, του πολιτισμού και των ιδιαίτερων φυσικών πόρων στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.
• Ανάδειξη τοπικού brand στο σύστημα παραγωγής και εκμετάλλευσης, στα προϊόντα και υποπροϊόντα που παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένα με τη φήμη του Κρητικού γαστρονομικού προτύπου, με αποτέλεσμα μια κάθετη υπεραξία σε κάθε στάδιο.
• Στήριξη της τοπικής οικονομίας, συνδέοντας τον πρωτογενή τομέα με τη μεταποίηση και τον τουρισμό. 
    
Η υλοποίηση αυτού του έργου αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη της Κρήτης, ενισχύοντας την κτηνοτροφία και προσφέροντας νέες ευκαιρίες για την τοπική οικονομία και την ανάδειξη της μοναδικής της ταυτότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω