[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 12 δευτ.]
Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκρότησε επίσημα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωργίας και Τροφίμων (EBAF), ακολουθώντας έτσι μία από τις συστάσεις της τελικής έκθεσης του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωργίας και Τροφίμων, την προεδρία του οποίου θα ασκεί ο Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων Κριστόφ Χάνσεν, έχει ως στόχο να στηρίξει μια νέα κουλτούρα διαλόγου, εμπιστοσύνης και συμμετοχής μεταξύ των φορέων της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων και της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το συμβούλιο συγκροτείται για πενταετή θητεία και θα πρέπει κατ’ αρχήν να συνεδριάζει από δύο έως έξι φορές ετησίως.
Το συμβουλευτικό αυτό όργανο αναμένεται να παράσχει συμβουλές υψηλού επιπέδου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη συνέχεια που θα δοθεί στην έκθεση του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ, ενώ θα συμβάλει και στις εργασίες για το όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα, το οποίο θα παρουσιαστεί εντός των πρώτων 100 ημερών της θητείας της νέας Επιτροπής.
Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο EBAF λήγει στις 8 Ιανουαρίου 2025. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει όλες τις αιτήσεις και θα επιδιώξει να οριστικοποιήσει τη σύνθεση του συμβουλίου στις αρχές του 2025. Η πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου θα συγκληθεί αμέσως μετά.
Ειδικότερα θα αποτελείται από 30 οργανώσεις μέλη κατ’ ανώτατο όριο που θα εκπροσωπούν τρεις κατηγορίες ενδιαφερόμενων μερών: η γεωργική κοινότητα, άλλοι παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων και η κοινωνία των πολιτών, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως το περιβάλλον και το κλίμα, η καλή μεταχείριση των ζώων ή θέματα καταναλωτών. Θα πρέπει να υπάρχει ισόρροπη εκπροσώπηση αυτών των τριών κατηγοριών ενδιαφερομένων στην εν λόγω ομάδα.
Οι οργανώσεις που υποβάλλουν αίτηση προσχώρησης θα πρέπει να επιδεικνύουν την ευρύτερη σχετική ικανότητα και εμπειρογνωμοσύνη σε τομείς που σχετίζονται με τη γεωργία και τα τρόφιμα σε επίπεδο Ένωσης και να επιδεικνύουν την ευρύτερη γεωγραφική αντιπροσωπευτικότητα μεταξύ των κρατών μελών. Θα πρέπει επίσης να καταχωριστούν στο Μητρώο Διαφάνειας.
Αναλυτικά η Πρόσκληση συμμετοχής μελών: